Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гръцките бизнесмени говорят за кумове в съдебната система и в схемите за натиск

Съдружникът на Мартин Божанов - Нотариуса и негов адвокат - Велимир Атанасов, е посочил на прокуратурата какво обвинение да повдигне на гръцките бизнесмени Йоаким Каламарис и Анастасиос Дикос. Това обявиха те в парламентарната комисия за дейността на убития Божанов.

Дикос е мениджър на гръцка компания, а Каламарис е посредник между нея и фирма “Евромастерс” по строеж на жилищен комплекс. Адвокат на “Евро мастер”, където съдружници са ливанци с български пасторти, е Велимир Атанасов. Те са избрали и архитекта, който да направи проект за строителството. Според Каламарис “Евромастерс” са искали да придобият за 7 милиона евро парцела на гръцката компания, който струва 15 милиона евро. И затова са включили групата на Нотариуса. Преди това гърците печелят търговските и административните дела.

Жалба на адвокат Велимир Атанасов става повод и за проверка в Софийската районна прокуратура, разкриха бизнесмените пред депутатите. Тя е подадена на 15 март 2022 г. 8 дни по-късно прокурор Борислав Георгиев образува досъдебно производство срещу Дикос, Каламарис и архитекта, нает от арабите. Обвинението към тримата в началото е за принуда. Наложени са им парични гаранции и забрана да напускат страната. По-късно обаче Велимир Атанасов е внесъл становище по досъдебното производство, че престъплението е измама в особено големи размери, което се наказва по-тежко.

“И прокурор Георгиев

се съобразява

Два месеца по-късно повдига точно това обвинение”, посочи пред депутатите адвокатът на гърците Ася Манджукова. Преди изслушването на Каламарис и Дикос прокурор Борислав Георгиев каза, че обвинението е на разследващия полицай. Адвокат Манджукова не се съгласи и отвърна, че полицаят дава мнение, но прокурорът е този, който повдига и квалифицира състава на престъпленията. По-късно градската прокуратура отменя постановленията им като обвиняеми, но делото още е висящо. 

Велимир Атанасов
Велимир Атанасов

В своя позиция до “24 часа” преди две седмици Велимир Атанасов коментира, че е бил адвокат на Божанов по три дела в миналото, а случаят с гърците и ливанците няма общо с него.

През цялото време различни хора се свързвали с гърците, за да оправят проблемите им с прокуратурата. Йоаким Каламарис каза, че е дал на разследващите телефоните, от които посредниците са се свързвали с него. Те знаели всичко за проблемите им с правосъдието

“Астролозите

пасти да ядат! Те

са астронавти!

Ако искате да знаете дали ще има ротация, или не - попитайте тях! Всичко знаят!”, посъветва депутатите Каламарис.

Преди него беше изслушана Невена Зартова, която подаде миналата седмица оставка като ръководител на районната прокуратура. Тя и заместниците ѝ обявиха, че постановлението на прокурор Георгиев и обвиненията за измама в особено големи размери били потвърдени от градската прокуратура. Което провокира поредни разкрития на Каламарис.

Направила го

кумицата на

прокурор Зартова, която е във второинстанционната по делото Софийска градска прокуратура - прокурор Божидара Ганева. Тя пък е съпруга на апелативния прокурор Радослав Димов, когото гръцките бизнесмени посочиха още в първото си интервю за “24 часа”. След това Димов отрече да познава Нотариуса и да е звънял на адвоката им.

Каламарис още веднъж визира бившия шеф на митниците Кирил Желев като един от хората, които са им се обаждали от името на “Евромастерс” с предупреждение, че ще им повдигнат обвинения. Желев бил консултант на арабите. Потърсен от “24 часа”, Желев отказа коментар.

А Каламарис продължи с разкрития за роднинските връзки в схемите за натиск през прокуратурата. Попитан от депутатите за други случаи, в които е бил изнудван, бизнесменът разказа история от 2018 г., когато е представлявал интересите на друг корабен магнат у нас, построил един от столичните молове. 

Невена Зартова СНИМКА: Николай Литов
Невена Зартова СНИМКА: Николай Литов

“Имахме две сгради. Тогава адвокат ми беше Николай Кокинов. Обажда ми се и казва, че има проблем. Радослав Димов (тогава още районен прокурор, бел. авт.), кум на Зартова, му се обадил, че тези сгради трябва доброволно да ги прехвърлим. Помислих, че моят адвокат ще реагира, щом се обажда районен прокурор... После се появи Влади Милчев със същото искане. Дали на Зартова не ѝ говори нещо? Дали не е кум на Радослав Димов при брака му с втората съпруга, която работеше за КТБ?

Така е в едрия

бизнес, който

искате да

привлечете”,

заяви Каламарис. И допълни, че тези сгради вече са били собственост на бизнесмен. Той е с интереси в енергийния бизнес и бивш сътрудник на депутат, показа проверка на “24 часа”.

След началото на медийните изяви на Йоаким Каламарис му се обаждали много хора, за да спре да говори, но не анонимно, както при съдия Владислава Цариградска. Нарече ги “старите центристи”.

В петък бившият шеф на ВКС, а сега съдия във ВАС Лозан Панов призова Прокурорската колегия на ВСС да отстрани и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Според Панов това било “последни възможни усилия, преди “Титаник” да се е разбил.