Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петър Тодоров СНИМКА: Георги Кюрпанов-Генк
Петър Тодоров СНИМКА: Георги Кюрпанов-Генк

За едно и също престъпление Тодоров лежа 5 месеца в ареста, Кристиан Николов - 17

Институциите действат според отзвука в обществото и личността на жертвата

Тези дни много се говори за Мартин Божанов-Нотариуса. Стана символ на корупцията в съдебната система. Убиха го на 31 януари. На следващия ден Софийският градски съд пусна от ареста 37-годишния Петър Тодоров, който уби на пешеходна пътека 14-годишния Филип. 5 месеца по-късно Тодоров е вкъщи с електронна гривна. Тук Нотариуса няма как да е замесен. Няма корупция. Със сигурност определението на съда има основание. Но има и нещо много притеснително - двоен стандарт за еднакви случаи.

Виновникът за смъртта на Милен Цветков вече е в затвора. Като обвиняем и подсъдим лежа в ареста 17 месеца. Кристиан Николов беше шофирал след употреба на наркотици. Петър Тодоров - след 6 бири, или 2,2 промила алкохол в кръвта. Законът не прави разлика между двете. Помете момчето на пешеходна пътека с превишена скорост в рамките на тази, която е превишил и Николов. За разлика от Кристиан Петър Тодоров има много други нарушения зад волана - и в миналото го хващали пиян, както и да превишава скоростта.
И двамата имат постоянни адреси, трайни семейни връзки и прочее мотиви, с които обвиняемите искат по-лека мярка. За Кристиан Николов не можеше, но за Петър Тодоров може.

Циничното е, че първият имаше нещастието да убие известен телевизионен водещ. Макар и свален от екран години преди смъртта си, Цветков беше много обичан от хората. И това повлия на правораздаването. Престараха се, а не трябва.
14-годишният Филип не беше известен. Затова неговият убиец може да бъде пуснат след 5 месеца, но този на Милен Цветков - не. Начо от Лясковец, който уби Ферарио Спасов остана на топло по-малко от 24 часа. 

В случая с Петър Тодоров прокуратурата не е протестирала на втора инстанция определението на съда за домашния арест. Съгласни са били. Или много заети да разследват току-що извършеното убийство на Мартин Божанов-Нотариуса. За Кристиан Николов протестираха шумно, медийно, с изявления и реално. На 17-ия месец, когато делото вече беше в съда. В същото време със сигурност все още недокоснатите от закона Нотариуса и Пепи Еврото са имали пръст в сваляне на обвинения, пускане на хора от арестите срещу "поне 100 хиляди", образуване на дела срещу удобни мишени и щавене на богати клиенти. Примери за подозрителен двоен аршин и подход към обвиняеми има много. И повечето не са случайни. Друг въпрос е, че някои стават обвиняеми и се разследват, а други - не, но това е друга тема. 

В случая с братята по съдба Петър Тодоров и Кристиан Николов има подход спрямо обществените очаквания. При първия се разшумя по-малко, при втория много повече. Нали всички бяхме равни през закона?

Кристиан Николов СНИМКА: Архив
Кристиан Николов СНИМКА: Архив

Начо Пантелеев от Лясковец беше задържан само няколко часа. Още прокуратурата го освободи и дори не искаха мярка за неотклонение от съда.
Начо Пантелеев от Лясковец беше задържан само няколко часа. Още прокуратурата го освободи и дори не искаха мярка за неотклонение от съда.