Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Любомир Канов, психиатър
СНИМКА: АРХИВ
Д-р Любомир Канов, психиатър СНИМКА: АРХИВ

Няколко случая на девойки, хванати да шофират под въздействието на наркотици, разбуни духовете в социалните мрежи. Последната задържана бе участничката в конкурса "Мис Силикон" Катрин Йорданова. Пробите на 23-годишното момиче отчетоха наличие на кокаин в кръвта й.

Ето как психиатърът Любомир Канов описва емоционалното състояние на жените с множество корекции по себе си, които без свян се качват на автомобилите след употреба на забранени субстанции: 

"Никой не може да запомни лицата на тези момичета. Те следват идеален имидж на барби като по учебник - скули, попълвани понякога с филъри, устни, уголемени до безобразност, екстеншъни и силикон. Този образ е ниският идеал за желана красота. Подобен вкус бе възпитаван през мутренската субкултура, която се настани у нас в последните 30 години и стана доминираща. Не споменавам Слави Трифонов и неговите танцьорки, както и социалните мрежи, в които се разпространяват образите за подражание. Донякъде има имитационно преследване на такива модели на поведение и външност, идващи от Запад. Там виждаме чудовищно обезобразени красиви жени.

Напорът да покриеш сексуалния имидж за това, което е желано и което би било възнаградено поради тази разюздана свръхпредизвикателна сексуалност и свръхподчертаване на вторичните полови белези, се преживява вътрешно като път към успеха. Той се асоциира с пари и хубави коли. Неслучайно ще отбележа ниските чела на подобни жени, защото тяхното невежество и непознаване на елементарните факти на живота са поразителни. Не е ясно какво са учили в училище и докъде са стигнали, но по-подозрителното е, че някои влизат във висши учебни заведения и получават дипломи. Дори стават юристки.

Тази култура е заразителна. Едно бедно момиче си "позволява" подобрения, за да стане толкова желана, че да се качи на подиума в заслепение на някакъв вечен купон, където се раздават пари, майбах, ролс-ройс, пътувания до Малдивите. Имаме и един космат татко с мускули и злато около врата, който поддържа този стил на живот, но и често я бие, когато остават насаме.

Почти всяка по-хубава девойка, ако не произхожда от по-бедно семейство в провинцията или не е израснала в семейство със здрави устои, се стреми към този подиум подобно на насекомото, което отива към лампата и изгаря живо там. Тези деца, млади момичета, бързо биват зарибени и с дроги. Те стават зависими към този начин на живот и субстанции. Девойки от този тип прибягват до наркотиците, защото спонсорите им ги зарибяват в опит да се постигне непрекъснат екстазен купон, тоест веселие безкрай и безотговорност до върха. Музиката е силна, хвърлят се пари във въздуха, карат се коли с 300 км/ч. Няма наказание, ти си горе в очите на лидерите на този вид култура.

Има ли момент на осъзнаване? Говорим за умствения капацитет на момичетата да разбират съществото на деянията си и последствията. Тук съвестта и разкаянието са доста закърнели, защото в страната ни отдавна отсъства Бог и морал. Възпитанието се води в социалните мрежи. Там децата на 12 години оформят светогледа си. Ниската култура на рап музиката се състои в хиперсексуализиране на отношенията.

Всеки опит да им се обясни кое е редно или не, работи трудно върху отровената почва. Това е бедата, съдържаща се в културата, която няма своя противовес и противник. Няма и пример от отрудени родители, които или не са се занимавали, или не могат изобщо да ги възпитат. Крайният резултат - млади хора, които са разглезени, но емоционално необгрижени."