Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Станка Желева и Мартин Иванов. Кадър: NOVA
Станка Желева и Мартин Иванов. Кадър: NOVA

ЦУМ може да се превърне в добро място за такава инициатива, смята Станка Желева

Инициатива Националният исторически музея да бъде в централно място в София излизат художникът и дъщеря на президента Жельо Желев - Станка Желева и Мартин Иванов – историк, бивш министър на културата  Те искат той да бъде изграден на централно място, на достатъчно голяма площ и с вдъхновяваща съвременна експозиция. 

„Нашата цел е да помогнем българите да се сдобият в подобаващо място, в което да се запознаят те и чужденците с нашата история. Не е целта да преместим НИМ, а да се повдигне темата, че е крайно време обществото да се сдобие със символи на държавност, които да ни даде необходимата национална гордост ", уточни Мартин Иванов  по NOVA.

Според Станка Желева в България няма един голям, модерен исторически музей, в който да се влезе и да се види невероятната ни история. „По българските земи са открити много следи от различни цивилизации и култури. В България е открито най-древното злато в света. Всичко това, трябва да бъде показано и разказано", добави тя.

Желева уточни че ЦУМ може да се превърне в добро място за такава инициатива. „Този комплекс е много подходящ за музей", добави тя.