Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Андрей Янкулов, Бойко Станкушев и Николай Стайков (от ляво на дясно) говориха пред депутатите.
Андрей Янкулов, Бойко Станкушев и Николай Стайков (от ляво на дясно) говориха пред депутатите.

Викат бивши и настоящи шефове на МВР, ДАНС, съдия  Цариградска, Гешев и рекетираните гръцки бизнесмени от интервюто на "24 часа"

Мрежата на разстреляния Мартин Нотариуса има общо с дела за КТБ, за имотите на Брендо, както и спор между семейството на убит бизнесмен и българска банка.

Такива данни имат от Антикорупционния фонд, които бяха първите изслушани във временната парламентарна комисия за дейността на Божанов. На заседанието бяха споменати и съдия Георги Ушев, бивш шеф на Специализирания наказателен съд, и на Невена Зартова, която подаде оставка като ръководител на Софийската районна прокуратура.

По делото за КТБ става дума за намеса в разпределянето на активи на фалиралата банка, уточни Николай Стайков, който пръв освети Нотариуса с помощта на Ивайла Бакалова през 2021 г.

Второто дело срещу издирвания Евелин Банев - Брендо е за конфискуване на имущество, придобито от престъпна дейност. То още е висящо в Софийския градски съд. Искът е за 21 млн. лв.

Гражданското дело със спор за милиони срещу българска банка от семейството на разстреляния през 2014 г. Борислав Манджуков вече е приключило.

Председател на комисията е Никола Минчев. Той вече е получил от Атанас Атанасов доклада с имената на магистрати от частния клуб на Нотариуса.

“Парламентът не може да изземе функциите на прокуратурата, която трябва да разплете случая, но всички факти водят до извод, че разплитащите са тежко оплетени. Има избирателно правосъдие”, каза Минчев.

Мартин Божанов
Мартин Божанов

“Освен Мартин Нотариуса осветихме и групата на Пепи Еврото, който изчезна безследно. Имало е отношения между лидерите на двете групи”, каза бившият прокурор и зам.вътрешен министър Андрей Янкулов, който сега работи с Антикорупционния фонд. Според него парламентарната комисия трябва да се занимава и с Петьо Еврото, чиято група действала много по-мащабно, особено при вече закритите специализиран наказателен съд и специализирана прокураура.

“При “Осемте джуджета” на Пепи Еврото имаше много конкретика като дадени пари на посредниците. Може да се проследи какво се е случило. Тогава институциите останаха слепи и глухи. В случая на Нотариуса няма даване на пари, а само осветяване”, поясни Янкулов.

Според него не е направен анализ как са действали закритите вече специализирани съд и прокуратура - как са се разпореждали с веществени доказателства като отнетото злато на Илия Златанов, колко са СРС-тата, разрешени от съда срещу магистрати, и какъв е резултатът от тях. Призова също да се провери дали по информацията от тях е работила КПКОНПИ и за какво се използват събраните данни.

Според Антикорупционния фонд трябва да се анализира и ролята на МВР в групите на Нотариуса и Еврото. Беше посочено, че пред заведенията и на двамата, в които са се виждали с магистрати, е имало полицейски автомобили.

“МВР още не може да установи как се е случвало това. Това дава легитимност на дейността на групите им. Какво точно е работено в МВР и от КПКОНПИ през годините след публикуване на тази информация?”, попитаха от фонда. Стайков, Янкулов и Бойко Станкушев призоваха да се провери дали Мартин Божанов не е регистриран назад във времето като сътрудник на някоя от службите на МВР, което да е разпънало чадър над незаконната му дейност.

Попитани за имена на магистрати, които са били свързани с Мартин Божанов, Николай Стайков не посочи конкретика заради липса на доказателства. Но спомена, че съдия Георги Ушев е оправдал Нотариуса за кражбата на делото срещу Слави Крашевски, което било предпоставка за бъдеща съвместна работа след издигането на магистрата до върховете на специализираното правосъдие. “Поканете го тук и го питайте. Призоваваме да се съберат всички преписки срещу Божанов. Имаме информация, че освен да е подавал сигнали, от групата на Мартин Божанов са били и свидетели по дела, включително срещу магистрати”, заяви Николай Стайков за обвързаностите на убития със съдебната система.

Бойко Станкушев припомни, че Иван Гешев е изслушван в парламента за брокерите в съдебната власт, но тогава не е казал нищо конкретно и е обявил Антикорупционния фонд за фантазьори. А много от депутатите предложиха Гешев също да бъде изслушан във временната комисия. 

Никола Минчев е председател на временната комисия за дейността на Мартин Нотариуса.
Никола Минчев е председател на временната комисия за дейността на Мартин Нотариуса.

Освен него народни представители пожелаха да изслушат бивши и настоящи шефове на МВР, ДАНС и КПКОНПИ, за да ги питат какво са работили по Мартин Нотариуса. Припомниха, че по досъдебното производство, по което убитият е трябвало да бъде обвинен, е започнало с тяхно посещение при Бойко Рашков. Тогава в кабинета му бил и сегашният вътрешен министър Калин Стоянов, тогава - директор на ГДБОП. През 2022 г. от службата са изпратили материалите от проверката си на прокуратурата, а разследването там е започнало през лятото на 2023 г.

Стана ясно още, че Мартин Божанов е имал много офиси в центъра на София, които са се помещавали в апартаменти, придобити от него или подставените му лица. За много от тях са се водили дела с предишните им собственици.

В комисията ще бъдат поканени за изслушване Ивайла Бакалова и други жертви на Нотариуса, сред които са гръцките бизнесмени от интервюто на “24 часа - 168 истории”, които твърдят, че са рекетирани от него.