Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мартин Божанов
Мартин Божанов

Градски прокурори привличат като свидетели гръцките инвеститори, разкрили 2-годишен рекет над корабния магнат Джон Кустас

Цялото ръководство на Софийската районна прокуратура подаде оставка в деня, в който в. “24 часа” публикува интервю с представителите в България на гръцкия корабен магнат Джон Кустас. Той се оказа рекетиран в продължение на 2 години от застреляния посредник в групата за държавен и съдебен натиск Мартин Божанов - Нотариуса.

Ръководителят на районните прокурори Невена Зартова беше замесена от гръцките инвеститори в схемата за организиран държавен натиск срещу тях (какво казва тя - виж на 3-а стр.). Д-р Кустас е съдружник в ИКЕА, в “София Ринг мол”, както и в два големи инвестиционни проекта за строителство на жилищни сгради, като големият му сблъсък с Нотариуса и с колегата му Велимир Атанасов става точно заради единия проект.

(Позиция на адвокат Атанасов виж по-долу) В опит да им бъде отнет хората на Нотариуса организират общо 11 съдебни дела и разследвания срещу “Данаос Девелопмент”.

Това разказа в пространно интервю пред “24 часа -168 истории” изпълнителният директор на компанията инж. Анастасиос Дикос.

Той представи документи в редакцията на вестника, които показват, че срещу дружеството започва разследване в районната прокуратура за измама в особено големи размери, но това е престъпление, подсъдно на Градския съд, така че не е законно да се разследва от районните прокурори. По него трябва да работят градските. По време на разследването три пъти са сменени дознателите, защото те излизат със становище, че то трябва да бъде прекратено поради липса на извършено престъпление.

В крайна сметка след продължително протакане в районната прокуратура разследването е прехвърлено в градската. Там се отменя постановлението за привличане като обвиняеми на представителите на "Данаос", отменят се и паричните им гаранции. Гръцките инвеститори смятат, че Мартин Божанов-Нотариуса и колегата му от адвокатската кантора Велимир Атанасов са имали сериозно влияние върху районната прокуратура, за да оказват натиск срещу тях.
Факт е, че административният ръководител Невена Зартова подаде оставка в деня, в който бе публикувано интервюто с представителите на корабния магнат от Атина Джон Кустас. Зартова отказа да подаде оставката си в началото на август миналата година след искането на изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов. Тя не предприе нищо и когато екип на Върховната касационна прокуратура влезе преди дни в подчиненото ведомство.

Освен Невена Зартова оставките са си подали и четиримата заместници - Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев. Четиримата обаче са се разграничили от шефката си Зартова и искат да бъдат освободени от длъжностите си и да бъдат назначени за редови прокурори.
Междувременно днес часове след оставките с "24 часа" се свързаха магистрати от Софийската градска прокуратура, които поискаха контакт с гръцкия инвеститор, цитиран в интервюто във вестника, за да бъде той привлечен като свидетели по разследването от края на 2022 година срещу Мартин Божанов-Нотаруса. 

Невена Зартова
Невена Зартова

Невена Зартова: А другият кръг около Петьо Еврото? Проверките срещу нас съвпадат с прекратеното разследване срещу него

Не мога да коментирам чужди изявления. Кой какво е казал, как, с каква цел... Абсурдно е.

Това коментира пред “24 часа” подалата оставка прокурорка Невена Зартова, името на която също се споменава в интервюто на гръцкия бизнесмен. Тя отрича оттеглянето ѝ от шефския пост в Софийската районна прокуратура (СРП) да има нещо общо с интервюто на Анастасиос Дикос - твърди, че я е депозирала пред ВСС във вторник, преди публикуването му. В понеделник Зартова бе призована от главния прокурор Борислав Сарафов да напусне поста си. С 21 върховни прокурори Сарафов влезе в СРП, за да проверява разследванията. От лятото на 2023 г. това е поредната проверка, предишните са приключили с указания, които вече са изпълнени.

Формално пред обществото повод за последната проверка е Мартин Божанов-Нотариуса.

Никога не съм ходила

в клуба му и дори не знам

къде се намира

той, твърди Невена Зартова.

Въпросът е дали има и друг кръг, освен този около Божанов, който трябва да се разследва. Говоря за Петьо Петров-Еврото. Имаше разследване срещу него в Софийската районна прокуратура. От градската прокуратура го иззеха и го прекратиха. Периодите на напрежение в прокуратурата и проверките срещу районната съвпадат с хода на това производство, каза още Невена Зартова. Тя говори за разследване срещу Петьо Еврото за незаконни записи и принуда, по което беше задочно обвинен от районната прокуратура и го обявиха за издирване.

По-късно то беше прекратено от градската, но Еврото остана обвиняем заради златото, отнето от бизнесмена Илия Златанов и сина му.

Петьо Еврото е сочен за лидер на другия кръг за влияние в съдебната система, известен като “Осемте джуджета”. Тази група, както и хората около Нотариуса бяха разкрити с разследвания на неправителствената организация “Антикорупционен фонд”. Преди Мартин Божанов-Нотаруса да бъде убит, се появиха и снимки от ресторанта, на който Петьо Еврото се здрависва с Борислав Сарафов, тогава още зам. главен прокурор. Самият Сарафов през май м.г. обясни, че никога не е бил близък с Пепи Еврото, а отишъл в “Осемте джуджета”, за да се види с Иван Гешев. Снимката била направена преди три години, тогавашният главен прокурор му се обадил да се срещнат. 

Петьо Петров-Пепи Еврото
Петьо Петров-Пепи Еврото

В мотивите си пред ВСС към подадената оставка Невена Зартова обяснява: За времето на моето административно ръководство аз и моите заместници не сме допускали нерегламентирано влияние върху прокурори във връзка с тяхната работа или решаването на конкретни дела. Не е имало неправомерно бавене на работа по дела и преписки.

Всички преписки в районната прокуратура срещу Мартин Божанов-Нотариуса са

образувани и приключени,

преди тя да заеме

поста в края на 2020 г.

След това има още три преписки срещу застреляния Божанов, които обаче са прекратени заради изтекла давност. Нито една от преписките срещу Мартин Божанов не е била преразпределяна на отдел “Специализиран, посочва още прокурорката.

Според Зартова постоянните проверки създавали напрежение и невъзможност за работа. Зартова ще остане редови прокурор, след като ВСС гласува оставката й като ръководител. Четиримата ѝ заместници обаче се разграничават от нея в оставките си и заявяват, че подкрепят усилията на Борислав Сарафов за реформиране на прокуратурата.

Адвокат Велимир Атанасов: Съвещавам се с клиенти, ще има отговор, но не от мен и не сега

Обвързан съм с волята на моите клиенти. Имахме съвещание с тях. Ще има отговор, но няма да го давам аз и няма да е сега. Мартин Божанов няма нищо общо с този случай, както и с хиляди други, които са мои. 

Велимир Атанасов
Велимир Атанасов

Това каза пред “24 часа” адвокат Велимир Атанасов. Бизнесменът Анастасиос Дикос казва в интервюто си от броя в сряда, че точно от Велимир Атанасов тръгват проблемите му с прокуратурата. По думите на Дикос юристът дори му заявил, че е в интимни отношения с ръководителя на районната прокуратура Невена Зартова, която се оттегли от поста в сряда. Тя отрича тази информация.

“24 часа” потърси и друг адвокат, за когото се говори в интервюто на Дикос - Стоян Божинов, бивш депутат от ВМРО. Той е човекът, който е изпратил съобщението “Ще го духате, педали гръцки” през декември след многократни опити да се вземат пари от чужденците.

“Не познавам тези хора”, лаконичен бе Божинов.

Анастасиос Дикос: Държавата започва да се събужда

Имах надежда, че някой ден ще се случи всичко това, което стана днес - оставките в районната прокуратура, възобновеното разследване срещу групата за рекет. Надявах се това да стане, преди ракът да е заразил целия организъм на правосъдието.

Не знам дали реакцията в държавата е следствие само от убийството на този господин. Мисля, че хората започват да се събуждат. Ясно е, че тези проблеми не могат да се решават с побоища и със смърт. Като виждам статията с интервюто ни днес във в. “24 часа”, като гледам реакциите на хората, реакциите на медиите, доверието ми отново започва да се завръща.

Българите започват активно да се интересуват какво се случва. Защото искат да са фактор, искат сами да решават своите съдби. Очакванията ни са за справедливост и ние ще продължим битката докрай. 

Анастасиос Дикос
Анастасиос Дикос

Надяваме се всичко да не приключи с оставките от днес и с възобновеното разследване срещу групата за рекет. Този процес на очистване трябва тепърва да започне и да стигне до кокал. Докато не се установи, че рака на корупцията го няма в организма на държавата.

Трябва да стигнем до основи, до колоните, както казваме ние в строителството. И българското правосъдие да стане еднакво за всички - беден, богат, чужденец, инвеститор. Защото сме в Европа.