Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Водещата криптовалута Биткойн. Снимка: Pixabay
Водещата криптовалута Биткойн. Снимка: Pixabay

"В иззетите компютри при спецоперацията нямаше криптовалути", твърдят властите пред медията ни

Доклад на италианските служби: Мафията мина на електронни пари, "Ндрангета" плаща с дигитални монети на колумбийските картели

Пълна мистерия остава къде са над 200-те хиляди биткойна, за които бе съобщено, че са разкрити по време на специализираната операция "Пратка/Вирус" в Агенция "Митници" преди 7 години, когато бяха иззети компютри, телефони и флашки. Към онзи момент стойността на един е 2354 долара, съобщи в края на май 2017 г. Центърът за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC). Проверка на "24 часа - 168 истории" показа, че загадката около дигиталните монети все още не е разплетена, въпреки че пред медията ни българските власти са категорични - "казусът е приключен".

От няколко институции, до които изпратихме писмено запитване, получихме устно лаконични отговори. Заключението на всички ведомства, сред които МВР и прокуратурата, е един - изобщо не е имало установени криптовалути.

През 2022 г. след въпрос на депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев относно съдбата на електронните пари, тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков отговори, че такива не са били открити. Същото потвърди и Иван Гешев, който беше ръководител на Специализираната прокуратура по онова време. Неведнъж той обясни, че по време на "Пратка/Вирус" няма иззети биткойни oт хакерските компютри. Тогава бе съобщено, че машините са изпратени в САЩ, за се направи опит да се проследи съдбата на крупната сума. От международни криптоиздания се свързаха с хора от екипа на вестник "168 часа", който следеше темата, за да искат информация какво се случва с разследването. Причината за интереса бе, че ако подобен обем криптовалути по някакъв начин се появят на пазара, те могат да повлияят на цената.

Всички разговори със Специализираната прокуратура завършваха с уверението, че проверката продължава. Днес става ясно, че нищо не е открито.

Неофициално навсякъде по света се знае, че в подземния свят дигиталните монети вече са предпочитано платежно средство при нелегалните сделки. От SELEC отбелязват няколко причини за това - трудно е да бъдат проследени, тоест нивото на анонимност при трансферите е високо; лесно се "заобикалят" международните граници и законови санкции; лекотата на използване без документи, адвокати и споразумения.

Неслучайно и италианските мафиотски срещи, на които се разменяха куфарчета с пари, отдавна са в историята. Днес това може да се види само по филмите, защото организираните престъпни групи също се приспособяват към модерните платежни системи. Преди 6 - 7 години например "Ндрангета", която е най-силният и мощен кримисиндикат в страната, прие като официално платежно средство биткойна, за да крие нелегалните си печалби.

Дирекцията за борба с организираната престъпност (DIA) в Италия стигна до извода, че бандите са били почти принудени да се приспособят към онлайн пазарите заради пандемията, която затвори голяма част от мрежите им за контрабанда и разпространение. Миналата година доклад на службите показа, че рецидивистите от най-висок ранг в Палермо тотално са преминали на Bitcoin, Ethereum и Monero. По-рядко използват Dash, Verge и ZCash. В документа се посочва, че така много по-лесно пренасят, но и скриват тъмните си финанси, тъй като банките са силно регулирани институции, подлежат на специфични ограничения, изискват документи за самоличност, нужни са документи за одобряване на по-големи трансакции.

Въпреки че за глави на италианската мафия все още се водят престъпници на над 70-годишна възраст, младите попълнения имат задачата да насочват шефове в дебрите на новите технологии. Доказателство за това е, че от четири години насам в Сицилия са арестувани наркопласьори, у които са открити флашки, заредени с биткойни. Разследването по-късно показа, че те са били използвани в сделки, в които към купувачите е имало изискване да плащат само в криптовалута, а не кеш.

Според проучването на властите калабрийската "Ндрангета" използва криптовалутите при трансакции и с латиноамериканските картели. Колумбийските доставчици също настоявали за схеми с електронни пари.