Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Емилио Фернандес е легенда в киното с бурния си живот. Твърди се, че той е позирал гол за скицата на най-престижната награда в киното, но от Академията отричат
  • Ел Индио прострелва продуцент по време на скандал на кинофестивал, а след години пак в лют спор "при самоотбрана" убива земеделски работник

Рицар, стъпил върху ролка с филм, с меч на кръстоносец пред себе си. Така артдиректорът на MGM Седрик Гибънс иска да изглежда трофеят, който от 1929 г. до днес се сдобива с такъв престиж, че дори само участието в борбата за него позлатява имената на претендентите. Със задачата да вдъхне живот на този негов дизайн е натоварен скулпторът от Лос Анджелис Джордж Стенли. Той изработва статуетката, която е висока 13 и половина инча и тежи 8 и половина паунда. Петте кръга в ролката представляват петте оригинални клона на Академията: актьори, режисьори, продуценти, техници и писатели.

"О, колко прилича на чичо Оскар", възкликва библиотекарката на Академията Маргарет Херик и без да иска, се превръща в кръстница на наградата, която очаква на абсолютния холивудски връх само богоизбраните. Всички знаят тази история на приза "Оскар", но има една мистерия, заключена в осанката на рицаря, която малцина са чували. Погледнете го внимателно.

V-образно тяло, широки рамене, тънък ханш.

"Определено прилича на него! Той е наистина! Ел Индио!" - казват едни.

"Не! Не е!" - отсичат от Академията.

"Но той самият е казвал, че е позирал за скицата на Гибънс" - настояват други.

"Митоман, разказвал всякакви измислени истории. Не е имало модел в процеса на създаване на статуетката" - твърдо отричат от Академията.

Ако се вярва на мексиканския режисьор и актьор Емилио Фернандес (но и не само на него), наградата трябва да носи името му. Но историята на този култов образ - макар и достойна за хардкор филм, който със сигурност би бил отличен от членовете на Академията, просто не е така очарователно наивна като тази за чичото на мис Маргарет. Представете си оттук нататък децата по света да разберат, че позлатената мечта в киното всъщност е изваяна по един мексиканец, издигнал се от нищото до продуктивен актьор и режисьор, но преди всичко прочул се като ненадминат в гуляите развратник и убиец.

Няма как Емилио Фернандес да е златният човек на Холивуд. Точка.

Но ако не може да е златен, то със сигурност е легендарен. Ел Индио се утвърждава като един от най-плодотворните филмови режисьори от Златния век на мексиканското кино през 40-те и 50-те години на миналия век. Човек на противоречията - мачо, чиито ленти включват силни героини; насилник, който обича рисуването и поезията. Ако беше съумял да е по-малко дегенерат, той можеше да бъде известен като ренесансов човек. Но става така, че фокусът пада върху начина му на живот повече, отколкото върху неговата новаторска работа в киното.

"Емилио беше истински оригинал - спомня си Клиф Коулман, който среща Фернандес на снимачната площадка на The Wild Bunch. - Не знам дали това е било преди да застреля продуцент, но той имаше страхотна аура. Беше довел харема си със себе си - 50 момичета, които живееха в хасиендата му."

Казват, че не е било възможно Ел Индио да не остави силно впечатление у другите със своята "личност, по-дълга от живота". А тръгва от възможно най-нисък старт.

Цялата история четете в брой 01/2024 на списание "Космос"

Наградите "Оскар" Снимка: Pixabay
Наградите "Оскар" Снимка: Pixabay