Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Иванов и Ваня Цветкова в "Комбина"
Иван Иванов и Ваня Цветкова в "Комбина"
  • Прави всичко сам, не ползва дубльори и не жали себе си. Милиция го пази от истерията след "Комбина"
  • При температури под минус 24 градуса на Черни връх за "Лавина" той дори не се оплака. Изключителен характер, разказва Павел Поппандов
  • Ходи на снимки на "Ударът" след инжекции, болен от бронхопневмония
  • Даде ни този идол на мъжкаря, който ще съществува завинаги в нас в безмълвната си прелест и самота, казва Ути Бъчваров

"Нямам нищо общо с бунтаря от киното. Той е литературен герой, измислен образ... В живота аз също съм бунтар, но смисълът на съществуването ми е в съхранението." - Иван Иванов

Ръкопашни схватки, стрелби, преследвания с коли, висене от движещ се автомобил   - жесток екшън, невиждан от българските зрители до този момент. А действието се завихря около тайния агент Вас, който се внедрява в контрабанден канал за хероин от Близкия изток за САЩ през България - изигран брилянтно от Иван Иванов. Главната роля в "Комбина" на режисьора Никола Рударов - първия български модерен криминален екшън, затвърждава от раз актьора като екшън героя на 80-те години.

Филмът е феномен за времето си, побърква всички, а на срещите на екипа със зрители от цялата страна се стига до абсолютна истерия - момичета припадат, в залите се чупят прозорци, изтръгват се железни парапети и никой не се контролира въпреки конната милиция, която охранява събитията. Всъщност се налага Иван Иванов да бъде пазен специално, понякога от няколко различни екипа, заради необузданата мания по него.

В лентата неговите партньори Ваня Цветкова и Николай Сотиров имат дубльори в опасните сцени, докато самият Иванов играе всичко сам и казва по-късно, че на фона на целия екшън не е имал трудни за него сцени. Дори снима едновременно този филм и играе в лентата "Ударът" на режисьора Борислав Шаралиев. Разболява се от бронхопневмония и цели 20 дни е в болница, докато екипът на "Комбина" чинно почива и го чака да се върне на терен, за да продължи работата. Само че Шаралиев бърза да завърши "Ударът" и се налага Иванов да ходи след инжекции, облечен в шинел, на снимачната площадка. За да оздравее, трябва да се храни добре, което пък води до напълняване и после се налага със стриктна диета бързо да се върне във форма за "Комбина". Но актьорът изобщо не жали себе си.

Покрай екшъна Иванов венчава като кум Ваня Цветкова за каскадьора Павел Дойчев - мъжа, който в прословутата сцена от лентата провесва нейната героиня Съни с главата надолу от балкона на 19-ия етаж. Китките на Дойчев били вързани със стоманено въже за краката на актрисата, а неговите крака - застопорени за пода, за да не стане гаф. Въпреки това Ваня е само в близките планове, а в останалите е снимана нейната дубльорка, но дори тя не издържа на световъртежа и повръща.

Същата година, в която излиза "Комбина", на екран тръгва и другият златен хит "Лавина" на Ирина Акташева и Христо Писков по Блага Димитрова с участието на Иван Иванов. Пред камерата той отново си партнира с Ваня Цветкова, както и с Павел Поппандов, Филип Трифонов и т.н. Филмът се оказва много труден за снимане.

"Имаше няколко дни, в които температурата падна под минус 24 градуса на Черни връх - разказва пред "24 часа - 168 истории" Павел Поппандов. - Спряхме снимки, защото камерата не можеше да работи добре. Освен това филмът беше сниман в продължение на две зими - през 1980 и 1981 г. Бих искал да подчертая, че при тези тежки условия и изнервящи обстоятелства между нас, колегите, имаше някои, които проявиха капризи, меко казано, беше студено. Но при Иван нито веднъж нямаше и намек за недоволство или оплакване. Абсолютен характер и професионализъм."

Иван Иванов и Ваня Цветкова в "Лавина"
Иван Иванов и Ваня Цветкова в "Лавина"

Поппандов обяснява, че е имало много рискови ситуации.

"Имаше места, през които ни превеждаха алпинистите - един по един, плюс целия екип с техниката. Тази група професионалисти, която се движеше с нас, по-късно се качи на Еверест - Кирил Досев, Методи Савов и т.н. Те ни водеха по едни тесни и хлъзгави пътечки, по които с напрежение и страх отивахме до терена. Веднъж ни сваляха със седалковия лифт и от силния вятър се получи някаква повреда, като някъде към 40 - 45 минути висяхме във въздуха. По-труден филм от този не съм имал. Нямахме никакви дубльори, всичко правехме сами. Само в епизода, в който лавината премята телата, се използваха чучела."

Поппандов се е снимал с Иванов в още пет-шест филма и за всички тях потвърждава, че той никога не е използвал двойник за ролите си независимо от сцените.

"Иван беше изключително талантлив, скромен и широка душа. Добър човек. В нашата професия за творческия ни път се пишат две оценки от публиката - първата е за човечност, втората е за актьорството. Втората може и да е слаба, но по-важна е първата. Иван в това отношение беше пример.

Той беше подкрепян от една много талантлива и всеотдайна съпруга - Петя Силянова. Тя всъщност беше стимулът и зарядът му да продължи дори и в тежката ситуация, в която беше изпаднал. Ситуация, подобна на тази на Велко (Кънев), когато актьор губи гласа си - едно от основните изразни средства в нашата професия. Иска се много воля и много твърд характер, за да издържиш това изпитание. От мен дълбок, дълбок поклон за Иван Иванов."

След пауза в средата на 90-те години обожаваната звезда се снима в "Гори, гори огънче" - 4-сериен телевизионен игрален филм (драма) на режисьорката Румяна Петкова от 1994 г. Проявява се в друга светлина - заменя физическата активност с мъдрост и психологическа сложност. На снимачната площадка за този филм се среща с Венцислав Янков, който години по-късно ще играе Малкия близнак в "Под прикритие".

"Това беше моят дебют в киното. И това стана причината да се запозная и с Иван Иванов, и с Филип Трифонов, и с редица други великолепни актьори - разказва Янков пред "24 часа - 168 истории". - Спомням си, когато отидох на снимачната площадка в първия ден, видях един мъж, който стоеше в полупрофил към мен с леко прошарена коса и с тъмни очила. В първия момент не можах да го разпозная. Но щом се приближих, той се обърна и ми каза: "Здрасти, аз съм Иван, ти как се казваш? Явно ще играем заедно". Тогава разпознах Иван Иванов и изключително много се развълнувах."

Жанрът на филма е такъв, че в него не се очаква екшън, пояснява Янков. "В "Гори, гори огънче" човек може да види другото лице на Иван Иванов в образа на един доста смирен и преосмислящ живота си човек - такъв, какъвто явно по онова време вече е бил, предвид случилото се в личния и професионалния му живот.

Във времето, докато снимахме, не помня дали и колко сцени съм имал с него, но общувахме доста и се оказа, че и той, като мен, е възпитаник на проф. Димитрина Гюрова във ВИТИЗ, светла памет. Имахме много общи теми. Аз бях едно момче на 20 - 22 години макс, прохождащо в този занаят, и имах удоволствието да срещна този изключителен професионалист."

Иван Иванов Снимка: Facebook/Съюз на българските артисти
Иван Иванов Снимка: Facebook/Съюз на българските артисти

Актьорът, който живее извън България в последните години, признава, че досегът му с Иванов е бил безценен за него, и то на старта на неговия професионален път.

"Имаше сцена, в която палеха една къща, а аз трябваше да вляза в кадър и после да изляза, отивайки да търся помощ. Само че аз много бързах, нямах опит, изчезвах, така че от мен нищо не оставаше в кадър. И той, стоейки отстрани, на втория неуспешен дубъл дойде, дръпна ме настрани и ми каза: "Извинявай, моето момче, но искам да ти дам един съвет..." И после ме консултира как да го направя както трябва. Това е един елементарен, чисто практически урок от него, но със сигурност ми е дал много повече само с присъствието си. Уроци, които остават за цял живот.

Иван Иванов беше, казано просто и ясно - пич, истински мъжкар и човек на място. Актьорската професия е като живота - едно и също. Ако живееш откровено, ако не живееш подло и посредствено, по същия начин ти ще съществуваш пред камерата и на сцената.

Благодаря за възможността да го срещна!

А кога за първи път го гледах? В "Комбина", как! Бях фен и смея да твърдя, че до ден днешен, по отношение на жанра, не е правен по-добър филм в България от гледна точка на сценарий, заснемане, актьорска игра и всичко."

И Холивуд пожелава Иванов, който на 47 години се снима като една от звездите в американския екшън "Кървав спорт 4" редом до Даниел Бернхард и Стефанос Милцакис (1998 г). Сюжетът засяга агент Джон Келър (Даниел Бернхард), който отива под прикритие в затвора Fuego Penal, за да разкрие истината за труповете на затворници, изчезващи безследно. Там се забърква в опасен турнир, уреден от мъж на име Джъстин Цезар (Иван Иванов), където затворниците са принудени да се бият до смърт без правила.

Няколко години по-рано Иванов се превъплъщава и в образа на бос на мафията в 3-серийния телевизионен игрален кримифилм "Полицаи и престъпници" от 1995 г.

"Аз бях от лошите в този филм и ме застрелват безмилостно във Военна болница - разказва пред "24 часа - 168 истории" Ути Бъчваров, изиграл престъпника Кирил Илиевски-Бидона. - По това време този истински екшън герой, Иван Иванов, вече бе сполетян от тежки удари на съдбата - лични, икономически и т.н., вътрешно в себе си явно се беше пречупил. Не говореше много, беше се оттеглил в село Оборище, където се беше изолирал от външния свят. Ходил съм му на гости там. Той бе от онези тежки мъжкари, които не можаха да преглътнат някои факти от промяната през 90-те години. Донякъде може би и това, че не би могъл да спре времето и да остане на 31 г., на върха на своето величие.

Иван Иванов е дал от себе си това, което е трябвало - този идол на мъжкаря, който ще съществува завинаги в нас в безмълвната си прелест и самота."

"Някои режисьори твърдят, че съм от артистите, които е достатъчно само да стоят пред камерата, да гледат в нея и нищо да не правят. Мнозина се възхищават от погледа ми. Те обаче не разбират, че за да си убедителен, когато мълчиш и само гледаш, непременно трябва да виждаш" - Иван Иванов