Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мартин Божанов беше убит на 31 януари.
Мартин Божанов беше убит на 31 януари.
  • Погребали го в неделя, но нямало магистрати, които ходили в частния му клуб

Криминални регистрации на застреляния Мартин Божанов-Нотариуса са били заличавани в МВР по негова молба, научи “24 часа”. Това се е случило още през 2012 г. През януари 2006 г. Нотариуса е задържан за имотна измама в 3-о районно управление в София. Взети са му отпечатъци и е сниман в профил и анфас. По това време Божанов вече е осъждан за кражба с взлом, но през далечната 1994 г. Подсъдим е, а после е оправдан за кражбата на папки от делото срещу нотариуса Слави Крашевски. След тази история остава чист.

Неслучайно премиерът Николай Денков посочи в деня след убийството, че Божанов е с чисто досие, което е факт. Той е реабилитиран по старата присъда, оправдан е и след 2006 г. не е обвиняван за престъпления.

Нотариуса беше убит преди седмица в затворения комплекс в кв. “Горна баня”, където е живял със съпругата си. В неделя е бил погребан в тесен семеен кръг. За да го изпратят, са дошли и близки негови приятели, но не е имало магистрати, с които е контактувал в последните години, научи “24 часа”.

Мартин Божанов стана известен като лобист в съдебната власт още през 2021 г. след филма на Антикорупционния фонд, а година преди това съдиите Владислава Цариградска и Цветко Лазаров разказаха във Висшия съдебен съвет, че са заплашвани от него, за да се отведат по делата.

Въпреки това Мартин остава недосегаем за обвинения и наказателни дела

срещу него в последните 20 години. Във вторник главният прокурор Борислав Сарафов разпореди проверка защо се е случило това назад във времето.

От 2004 г. името на Божанов излиза в 25 сигнала и досъдебни производства, но не е бил привличан като обвиняем. В много от тях е свидетел, а някои от делата са по негови жалби. Повечето са в Софийска районна прокуратура и са свързани със сигнали за имотни измами. По тях има откази за образуване на наказателни производства.

Всички актове на прокурорите през годините ще бъдат проверени, както и дали и как е работено по делата.

Единственото висящо дело е в Софийската градска прокуратура и е започнало в средата на 2023 г. По него се разследва престъпна група за имотни измами, пране на пари и заплахи към магистрати в периода 2010 - 2020 г. За последно на 27 декември м.г. срокът на разследването е удължен с два месеца. Точно

по него Божанов е трябвало да бъде обвинен

“всеки момент”, обявиха от прокуратурата в нощта на убийството на Мартин Нотариуса.

Всъщност делото започва със справка от ГДБОП, изпратена в Софийската градска прокуратура в края на 2022 г., обяви във вторник ръководителят на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова. По това разследване вероятно ще бъдат разпитани като свидетели бившият главен прокурор Иван Гешев и депутатът Делян Пеевски, стана ясно от брифинга на прокуратурата. 

Борислав Сарафов и Иван Гешев през 2018 г. като заместници на Сотир Цацаров.
Борислав Сарафов и Иван Гешев през 2018 г. като заместници на Сотир Цацаров.

В справката на ГДБОП имената на двамата липсват. Съдия Владислава Цариградска ги спомена в интервю от неделя, когато преразказа думи на племенницата си, която се срещала с Мартин Нотариуса. От бележка, която си водила, дамата ѝ споменала да има предвид, че “Марти е близък с Гешев и Пеевски”. Племенницата на съдия Цариградска също е разпитвана по висящото дело срещу убития Божанов, но не е споменала имената на Гешев и Пеевски в него, посочи прокурор Кирилова. Съдия Цариградска и друг от заплашваните съдии - Цветко Лазаров от Апелативния съд в София, са разпитани като свидетели след убийството на Нотариуса. По делото има и други магистрати, които е изнудвал. Към разследването са приобщени още филмът на Антикорупционния фонд от 2021 г., в който Ивайла Бакалова уличи с видеозапис Божанов, че ѝ

иска пари, за да бъде освободен мъжът ѝ от ареста

Във вторник Иван Гешев коментира случая с Мартин Божанов в личния си профил във фейсбук.

Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса е част от поредица, която ще продължи. При опита за моето убийство държавата не реагира. Нейна работа е да разкрие убиеца, а не да обяснява колко лоша е жертвата, казва Гешев. Твърди, че е виждал Нотаруса 2-3 пъти на публични места.

Последният път беше преди 5-6 години. Бях на вечеря в ресторант, който предлага хубава гръцка храна. На тръгване колата на НСО започна да минава на червено, говореха си по радиостанциите.

Казаха, че ни следи автомобил, в който е охраната на Мартин

Божанов - Нотариуса, разказа бившият главен прокурор. Той подал сигнал до МВР и Божанов бил привикан в Първо районно.

Делян Пеевски не е коментирал дали познава Божанов, но поиска парламентът да създаде временна комисия по случая (виж горе).

Въпреки че е убит, разследването на престъпната му група продължава. След смъртта му прокуратурата започва проверка и за прословутия му частен “СС клуб”, в който магистрати влизали с магнитни карти. Мястото също беше разкрито от Антикорупционния фонд. Според тях съпругата на Божанов Гергана често била зад бара, за да обслужва посетителите. Данни за имена на магистрати, ходили там, има още от справката на ГДБОП през 2022 г. 

Съдия Владислава Цариградска е разпитана за заплахите срещу нея по делото срещу Нотариуса след убийството му.
Съдия Владислава Цариградска е разпитана за заплахите срещу нея по делото срещу Нотариуса след убийството му.

Има свидетелски показания, че в частния клуб на застреляния Мартин Нотариуса са ходили съдии и прокурори, но това не означава, че са извършили престъпление или че са вземали подкупи, коментира говорителят на Софийската градска прокуратура Христо Кръстев. По делото имало конкретни имена, които ще се разследват, но за да се внесе обвинение за подкупи и търговия с влияние, трябват преки доказателства или верига от косвени, обясни Кирилова. Бившата съпруга на Мартин Нотариуса също е разпитана по делото и е споменала съдии и прокурори, с които бившият ѝ мъж е контактувал в клуба.