Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МАРТИН БОЖАНОВ
МАРТИН БОЖАНОВ

Убитият мъж, наричан Нотариуса, заплашвал Владислава Цариградска с прокурори и политици, за да се отведе по спор за семеен имот, чиято цена била 12 пъти по-висока от обявената

Декар имот, с нови постройки и райграс в китното село Карлуково, по емоционален начин свързва убития преди дни Мартин Божанов, когото наричат Нотариуса, с три жени. Това са бившата му съпруга Адриана, съдия Владислава Цариградска и втората жена Гергана.

С първите две той воюва тежко в последните години от живота си, а третата опитва да му помогне в съдебните битки. Обект е луксозната вила в село Карлуково до което се вие живописно река Искър.

Мартин Божанов закупува през 2015 г. имота за по-малко от 9800 лева, когато живее с първата си съпруга Адриана, с която са семейство от 2013 г. и имат общо дете.

През лятото на 2017 г. отношенията в двойката се влошават, започват взаимни обвинения в изневяра. По онова време бившата участничка в реалити формата “Къртицата” и бъдещ полицай в ГДБОП Гергана Грънчарова вече е двойка с Божанов и съпругата му знае за тази връзка и двамата вземат решение за развод.

Уговорката е да продават вилата в Карлуково, апартамент в Свети Влас и жилище в София и да поделят парите, за да закупи Адриана със своя дял от общите семейни имоти малък дом за нея и детето им. Първата съпруга подписва пълномощно на мъжа си, за да намери най-добрите купувачи. Вероятно Мартин Божансов, който добре познава цените на имотите в България, решава обаче да намали дела на своята първа съпруга и сключва на 4 септември 2017 г. предварителен договор с новата любима жена Гергана за продажба на вилата в Карлукова за 9800 лева - цената, на която с първата съпруга купуват декара земя. 

СЪДИЯ ВЛАДИСЛАВА ЦАРИГРАДСКА
СЪДИЯ ВЛАДИСЛАВА ЦАРИГРАДСКА

На 12 септември 2017 г. Мартин Божанов и Гергана подписват и допълнително споразумение по предварителния договор - за предаване на имота в нейно владение най-късно през юни 2018 г.

А на 6 октомври 2017 г. Мартин подава молба до Софийския районен съд за развод. Раздялата с Адриана е обявена окончателно на 18 март 2019 г. След това той се жени за Гергана.

Първата съпруга e отвентик по делото з аимота и възразява срещу иска, защото се

чувства измамена

от новата двойка

Експертизи в съда, когато започва дело между Мартин и Адриана, ще покажат, че след луксозни подобрения този имот струвал почти 13 пъти по-скъпо. А свидетел дори признава в съда, че е получил оферта от 500 хиляди лева от мъжа, известен като Нотариуса, за да му продаде въпросния имот.

Делото между бившите вече съпрузи е разпределно на съдия Владислава Цариградска, която осуетява плановете на Мартин, а решението ѝ по-късно е потвърдено от Окръжния съд в Ловеч и от Върховния касационен съд през август 2022 г.

Точно в хода на това дело Божанов е заплашвал съдия Цариградска и настоявал тя да се оттегли от процеса, но магистратът не се е съгласила. За случая има разследване на прокуратурата, което се е точило 5 години и не е приключило до убийството му (виж по-долу).

Очевидно за Мартин имотът в Карлуково е бил изключително ценен, тъй като през юни 2018 г., докато все още тече разводът му с Адриана, Гергана, все още Грънчарова, завежда дело срещу бъдещия си мъж Мартин и първата му съпруга. Искът ѝ до Районния съд в Луковит е предварителният договор за вилата между нея и Нотариуса да бъде обявен за окончателен.

Адриана възразява, посочва, че Мартин и Гергана са се договорили в нейна вреда, разказва как бракът ѝ е пропаднал заради новата връзка на съпруга ѝ, а споразумението за продажба на имота всъщност заобикаляло закона.

Двете жени до Мартин спорят какво е имало и има върху ценния декар в Карлуково, а документи показват, че

луксозните 4

постройки с каменна

облицовка всъщност

са незаконно

построени

без издадени документи.

Мартин Божанов като ответник също се явява на делата и казва, че вилата не е семейно жилище, а имуществените отношения между него и съпругата му са уредени в бракоразводното дело в Софийския районен съд. 

ГЕРГАНА БОЖАНОВА
ГЕРГАНА БОЖАНОВА

Докато Темида разплита семейната сага “Карлуково”, Мартин и Гергана вече живеят заедно и имат дете. Адриана пък среща Евгени Симеонов - бизнесмен, чието име се появява през 2011 г. в акция на МВР и прокуратурата за задържане над 20 души за източване на банкови сметки. Няма данни да е осъждан.

Съдия Цариградска обаче се оказва неочаквана жертва на делото за вилата до Луковит. Срещу нея започва яростна кампания в жълти сайтове. Нейна роднина ѝ предава послание от Мартин Божанов да се отведе от делото, а можело да получи някой лев за това. Предупреждават съдията, че

Марти е близък с

Гешев и Пеевски,

което най-вероятно е спекулация на Нотариуса. Съдия Цариградска описва детайлно тези заплахи в сигнал до прокуратрата, МВР, Висшия съдебен съвет.

В началото на 2020 г., на открито заседание по делото, в залата идват Мартин Божанов като ответник по иска на Гергана, заедно с адвоката си Велимир Атанасов. Грънчарова се представлява от адвокат Мартин Чанков, но двамата действат в синхрон срещу другия ответник - Адриана Симеонова.

В храма на Темида Божанов цитира публикациите за съдия Цариградска в жълтите сайтове, иска отвод, а след това излиза.

Преди това обаче заплашително ѝ показва жест, че времето тече и казва, че трябва “да ходи да подава документи”.

Адвокатите Атанасов и Чанков също излизат, а в залата остава мъж с тъмни очила. Той се приближил към съдия Цариградска и попитал как са детето и мъжът ѝ. Напомнил ѝ, че доскоро бил в инвалидна количка. След тази случка ѝ е назначена охрана от министъра на правосъдието.

Владислава Цариградска решава делото 6 месеца по-късно - на 29 юни 2020 г. Отхвърля иска на Гергана Грънчарова за обявяване на предварителния договор за окончателен, което е в ущърб за нея и бъдещия ѝ съпруг Мартин Божанов. Имотът е оценен от вещи лица на 123 хил. лв. - сума далеч по-голяма от 9800 лв., на каквато стойност е сключен предварителният договор.

Съдия Цариградска сигнализира МВР и прокуратурата за дейността на Мартин Нотариуса и заплахите срещу нея. По-късно тя се свързва и с друга негова мишена - съдия Цветко Лазаров, който е заплашван в съдебна зала по същия начин през 2017 г.

През цялото време съдия Цариградска се съмнявала, че е подслушвана по синали на Божанов, а разрешението е дадено от вече закрития Апелативен специализиран наказателен съд. Според доклад на Бюрото за контрол на СРС-тата от този период са разписани над 160 такива разрешения, но в съдийската колегия не са докладвани никакви разследвания срещу тях.

В петък от прокуратурата обявиха, че срещу застреляния Мартин Божанов е водено досъдебно производство за имотни измами и заплахи към магистратите. То е продължило с години и било на финал. Предстояло да бъде привлечен като обвиняем, но го убили.