Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Росен Плевнелиев
Президентът Росен Плевнелиев

Голяма грешка, предупреди той наследника си на президентския пост

Президентът Румен Радев върви към основаване на политическа партия, но тя няма да е готова преди европейските избори на 9 юни - това прогнозира предшественикът му Росен Плевнелиев. Той призна, че вижда, че Радев върви към това.

На въпрос има ли нужда от нови партии той отговори: Винаги има. Това е едно чисто демократично упражнение, отговори президентът на въпрос има ли нужда от нови партии.

Той припомни, че президентът Георги Първанов също е обявил движението си АБВ в третата година на втория си мандат.

Това е една голяма грешка, коментира Плевнелиев в ефира на "Още от деня" по БНТ.

Ще се опита до края на мандата да държи обществото разделено. Ако някоя партия дръпне, например ГЕРБ или ПП-ДБ, той ги удря, коментира той поведението на Радев.

Според него президентът Радев се бори за властта, има концепция как да я вземе и няма да се успокои преди това.

Може би това е печелившата в момента - ролята на балансьор, коментира той и поведението на ДПС. През последните две седмици лидерът на групата на движението в Народното събрание отправя остри критики към Радев и на няколко пъти му поиска оставката и го призова да си основе партията, за да се срещнат на политическия терен.

Според Плевнелиев и сега има достатъчно основания за искане на импийчмът на Румен Радев. Той даде пример с вдигнатия юмрук на президента по време на протестите срещу главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов през 2021 г.

Ротацията няма как да не се случи. Със сигурност някои министри ще отпаднат след това, прогнозира Плевнелиев. Според него правителството трябва да вкара страната в еврозоната, за да може държавата да просперира и младите да се върнат от чужбина, както и ще намали руското влияние у нас. Целевият срок и за него е 1 януари 2025 г.

Плевнелиев отправи и два съвета към Мария Габриел, която скоро ще смени акад. Николай Денков на премиерския пост - да се промени комуникацията между управленските партньори, защото хората не харесват ежедневните престрелки в парламента, и да се направи план за следващите девет месеца.

Скандалите между партньорите за командировките в САЩ са ненужни. "Колкото повече - толкова повече. Бегом към САЩ! Денков, ходете", призова той министър-председателят. Именно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов повдигна вчера въпроса в кулоарите на парламента и укори колегите си, че само летят със самолети и харчат пари.