Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Амелия Еърхарт
СНИМКА: ПУБЛИЧЕН ДОМЕЙН
Амелия Еърхарт СНИМКА: ПУБЛИЧЕН ДОМЕЙН

Една от най-големите загадки в историята изглежда е към своя край. Екип от подводни археолози и експерти по морска роботика към изследователската компания Deep Sea Vision в Каролина попаднаха на гореща следа, водеща към мистериозно изчезналия самолет в Тихия океан на легендарната Амелия Еърхарт. 

Експертите, използвайки сонарни изображения и картографирайки дъното, са идентифицирали обект, подобен на летателния апарат на Еърхарт на дълбочина 4877 м. Смелата жена-пилот се отправя на околосветско пътешествие със своя 10-местен Lockheed 10-E Electra и в един момент изчезва. 

Специалистите от Каролина все още не издават къде точно е ценната находка, само споменават, че тя е на около 160 км от остров Хауланд. При последното си излитане от Папуа Нова Гвинея Амелия и навигаторът и Фред Нуън планирали да кацнат именно там. За съжаление на 2 юли 1937 г. Еърхарт и Фред не успяват и започва едно безпрецедентно издирване, продължаващо вече 87 години. 

Загадъчното "изпаряване" на двойката провокира серия от конспиративни теории, достойни за най-добрите фантасти на планетата - от отвличане от извънземни до засмукване от черни дупки в океана, изместени времеви линии, попадане в друго измерение и др. Всъщност възможните обяснения през годините са били няколко. 

Първото е, че ветрове и бури завличат 10-местния самолет на дъното на океана. Дори днес малките аероплани и пасажерите им са жертви на подобни трагедии. 

Второто е, че макар Амелия да е била изключително опитен летец, не е изчислила добре горивото до остров Хауланд. Според много теории тя може да е успяла да приземи апарата на водната повърхност, но с навигатора й не са успели да се свържат по радиото за помощ и са загинали. 

Третата е, че все пак успяват да стигнат до суша, но там са заловени от местни, които ги държат като заложници и в крайна сметка дръзките пътешественици умират.

Смелата Амелия Еърхарт в кратко видео, публикувано от фирмата Deep Sea Vision в Х.
Смелата Амелия Еърхарт в кратко видео, публикувано от фирмата Deep Sea Vision в Х.

С всяка нова версия се показват снимки на скелети от различни острови, но те винаги са били твърде далеч от дестинацията на Амелия Еърхарт. Сега за първи път се открива следа, която е по нейния маршрут и близо до планираната точка за кацане.

 

 

Фирмата от Каролина показва как са попаднали на горещите следи.
СНИМКА: Deep Sea Vision в Х
Фирмата от Каролина показва как са попаднали на горещите следи. СНИМКА: Deep Sea Vision в Х