Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българският дипломат Камен Величков, който през 2010 г. е отзован като посланик от Тайланд въз основа на жалба за сексуален тормоз
Българският дипломат Камен Величков, който през 2010 г. е отзован като посланик от Тайланд въз основа на жалба за сексуален тормоз
  • "Най-мрачният момент от живота ми", казвал пред близки отзованият през 2010 г. като посланик от Тайланд след жалба на задържаната за убийството на Пейо
  • "Деликатен, интелигентен и скромен човек, избран от президента Желю Желев за съветник по външнополитическите въпроси", описват го колегите му

"Това е най-мрачният момент от моя живот. Обвиненията, които бяха хвърлени върху мен, съсипаха и семейството ми. Никога няма да забравя тези неверни твърдения. Всяко връщане към темата ми носи болка и тъга."

Това споделял пред приятели българският дипломат Камен Величков, който през 2010 г. е отзован като посланик от Тайланд въз основа на жалба за сексуален тормоз от Красимира Трифонова. Обвиняемата за удушаването на зет си Пейо Пеев тогава твърдяла, че Величков я преследвал от встъпването си в длъжност през 2008 г. След скандала дипломатическата служба там е закрита, а дипломатът е върнат у нас още преди Комисията по дискриминация да излезе със становище.

Спомените на близките на Камен за този епизод са ужасяващи. Някои от тях го описват като "публичен разстрел". Разказват, че грозните нападки се отразили върху съпругата му Мая и двамата им сина. Семейството буквално живяло в ада в продължение на няколко години. Били съсипани заради отправените лъжи. Всичко им дошло като гръм от ясно небе. След това предупреждавали, че Красимира е опасна, но думите им били като глас в пустиня.

През 2010 г. тя пише в жалбата си до КЗД, че Камен Величков е настоявал за физически контакт с нея, изразяващ се в намеци и жестове за "сексуално желание", както и с дискусии, в които разяснявал блестящото им бъдеще и кариера. Според решението на комисията, с което "24 часа - 168 истории" се сдоби, тя твърдяла още, че посланикът имал "сексуални импулси" и спрямо другите служителки и помагачи в посолството, но те за разлика от нея не са били в пряка служебна йерархична зависимост и с тях не "упорствал".

В документа пише още, че дипломатът приел нейния отказ като "личен провал" и направил всичко възможно да я постави "в условия на пълна изолация от дейността на ДП "Банкок". Забранявал й да участва в срещи по линия на европейското сътрудничество, ограничавал достъпа й до граждани, умишлено повреждал държавно имущество, неправомерно иззел функциите на финансов отчетник, отнел й всякакви възможности за културни изяви и установяване на контакти.

В спора е намесен и директорът на Дирекция "Азия, Австралия и Океания" тогава, отговарящ за работата на посолството ни в Тайланд. Той разказва, че по време на годишния отпуск на Трифонова през май 2009 г. е изслушал оплакванията и е предложил преместване в друга мисия с цел преодоляване на конфликта. Красимира обаче категорично отказала да приеме "по-ниска позиция на вицеконсул", въпреки че предложената длъжност напълно съответствала на нейния дипломатически ранг и задгранична практика, пише още в документа. В телефонен разговор с него заявила, че приемането на това предложение ще означава, че се предава, и търсела възмездие. През пролетта и лятото на 2009 г. директорът алармирал Външно за кадровата несъвместимост в посолството в Банкок и предложил "вариант за действие". В обяснението си посочил, че обвиненията на Трифонова срещу Величков за възпрепятстване на изпълнението на служебните задължения "не се обосновава с факти" и освен това двамата давали напълно противоположни становища по въпроса.

Накрая КЗД отхвърля обвиненията в тормоз и дискриминация, отправени срещу посланик Камен Величков, но той вече е съсипан. В шок от скандала, който тресе посолството, са и колегите му по света. Те си спомнят, че Величков бил от първите представители на мисията ни в Тайланд и е избран от президента Желю Желев за съветник по външнополитическите въпроси. Всичко се случило благодарение на отличните му качества. Първо бил консул в Израел, а после посланик в Хага.

"Аз предложих Величков за посланик в Индонезия и заставам зад избора си, тъй като качествата му са доказани - обяснява пред медията ни бившият министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев Ивайло Калфин. - Мога да кажа, че той е един от професионалистите в Министерството на външните работи. Има дълъг опит. Неговата първа специалност е "Арабистика", но това е човек, който може да работи еднакво добре на много места. Има изключително богат дипломатически опит. Съвсем обективно, ако отворите биографията му, ще видите, че е бил съветник на президента по външнополитическите теми. Бил е в Европейската служба за външни отношения, което означава оценка и отвъд министерството ни. Като човек също е деликатен. Няма негов колега, с когото да не е работил умерено. Нямало е оплаквания от никого освен от въпросната Красимира Трифонова. Един такъв скандал се отразява много тежко на някой, който години наред се е трудил за името си и за професионалния си авторитет. Подобна разправия поставя под съмнение усилията му да се изгради в кариерата си. Действително всички разследвания показаха, че той няма никаква вина. Днес видяхме, че жената, която се оплакваше от него, всъщност има сериозни проблеми. Това са лични въпроси. Никога не трябва да се бърза със заключенията. Тук става въпрос за репутационни щети, нанесени върху личност, която цял живот е била във важни институции и е представлявала държавата си."

Калфин помни скандала, както и че след него Величков продължил кариерата си извън Министерството на външните работи.

"След прибирането си в България отиде в Европейската служба", казва той.

Като интелигентен човек, който изпълнява съвестно задълженията си, го определя и посланикът на България в Русия от 2000 до 2006 г. Илиян Василев.

"Друг тип човек, много фин и наистина деликатен - описва го той. - От професионалните дейности, за които се е налагало да имам контакт с него, единствено мога да дам добра оценка. Никога не е съществувала причина за по-различна."

С най-топли чувства за Величков остават и негови студенти от "Арабистика".

"Беше чудесен преподавател, но този скандал действително го съсипа", споделя Атанас Шиников.

Обвиняемата за удушаването на зет си Пейо Пеев - Красимира Трифонова.
Обвиняемата за удушаването на зет си Пейо Пеев - Красимира Трифонова.