Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фондация "За споделено родителство" организира протест в памет на Пейо Пеев. Те се борят за законодателни промени.
Фондация "За споделено родителство" организира протест в памет на Пейо Пеев. Те се борят за законодателни промени.

Веднъж на 10 г. тъща ликвидира зет, но случаят с Красимира и дъщеря ѝ е различен

Два по-големи въпроса повдигна убийството на 44-годишния Пейо Пеев. Въпроси, които не могат да бъдат решени с разплитането на конкретното престъпление от полиция, прокуратура и съд.

Първият е за родителските отношения с децата при подобни случаи, които стават все повече.

Вторият е за насилието над мъже в семейството.

Престъплението, за което са обвинени тъщата Красимира Трифонова и официалната му, макар и само по документи, съпруга Габриела, не е типично. Доказа го бурната реакция на обществото. Причините вероятно са по-дълбоки, отколкото се знае 5 дни след разкриването на убийството.

Много жени убиват мъжете си,

повечето при битови случаи Зетьове, затрили тъщите, се арестуват сравнително често. Но най-скорошният случай на тъща, убила зет си, е отпреди 10 г. И няма нищо общо с историята на Пейо Пеев, Габриела Славова и майка ѝ Красимира.

В края на декември 2013 г. в къща на малка уличка в Ракитово избухва поредният конфликт между 35-годишния Христо и тъща му Райна, която е на 52 г. Човекът бил разделен с жена си. Дошъл да я види, защото научил, че ще се жени за втори път. Посрещнала го тъщата. Опитала да го успокои, дала му цигара. Словесните нападки и обиди обаче ескалирали. Христо грабнал нож и налетял на жената. Настанала борба. Тя се оказала по-силна. Успяла да измъкне хладното оръжие от зет си и го пробола с острието в гърдите. Не скрила трупа му, както прави Красимира Трифонова 10 г. по-късно. Извикала Бърза помощ, но зет ѝ починал в болницата. Осъдена е на 9 г. затвор, но отдавна е на свобода. По време на делото се разплакала, защото жертвата е баща на трите ѝ внучета. Тогава никой не се интересува от кървавата трагедия. Главните герои са бедни и живеят далеч от столицата. 

Пейо Пеев
Пейо Пеев

Общото с историята между Пейо Пеев, Красимира Трифонова и Габриела е само в загиналия зет.

Красимира Трифонова е далеч от профила на Райна Кокарчева от Ракитово

30 години гради кариера на дипломат като държавен служител в Министерството на външните работи. Става известна като консул в Тайланд, когато обвинява посланика в сексуален тормоз. Въпреки че обвиненията не са доказани нито в Комисията за защита от дискриминация, нито в съда, Трифонова остава дипломат. Уволнена е след убийството на Пейо Пеев.

Дъщерята Габриела, отглеждана и възпитавана от майка си, също не е случайна. Общинар в Бургас, отговорен за превенции и младежките дейности. Член на управителните съвети на две неправителствени организации, създадени да развиват гражданското общество и да насърчават спорта сред младите. Кандидат за депутат през 2021 г., макар и на неизбираемо място. Според приятелите на Пейо Пеев - с амбиции за развитие в политиката или дипломацията, на които той щял да пречи. А

заплетеният казус с децата прави историята още по-сложна

Габриела ражда дете от Пейо Пеев, но не му дава да го вижда, когато пожелае. През 2020 г. Софийският районен съд определя режим на свиждане по негов иск. През лятото на миналата година Габриела забременява за втори път от бившия депутат Велико Минков и веднага го изхвърля от живота си. Сключва брак с Пеев три седмици преди раждането, което автоматично прави негово пред закона чуждото дете. Той вероятно се е надявал да вижда по-често своето. А обещанието да признае бащинството на Велико вероятно е една от причините за убийството му. 

Красимира Трифонова
Красимира Трифонова

Резултатът е едно полусираче, чиято майка евентуално ще лежи в затвора, и едно бебе, което пред закона е на убития мъж, а друг претендира да е биологичният му родител.

Шумен случай с убийство в семейството беше и трагедията с красивата Евгения Владимирова, чието дете съдът даде на брат ѝ.

Вместо майка и дъщеря да убият зетя, там синът Орлин удуши съпругата си, а баща му Пламен (бивш служител на ДАНС) натовари трупа ѝ в куфар и го захвърли до теца в Перник.

Свекърът е подсъдим наравно със сина си, защото му е дал съвети как да убие Евгения, но не е бил на местопрестъплението по време на удушаването.

За разлика от Габриела, която според данните от разследването е сломявала съпротивата на жертвата, докато майка ѝ Красимира го е душила през седалката на автомобила.

В убийството на Евгения Владимирова става дума за ревност от страна на мъжа ѝ. Докато при Габриела и Пейо такива чувства и отношения не е имало, а само спор за децата, които в крайна сметка са най-потърпевши от цялата история.

Временно и двете момчета са поверени на майката на Пейо Пеев Иванка. До месец трябва да започне и съдебно дело, за да се реши окончателно къде ще бъдат отглеждани. 

Убийството на Пеев постави в дневния ред и проблема със споделеното родителство

Едноименната фондация работи за промяна в законите и организира протести. Първият след основаването ѝ е на 26 декември м.г. пред Министерския съвет. Събират се стотина души, повечето от които са бащи, лишени от възможността да прекарват повече време с децата си. За разлика от петък вечерта, когато бяха подкрепени от повече хора.

Жертвата на жестокото престъпление Пейо Пеев дълго време вярвал, че Габриела ще промени отношението си към него и ще му дава да вижда сина си. Докато тя живее в Бургас, той пътува често с колата си, без да знае дали ще види момчето. Тогава нямат брак. Затова и завежда делото в Софийския районен съд през 2020 г., след което с Габриела сключват споразумение. Въпреки намесата на Темида Пеев отново е ограничаван и се принуждава да приеме офертата за фиктивния брак. 

Габриела Славова
Габриела Славова

Фондация “Споделено родителство” е сравнително нова. Основана е в края на м.г. от бизнесмена Слави Несторов. Участва и синът на Андрей Луканов Карло, който от години води битка за децата си. Там е и адвокат Пламен Борисов, който защитава интересите на Велико Минков.

Според анализите на фондацията 1 от 5 деца в България живеят само с единия си родител. 50 000 майки и бащи са отчуждени от рожбите си.

Самотните майки са 74%,

а самотните бащи - 25%

Мисията на фондацията е да подобри живота на децата и да защити правото на всеки малък човек да получава грижа и обич и от двамата родители след раздяла или развод.

Те настояват за модела на споделеното родителство, редовен и пряк контакт на двамата с децата, въвеждането на специализиран семеен съд. Според юристите във фондацията трябва да има минимален гарантиран период за срещи на всеки от разделените родители с децата, без да може съдът да определя време под тази граница, конституционна защита на бащинството като тази за майчинството, както и приемането, че родителското отчуждение е форма на домашно насилие.  

Велико Минков също протестира в петък.
Велико Минков също протестира в петък.

За жертва на домашно насилие беше обявен и Пейо Пеев. Адвокат Пламен Борисов дори попита защо Красимира и Габриела не са обвинени за убийството му в условията на домашно насилие. Преди 2 г. Наказателният кодекс беше променен заради зачестилите случаи и вече се наказва по-строго.

Иначе жертвите на домашно насилие от силния пол нарастват постепенно през последните години. За 2020 г. са 349 души, за 2021 са 380 души, през 2022 г. – 417, а за 2023 г. - 487. Това обаче са не само съпрузи, но и синове, братя, бащи и други роднини. При това - само официално регистрираните след подаден сигнал. Със сигурност анонимните жертви са в пъти повече.