Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Емил Хърсев
КАДЪР: Nova
Доц. Емил Хърсев КАДЪР: Nova
  • Периферията на Европа все още догонва центъра, където се очаква рецесия заради зелената енергия и ограничения внос на енергоизточници от Русия, казва финансистът

- Г-н Хърсев, на какво се дължи ръстът в цените на имотите в София спрямо градове като Виена, Рим, Стокхолм, където те спадат?

- На различната база. Цените в периферията на Европа, макар и да са се увеличили спрямо изходната точка, бележат по-нисък ръст в сравнение с останалите държави. Сега очакваме рецесия в центъра, но у нас все още продължава предишната тенденция.

Смята се, че в централната част на континента заради различни фактори - политиката за зелена енергия, ограничения внос на енергоизточници от Русия и други, разноските ще се вдигат, а производството ще бъде затруднено.

- Кога у нас ще се спука балонът?

- Няма балон. Не очаквам сериозен спад в стойността на имотите поради същата причина, която споменах. Не е имало бум на интерес към жилища, чак балон е силно казано. Цените на наемите също го показват.

- А банките защо държат по-ниски лихви от тези в останалата част на Европа?

- Лихвите тук са съизмерими с пазара на еврозоната. Няма огромна разлика при съпоставим риск. У нас кредитите са строго обезпечени, значително нискорискови. Банките рядко дават над 70%. Докато в Германия, във Великобритания има институции, които отпускат кредити даже над 100% от цената на имота.

- Откъде се вземат над 100%?

- Има разходи по сделката, посредници, данъци  - всичко това влиза в цената на имота. Очаква се повишение на цените там.

- Очаквате ли да има процеси като през 2008 г.?

- Не, не виждам никакви признаци за това. По принцип всичко може да стане, дори и цените да паднат, но няма да се задържат ниски дълго време.