Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи
Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи

Това прогнозира председателят на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи

- Г-н Шопов, кои са основните проблеми, с които се сблъскват предприемачите?

- Основният е покачването на себестойността на строежите - общо 32% за година и половина. Това е вследствие на инфлацията. Другият е голямата административна тежест, заради която отиват 2 - 3 години, за да се извади строително разрешение, което оскъпява продукта.

- Защо има атрактивни за живеене градове в Европа като Виена, Рим, Стокхолм, в които цените на имотите падат, а у нас - растат?

- Жилищата у нас са с пъти по-евтини от тези в Западна Европа. Нормално е, че когато тръгнеш от по-ниска база, цената да расте по-бързо. В градовете, които ми цитирате, квадратният метър струва по 10 000 евро. В Германия наистина има данни за 5% намаление, но то е на тримесечна база, а когато видим резултатите за 3 години, ще се окаже, че пак са се повишили цените.

- Каква ще е тенденцията за 2024 г.?

- Смятам, че ще настъпи успокояване на пазара и ако инфлацията не продължи с тези темпове, очакваме цените да се покачат с около 5%.

- Защо българинът купува толкова много имоти?

- Очевидно има необходимост от жилища. Ще се строи, докато се търси.

- Може ли да се случи като през 2008 г. - пазарът да се срине?

- Не очаквам такъв стрес. Тогава банките бяха надценили имотите, правеха високи, нереални оценки.

- Предприемачите с кредити ли строят, или с печалбата от продажбите?

- Зависи, някои вземат кредити, но лихвите са по-високи от тези за крайния потребител. Ако не продадат, не могат да започнат отново да работят.

- Очаквате ли цените на жилищата да намалеят?

- Няма да се случи. В Асоциацията водим статистика от 25 години. Цените в София се покачват средно с по 12% на година. Тоест те са скочили три пъти спрямо това, което е било през 1998 г. Няма непродадени апартаменти. Всеки от предприемачите си има своя стратегия. Който има финансиране, продава след акт 16, когато е и по-скъпо. Затова тенденцията ще е все по-малко жилища да се продават на зелено, защото като вземеш кредит и довършиш строежа, ще получиш с 20% повече.