Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Граф Николай Игнатиев
Граф Николай Игнатиев

Проф. Румяна Михнева: Той е създателят на "Българската мечта" – Санстефанска България, и помага за отделянето на нашата църква

Александър Йорданов: Този човек не помага на Васил Левски, целта на руския император е била да наложи контрол върху освободителното ни движение

Дни преди отбелязването на 192 г. от рождението на руския дипломат граф Николай Игнатиев, който е роден на 29 януари 1832 г., паметникът му във Варна бе компрометиран при вандалски акт. Бюстът му беше блъснат, а от общината съобщиха, че металните планки в основата му са изкривени, вероятно с лост, ръбовете са откъртени и винтовете са развалени. За малко повече от седмица скулпторът Венцислав Марков го възстанови.

След случая в социалните мрежи се разрази словесна война относно личността на граф Игнатиев. Някои подкрепят акта на вандализъм с основанието, че този съветски паметник няма място в България, защото руският държавник е работил против интересите на страната ни. Други обаче, особено историците, защитават графа и твърдят, че на него дължим Санстефанския мирен договор и независимата българска църква.

Бюстът на паметника на граф Игнатиев във Варна бе блъснат, но възстановен след седмица.
Бюстът на паметника на граф Игнатиев във Варна бе блъснат, но възстановен след седмица.

Пред "24 часа – 168 истории" евродепутатът Александър Йорданов обясни, че подкрепя първата теза, защото смята, че граф Игнатиев е можел да спаси живота на Васил Левски, но не го е направил.

"Той преследва и отстоява интересите на своята държава, нали затова са му плащали – посочва Йорданов. – Освен това графът е бил много добре приет при султана и великия везир. Информацията за него, която съм чел, е, че той много

често е съдействал за спасяването на бунтарити в империята,

които са били в положението на Левски. Чрез ходатайство и на база на доброто си лично представяне пред султана граф Игнатиев е успявал да ги спаси от смърт. Били са изпращани в затвор в Диарбекир. Проблемът е, че по т.нар. "Софийско съзаклятие" той не спасява Васил Левски, не прави такъв опит. Напротив, документирано е, че нарежда на своя подчинен консул в Пловдив Найден Геров да не се занимава с този случай. В писмо, което пише до министъра на външните работи на Руската империя Горчаков, граф Игнатиев казва: "За наша радост великият везир последва нашите съвети по "Софийското съзаклятие". Това писмо е известно, издавано е в неговите спомени. Затова аз задавам въпроса какви ще са били тези съвети, след като на бесилото увисва най-великият син на България. Може много да се говори и да се спекулира по този въпрос, но е факт, че през този период Руската империя има една генерална стратегия и тя е да постави под контрол националноосвободителните движения на Балканите – на сърбите, преди това на гърците, и на нас, защото българските бунтове зачестяват след втората половина на XIX век. Тоест да има контрол върху революционните комитети, за да не става нищо без знанието на руския император. Целта му е била Русия да излезе на проливите."

Александър Йорданов, евродепутат
Александър Йорданов, евродепутат

Историците обаче са категорични, че

тази теза е повече от абсурдна

и граф Николай Игнатиев е един от хората, който всъщност е направил много добри дела за България.

"Не е адекватно този високопоставен руски дипломат да се нарече предател", посочва пред "24 часа – 168 истории" историкът проф. Искра Баева.

Проф. д.и.н Румяна Михнева, която е специалист по руска история, също е на това мнение.

"Граф Игнатиев е посланик по време на руско-турската война в Цариград и тезата враг или приятел е абсолютно неправилна, защото през цялото историческо развитие на България след края на войната нашата политика е свързана със стремежа да се реализира "Санстефанската мечта" – посочва тя пред "24 часа – 168 истории". – Подобни твърдения са повече от нелепи, защото не се гледа какъв е европейският контекст и какви резултати са постигнати. Когато се говори за него, винаги се намесват историите с Васил Левски, които се анонсират от русофобите. Граф Игнатиев не е могъл да направи нищо, за да спаси Апостола. Той е бил чужд посланик, но за мен е направил най-важното, като е

заставил Портата да се проведе публичен процес,

съгласно правилата на тогавашна Европа. Ние всички знаем, че Левски е осъден за криминално деяние, а не заради политическите му възгледи. Това го доказват документите от процеса, които са издадени. Знае се кой и как е гласувал. Тоест могъл ли е този руски дипломат да предполага, че такова нещо може да се случи с Левски и това прави ли го враг на България? Как може да е враг някой, който е създал твоята национална мечта. Всичко тръгва от писанията на изявени български русофоби.

Освен процеса срещу Апостола, към тези извадени от контекста твърдения са и обвиненията, че Съединението не е подкрепено от Русия, но империята е била гарант на Берлинския договор. Онова, което тя прави, е, че руският посланик в Цариград спира Портата да обяви война и ние се справяме с атакуващите ни от запад сърби. Българо-руските отношения след 1878 г. се нуждаят от сериозен прочит, извън емоциите и политическата конюнктура."

Проф. Румяна Михнева
Проф. Румяна Михнева

Според проф. Михнева това, което получава България на 3 март 1878 г. с подписването на Санстефанския мирен договор, го дължи на граф Игнатиев.

"Русия не е била готова да воюва в този период

– обяснява историкът. - Тя все още не е била възстановена от загубата в Кримската война, провеждала се е военна реформа. Въпреки това Руско-турската освободителна война е провокирана от руската общественост, а основание естествено са донесенията на граф Игнатиев от Цариград. На среща при император Александър II в Ливадия, в Крим, през есента на 1876 г., финансовият и военният министър на Руската империя са били твърдо против войната, но тя е обявена, и то защото донесенията от Цариград са били пълни с подробности за зверствата в България, за пожарите, убитите, насилените, заточените в Диарбекир. Докато е посланик, той участва в събитията, които довеждат до войната. Игнатиев и сътрудниците му намират най-правилния подход за определяне на българските етнически територии – земите на най-многобройния народ на Балканите по това време. Той го определя по това на кого населението плаща данък – на Вселенската патриаршия или на българската екзархия.

Така се подготвят картите,

които залягат в основата на Санстефанския предварителен мирен договор.

Вижте, през 1877 - 1878 г. става дума за исторически събития, които се развиват в Европа и в рамките на тогавашната система на международните отношения и правилата на т.нар. "Съюз на тримата императори" (Русия, Австро-Унгария и Германия). Между тях е договорено, че за да се запази равновесието на силите на континента, тези 3 страни, които се приемат за основополагащи тогава, провеждат предварителни разговори за това какви цели преследват. От гледна точка на това Русия е трябвало да обяви война, но преди да го направи, е провела тайни разговори с Австро-Унгария, от които става ясно, че Русия няма да направи някакви изключителни териториални завоевания в полза на един славянски народ, а ще се създаде малка свободна територия между Балкана и Дунава (Княжество България). Между това, което е записано в австрийските и руските протоколи, има определени различия, но във всички случаи го има този момент, че целта на войната е създаването на това, което ние след това наричаме Княжество България."

Граф Игнатиев заедно със съпругата си и сина си Леонид в София по случай 25 г. от Освобождението.
Граф Игнатиев заедно със съпругата си и сина си Леонид в София по случай 25 г. от Освобождението.

За тези разговори обаче граф Игнатиев не е знаел нищо и е работел за повече територии в полза на България. Затова и по-късно губи благоволението на императора.

"На 3 март в Сан Стефано той е постигнал целта си да се подпише предварителен мирен договор като основа на международния конгрес в интерес на България – разказва проф. Михнева. – В течение донякъде на предварителните уговорки между Русия и Австро-Унгария е бил единствено посланикът на Русия във Великобритания граф Пьотър Шувалов.

Това му е позволило да успокои Лондон,

че няма да има огромна страна България, а нещо мъничко като Княжество България. От Берлинския мирен конгрес през 1878 г. има запазен документ на ръководителя на османската делегация – висшия османски сановник Александър Каратеодори, който по баща е българин. Той пише, че граф Шувалов дори е предложил щом е създадена Източна Румелия, да се създаде и Западна, т.е. Македония. Това предложение е отхвърлено веднага. Така стоят нещата със Санстефанска България, договорена и защитавана както от граф Игнатиев, така и от Петербург, доколкото е било възможно."

Граф Игнатиев е бил посланик на Русия в Цариград по време на руско-турската освободителна война.
Граф Игнатиев е бил посланик на Русия в Цариград по време на руско-турската освободителна война.

Проф. Михнева допълва, че за да оценим делото на граф Игнатиев, трябва да знаем, че той е бил един от най-опитните руски дипломати по онова време. Известно е, че преди да дойде в България, той е сключил най-сложния договор между Руската империя и Китай за определяне на границата между тези две страни в Далечния изток, която съществува и до момента. Много голям проблем, който той разрешава.

"Затова е изпратен у нас, за да реши съдбата и на българите

– отбелязва експертът по руска история. - На място в Цариград той се е заел и с проблема със светите места – Йерусалим. Когато започва войната, документите на българската екзархия са оставени на съхранение в руското посолство, защото Игнатиев е имал ясна визия по българския църковен въпрос. Нашите дейци са му вярвали, макар че през XIX век Русия е преминавала през сложен период на развитие на отношението си към нас като народ и към искането ни за българска църква. На първо място много дълго време империята се противопоставяла на признаването на независимостта на българската православна църква и отделянето й от Патриаршията. Българите са най-онеправданият народ по отношение на представителството си в Османската империя. Ние сме нямали църква и патриаршия. В очите на властите сме били никои. Факт е, че Руската империя не е знаела и особено много за България. Първите руски мисии, които са се занимавали с разузнаване на Балканите и са започнали да пишат за българите, се появяват в средата на XIX век. Дотогава за Русия отделянето на част от доходите на вселенския патриарх в полза на някакъв народ, за който тогава не е било известно, че са отделен народ, българи, които не са сърби или гърци и имат своите традиции, говорят на език със своите особености, е било трудно решение. Било е нужно време. Русия последна ни е открила. Българите не са вдигали бунтове, но те са запазили езика си, вярата си и когато граф Игнатиев пристига в Цариград, той обръща сериозно внимание на тези млади хора, които не искат да ги учат на гръцки, не искат поповете в църквите да говорят на гръцки, а на своя си език.

Той е имал много добро отношение към българите

и тогава с опита си е научил кои са и какви са българите и е разбрал, че няма причина да им се пречи да се отделят в своя църква. Той вижда, че гръцката патриаршия води отрицателна политика по отношение на българите и този народ има право да съществува."