Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ
Кирил Домусчиев, председател на КРИБ

Всеки момент корабът „Верила", на който бяха намерени наркотици и е задържан, ще бъде освободен. Това съобщи днес пред журналисти Кирил Домусчиев, който е мажоритарен собственик на компанията собственик на кораба БМФ.

„Няма нищо странно в това, че без знанието на корабособственика и на ръководството на екипажа е направен опит за превоз на наркотици. По цял свят това се случва редовно и то с далеч по-големи компании – криминалният контингент винаги е търсил връзки с някой член на такъв екипаж, защото е ясно, че наркотиците се пренасят с кораби. „Верила" ще бъде освободен, това е повече от ясно и това доказва, че БМФ няма нищо общо с този транспорт на наркотици. Предполагам, че всеки момент ще го освободят", каза Домусчиев.

"Вътрешна проверка се прави, знам, че оперативното ръководство на компанията я прави. Ще се спраят със ситуацията и виновните ще бъдат наказани. Отделно от това ние ще водим дела за щетите, които са нанесени и които все още се изчисляват. Материалните щети са от това, че корабът беше в престой и трупа загуби и разходи, но има и морални щети", каза Домусчиев.

"Екипажите се съставят след показване на свидетелство за съдимост, но ние не можем да бъдем сигурни, че някой не е бил съблазнен от това да изкара нещо допълнително от някоя криминална организация. Имаме 33 кораба, този път просто се случи на нас", коментира Домусчиев.

Той каза, че ситуацията с пленения от сомалийски пирати кораб на БМФ „Руен" е далеч по-неприятна за него. „Те искат откуп в пари, но не мога да дам подробности, защото се водят преговори. Знаем къде се намира корабът, за съжаление военната фрегата наблизо не е посмяла да се намеси заради риск за човешки животи, които са по-ценни от самия кораб", сподели Домусчиев.

Има сформиран екип, в който участват и чужди специалисти и преговорите са поверени на него. Според Домусчиев ситуацията, в която е плавал „Руен",  в никакъв случай не е била подценена. По принцип корабите в този район плават с въоръжена охрана и „Руен" е щял да качи такава охрана 12 часа по-късно. В района, където е станало пленяването  никога досега не е бил пленяван кораб, тъй като е прекалено далече от Сомалия, обясни той. 

Домусчиев каза, че е осъществен контакт с моряците на борда, никой от тях не е подстрадал, но преговарящите не разрешават да се дават повече подробности в този момент.