Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тормозът на работното място се отразява пагубно върху здравето на служителите. Притеснението, че не се справят със задачите, както им вменяват, или пък, че ще ги уволнят, води до социална изолация. Наблюдава се и понижена себеоценка.

Какви още са признаците, че сте жертва на обидното и агресивно поведение на шефа си, обяснява клиничният психолог Георги Добрев:

"Преживяването на поведения на тормоз в организацията често води до напрежение у жертвите, което постепенно нараства и бидейки трудно за удържане, се проявява чрез психосоматична симптоматика, или казано другояче - вътрешните преживявания водят до външни (телесни) симптоми. Раздразнителността е друг такъв вид несъзнаван начин за справяне с това напрежение, която би могла да доведе и до затруднения в междуличностните отношения и връзката с другите. Също така съвременните изследвания установяват повишени нива на тревожност, тъй като, от една страна, жертвите нямат представа с какво са заслужили случващото им се, и от друга, се притесняват да не загубят работата си. Наблюдават се още социална изолация, суицидни идеи и намерения, нарушено качество на съня, депресия, понижена себеоценка и други.

Депресията и понижената себеоценка са свързани в немалка степен, тъй като фокусът и при двете е насочването на разрушителните състояния навътре, например посредством поставянето под съмнение на себе си, собствените качества, възможности, устойчивост, щастие и други. Възможно е тормозът на работното място да доведе и до клинична депресия, както и да понижи себеоценката на служителя.

Любопитно е, че има редица съвременни изследвания, които установяват и негативен ефект не само върху жертвите на тормоза на работното място, но и върху наблюдателите и самата организация. Щале Ейнарсен и колеги (2015) например откриват, че служителите, които са били подложени на силен тормоз, са до шест пъти по-склонни от останалите към суицидни идеи.".