Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ваксините срещу COVID-19 са намалили смъртните случаи с най-малко 57% в Европа
Снимка: Pixabay
Ваксините срещу COVID-19 са намалили смъртните случаи с най-малко 57% в Европа Снимка: Pixabay

От въвеждането им през декември 2020 г., ваксините срещу COVID-19 са намалили смъртните случаи с най-малко 57%, спасявайки повече от 1,4 милиона живота в европейския регион на СЗО  (Световната здравна организация).

Още първата бустерна ваксина е спасила 700 000 живота, предава euronews.next.

Доклад на СЗО разкрива, че броят на смъртните случаи от COVID-19 в Европейския регион, който в момента е 2,5 милиона, е могъл да достигне 4 милиона, ако не са били ваксините.

„Непрекъснато подчертаваме значението на ваксините срещу COVID-19, особено за по-възрастните хора и най-уязвимите. Това проучване документира резултата на страните, прилагащи тези съвети. Доказателствата са неопровержими", каза д-р Ханс Хенри П. Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.

От началото на пандемията COVID-19 в Европейския регион на СЗО, обхващащ 53 държави-членки в Европа и Централна Азия, са регистрирани повече от 277 милиона случаи на заболели и над 2,5 милиона смъртни случаи. Смъртността в страните е намаляла с до 75%.

Докладът разкрива 57% намаление на смъртността сред 70 до 79-годишните и 54% намаление на смъртните случаи сред тези на възраст от 60 до 69 г. Смъртността е с 52% по-ниска при хората от 50 до 59 г. Възрастовата група, която се е облагодетелствала най-много от ваксинацията, е тази над 80 г., намалявайки общата смъртност с 62%.

При тези на възраст от 25 до 49 години получаването на втора доза ваксина е довело до 48% намаление на смъртността, въпреки че при тях приемането на ваксини за втория и третия бустер е само 5%. 

Държавите, които са въвели обширни програми за ранна ваксинация като Белгия, Дания, Исландия, Ирландия, Израел, Малта, Холандия и Обединеното кралство имат най-голяма полза в броя на животите, спасени като цяло чрез ваксинацията.

Тъй като зимата се засилва в Северното полукълбо, случаите на COVID-19 отново се увеличават, заедно със скорошната вълна от други респираторни вируси, включително респираторен синцитиален вирус (RSV) и грип.

„COVID-19 не е изчезнал. Ние просто се научихме да живеем с него", информира д-р Клуге. „Голяма част от обществото е придобило ниво на имунитет чрез ваксинация, инфекция или и двете. А ако имаме признаци на COVID-19 или грип, повечето от нас знаят, че е най-добре да си стоим вкъщи".

Докладът на СЗО споделя позицията на Европейската техническа консултативна група от експерти по имунизация, която последователно съветва държавите-членки да гарантират, че всички хора са в крак с ваксинациите срещу COVID-19 в съответствие с националните политики за ваксиниране срещу вируса.

Сред източниците на доклада на СЗО са седмичните преброявания на смъртните случаи от COVID-19 и приложените дози ваксини за възрастова група, докладвани от 34 държави-членки, области и територии в Европейския регион на СЗО към Европейската система за наблюдение между 2020 г. и март 2023 г.