Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Престолонаследникът и съпругата му принцеса Мери
Престолонаследникът и съпругата му принцеса Мери
  • Прапрабаба на принц Фредерик е роднина с цар Фердинанд I Български
  • Престолонаследникът "наказва" брат си посредством майка си, заради тайната страст на принц Йоахим към жена му - бъдещата кралица Мери
  • Фаворизиран от Маргрете II и с особено влияние върху нея, най-големият син отдавна седи на трона

Фаворитът. Без съмнение винаги е бил такъв. Предопределен за трона от самото си раждане, бъдещият крал на Дания управлява отдавна посредством влиянието, което има върху своята майка. А този януари властта и титлата му само ще се официализират.

В новогодишната нощ датчаните получиха изненада от кралица Маргрете II, която обяви своята абдикация по време на празничната си реч. Единствената действаща кралица в света в момента и най-дълго управлявалият жив монарх в Европа ще се оттегли на 14 януари, когато се навършат 52 години от деня, в който тя е коронясана. Оттеглянето ѝ е сюрприз, но няма нищо неочаквано в това кой ще поеме щафетата.

"Ще оставя трона на моя син, престолонаследника принц Фредерик" - обяви тя на живо по телевизията.

Бъдещият крал има кръвна връзка с нашата царска фамилия Сакскобургготски. Историята ни връща много назад до кралица Виктория и нейния съпруг и първи братовчед Алберт фон Сакс-Кобург-Гота, чийто брак и наследници създават благородническите семейства из цяла Европа. Нейният дядо, немският херцог Франц Сакс Кобург Заалфелд е баща на херцог Фердинанд - дядо на цар Фердинанд Български.

Внучката на кралица Виктория и крал Алберт - Маргарет от Конат (родена на 15 януари 1882 г.) става принцеса на Швеция и херцогиня на Скания чрез брака си с шведския престолонаследник принц Густав VI Адолф. Те имат пет деца, от които най-големият, принц Густав Адолф, е баща на краля на Швеция Карл XVI Густав, а дъщеря им Ингрид става датска кралица, като се омъжва за Фредерик IX Датски и става майка на кралица Маргрете II от Дания и съответно е баба на бъдещия крал Фредерик.

Това означава, че цар Симеон е братовчед на кралица Маргрете, както наследниците на българското монархическо семейство са братовчеди с престолонаследника Фредерик и неговите деца.

Прием на Елизабет II от 2012 г. Кралица Маргрете II (трета от ляво на дясно в седналия ред) и Симеон Сакскобургготски (седмият от ляво на дясно в седналия ред), които са братовчеди и един с друг, и с покойната британска кралица.
Прием на Елизабет II от 2012 г. Кралица Маргрете II (трета от ляво на дясно в седналия ред) и Симеон Сакскобургготски (седмият от ляво на дясно в седналия ред), които са братовчеди и един с друг, и с покойната британска кралица.

Бъдещият крал от малко момче знае, че ще дойде моментът да седне на трона, и той няма как да промени посоката на живота си. Като дете принцът негодува срещу родителите си, които го пренебрегват, докато изпълняват кралските си задължения. Няма какво да направи срещу обстоятелствата и отговорностите, с които е роден, освен да мине през своя личен бунт в младостта си. Търси утеха в бързите коли и лудия начин на живот, като е смятан за разглезен парти принц в началото на 90-те години.

Мари Рьонде, кралски кореспондент на датския телевизионен оператор TV2, коментира, че престолонаследникът Фредерик невинаги е бил "подготвен" за бъдещата си роля на монарх: "Той работи много дълго, за да свикне с факта, че това е задачата на живота му."

Възприятията му започват да се променят, след като завършва университета в Орхус през 1995 г. с магистърска степен по политически науки. Това го прави първият датски крал с университетско образование.

По време на следването си прекарва известно време в "Харвард" в САЩ, където се записва под псевдонима Фредерик Хенриксен. Фалшивото фамилно име е намигване към баща му, френския дипломат Анри дьо Монпеза, който стана принц-консорт Хенрик, когато се жени за Маргрете.

Още повече започва да узрява за ролята си на крал по време на службата си в датската армия. По-късно принцът служи и в датския флот, където получава прякора Пинго (Пингвин). Той е един от четиримата новобранци (при 300), които успяват да преминат всички тестове през 1995 г.

Че е смел и дързък, става ясно, когато участва в четиримесечна ски експедиция през Гренландия през 2000 г. Въпреки че е бил хоспитализиран при инцидент с шейна и скутер, но въпреки това обича да предизвиква съдбата.

"Не искам да се затварям в крепост. Искам да бъда себе си, човешко същество", казва веднъж престолонаследникът, настоявайки, че ще се придържа към това дори след като заеме трона.

Принцът, изглежда, е с характер и освен всичко има особено влияние върху майка си. Осъзнавайки съдбата си, той от много време насам умело дирижира семейните и съответно монархически въпроси като най-верния съветник и помощник на кралицата. Той знае как да поддържа репутацията си, като рядко стъпва накриво пред хората. И въпреки това сгреши само преди няколко месеца, когато името му бе забъркано в скандал.

През ноември испанското списание Lecturas публикува снимки, показващи как престолонаследникът се наслаждава на уютна вечер в Мадрид с мексиканската социалистка и актриса Геновева Казанова. Двамата са снимани да се разхождат в парка, да се наслаждават на художествена изложба и да се хранят, докато гледат фламенко.

Въпреки че кралското семейство отказа да коментира скандала, Казанова заклейми слуховете като "злонамерени" пред испанското списание Hola!.

"Категорично отричам изявленията, които предполагат романтична връзка между мен и принц Фредерик. Всяко твърдение от този тип е не само напълно невярно, но и изопачава фактите по злонамерен начин."

Тази драма е не само удар по репутацията на бъдещия крал, но и изпитание за брака му. Въпреки това близки до датския двор не се съмняват, че принцеса Мери няма да предаде монархията и притежава цялата необходима търпимост и разбиране, за да бъде "много силна кралица".

Кралското семейство на Дания
Кралското семейство на Дания

През 2000 г. тя е амбициозен млад рекламен директор, работещ в Сидни, макар да е родена в Хобарт, столицата на Тасмания. По време на Олимпийските игри същата година принцът отива в Сидни, за да подкрепи датския отбор по ветроходство. В един обикновен следобед Мери, която работи в околностите на Нов Южен Уелс, влиза в бара Slip Inn без въобще да подозира за кралското присъствие там. Фредерик е в бара заедно с брат си принц Йоахим, братовчед си принц Николаос от Гърция и Дания и тогавашния принц на Астурия (сега крал Фелипе от Испания). Фелипе познава съквартирантката на Мери и така останалото е история. В края на вечерта Фредерик иска номера на Мери и тя му го дава без изобщо да знае кой точно е този харизматичен непознат. Веднага след като той излиза от бара, бързо й разясняват статута му. Той се обажда още на следващия ден, като това слага началото на връзка от разстояние, която е изпълнена с "тайни пътувания" между Сидни и Копенхаген. За да бъдат заедно Мери се премества от Австралия в Дания през 2001 г., научава езика, а през 2002 г. двамата се появяват заедно на Купата на Мелбърн. Веднага щом отношенията им започват да стават сериозни и е ясно, че Мери може един ден да стане кралица на Дания, тя наема консултант по стил, за да я преобрази. Сватбата им е през 2004 г., а двойката има четири деца - 18-годишния принц Кристиан, 16-годишната принцеса Изабела и 12-годишните близнаци принц Винсент и принцеса Жозефин.

Според мнозина именно бъдещата кралица е станала причина за категоричния разрив в отношенията между принц Фредерик и принц Йоахим. А как именно? От началото на 2023 г. трите деца на принц Йохим загубиха титлите си на принцове и принцеси след решение на кралица Маргрете, която ги понижи до графове и графини на Монпезат. Тя обясни мотивацията си с желанието да осигури "нормален живот" и по-добро бъдеще за внуците си, докато те и родителите им почувстваха това като отнемане на идентичността им.

Испански журналисти от Vanitatis El Confidencial тогава излязоха с твърдението, че зад този странен ход стои престолонаследникът, който така наказва брат си и за пореден път демонстрира превъзходството си.

Твърди се, че Йоахим е бил "силно влюбен" в принцеса Мери, а чувствата му са се събудили малко след като тя му става снаха. Тогава той вече е женен за Александра Манли, но през 2005 г. между съпрузите се отваря пропаст, а принц Йоахим сякаш не е на себе си, като дави мъката си в редовни посещения на нощни клубове и барове. Именно в този труден период според медиите той пада в плен на чара на жената на брат си.

Клюките са подхранени, когато през 2007 г. той представя новата си годеница - французойката Мари Кавалие. Тя не само звучи като Мери, но и прилича на нея. Всички шушукат за забранена тайна страст. Година след сватбата им шведският женски седмичник Svensk Damtidning публикува снимка, за която се твърди, че изобразява Йоахим, опитващ се да целуне снаха си Мери по устата на приема на полка на кралската гвардия през 2008 г. Говори се, че е бил много пиян, а съпругата му Мари трябвало да наблюдава срамния момент. Естествено, двете принцеси не само не са приятелки, а се възприемат като "врагове", според Ekstra Bladet. Кралицата опитала да ограничи щетите и предприела "кампания за помирение" на синовете си и техните съпруги, като принуждава Мери и Мари да прекарват повече време заедно, но ситуацията не се подобрява. Излишни се оказват принц Йоахим и семейството му, като полека-лека се увеличава дистанцията между двете семейства до момента с отнемането на титлите на децата му.

Между двамата братя винаги е зеела огромна пропаст. Те са два напълно различни характера. Дори като деца нещата, които ги свързват, са малко: нито общи приятели, нито общи хобита.

"Не че не се разбираха, а че никога не е имало хармония. Те не са приятели и никога няма да бъдат. Те имат много различни характери", коментира източник от двора.

Когато Йоахим се жени за Александра Манли, майка му го кара да се премести на полуостров Ютланд не поради друга причина, а за да го държи далеч от брат му.

"Йоахим е бесен за това как се разиграва всичко и обвинява за това егото на Фред и способността му да убеждава майка им", заключава източник.