Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Това е нашето мислене като лекари, винаги искаме да сме полезни, казва проф. Петров

  • Една сутрин по време на пандемията Иво ме събуди в 6,40 ч и каза: "Трябва да направим нещо"

  • Тяхната рецепта е 3х3 капсули Corviral, витамин С и натокиназа, за да не се образуват тромби

В сезона, в който върлуват няколко вируса, придружени от COVID-19, един от най-интересните въпроси е как се лекуват самите лекари. Обръщаме се за съвет към един от най-популярните специалисти - кардиолога проф. Иво Петров и дългогодишния му приятел д-р Камен Стойчев.

- Проф. Петров, в този сезон, изобилстващ с всякакви вируси, включително коремни, вие лично какво правите?

- Старая се да подкрепя общия съпротивителен капацитет на организма си и да поддържам броя на вирусните частици по-нисък, за да се изработи имунитет. В това отношение разчитам на антивирусни средства - на първа линия ми е Corviral - три пъти на ден по 3 капсули. Отделно вземам мощна доза витамин С - поне 2 грама дневно. Задължително приемам препарат с натокиназа, която пречи на образуването на тромби, тъй като вирусите могат да причинят бурно възпаление, последвано от тромбообразуване. Целта ми е да скъся периода на боледуването. При моя подход най-важното е да се реагира в първите дни, за да се прекъсне заболяването още в началото.

- Налагало ли ви се е да комбинирате Corviral с друг препарат. Примерно аз забелязах, че ако в хода на лечението добавя и рецептата на Ангел Кунчев с резен лимон и сода, сякаш се получава незабавен ефект и дори да имам лек дискомфорт, не се налага да оставам вкъщи, а мога да излизам, да работя?

Иво Петров: Възможно е да се комбинират, но смятам, че Corviral работи достатъчно добре и не го комбинирам с нищо друго, освен това вече натрупахме достатъчно доказателства, че компонентите му имат синергичен ефект помежду си.

Камен Стойчев: Содата не вреди, тя алкализира носоглътката и по този начин средата става неблагоприятна за развитието на вируса. И ако това е механично отстраняване, то с Corviral ние се опитахме да копираме природата - да се създадат условия, при които организмът сам да си изработи имунния отговор. Всъщност това е естественият начин да си изградим имунитет.

И. П.: Принципът е, че ни помага да изработим по-лесно антитела срещу всеки вирус.

- Известно е, че сте приятели от години, но как ви хрумна идеята за общ антивирусен препарат?

К. С.: Една сутрин ми се обади в 6,40 и каза: "Трябва да направим препарат срещу коронавируса". 

Проф. Иво Петров
Проф. Иво Петров

И. П.: Идеята се появи по болезнен и естествен начин, причината бе катаклизмът по ковидно време. Тогава всеки търсеше вариант, а ние сме лекари с такъв начин на мислене - искаме да помогнем и да сме полезни. Тъй като Камен има огромен опит в създаването на добавки, решихме да направим проучване и да селектираме всички вещества, за които има доказателства, че притежават изявен противовъзпалителен, антивирусен и антибактериален ефект. Искахме препаратът ни да е широкоспектърен - да не е само срещу коронавируса, а да помага срещу банални настинки, вирусни инфекции и да има подкрепящо имунитета действие. Двамата започнахме да проверяваме научните изследвания по цял свят, свързахме се с колеги в чужбина и една сутрин се обадих на Камен, за да му кажа: "Сещаш ли се коя ще е първата ни съставка?". Той се засмя и каза: "Да". Бяхме на едно мнение, че стотици години лечението на вътреклетъчни причинители на заболявания е ставало с екстракти от хининово дърво. Поне 30-ина процента от сегашните медикаменти с противовъзпалително и антивирусно действие се базират на естествени състави от това лечебно растение.

Заедно с това искахме да "конструираме" билкова комбинация от всички компоненти, които имайки различни механизми, да укрепват имунната ни система и стените на нашите клетки.

К. С.: Принципът на действие е следният за да проникне вирусът в клетката, преминава през мембраната и попада в цитоплазмата - тя е нещо като преддверие, където има различни органели. Там е и клетъчното ядро с нашата ДНК, което също има мембрана за защита. По принцип вирусът е на границата между живата и неживата природа - той е нещо като интелигентна отрова, която когато влезе в организма, започва да се нагажда, мутира и за да реализира своя цикъл, трябва да проникне в клетката. Само там, използвайки останалите "структури", той може да копира себе си - да се размножава, принуждавайки я да произвежда ДНК и РНК. За да реализира всичко това, той трябва да мине през клетъчната мембрана. Екстрактът от кората от хининово дърво осуетява този процес, вирусът се "закачва" за клетъчната мембрана, но тъй като заради хинина и останалите билкови екстракти PH-то около клетката се повишава, той си остава там. "Капанът" се подсилва от останалите билки като женско биле, джинджифил и др., които не само че възпрепятстват проникването му, а допълнително алкализират мембраната и вирусът остава в нещо като паяжина. През това време имунната система има достатъчно време, за да го опознае и да си изгради своя защита. Разбира се, не твърдим, че това е някаква панацея, но на базата на многото отзиви, които получаваме, и от нашия опит и на близките ни, можем да кажем, че има изявен ефект срещу почти всички простудни заболявания, банални настинки и масови вируси.

И. П.: Като начало се насочихме към достиженията на източната медицина и огромния опит в битката с вируси, още повече че там вече се бяха справили с предшествениците на коронавируса. 

Д-р Камен Стойчев
Д-р Камен Стойчев

К. С.: Към тази "тежка артилерия" добавихме хром, за да стабилизира кръвната захар. Нещо, което е много важно за всички над 50 години. Известно е, че когато тя се повиши, имунитетът спада и затова диабетиците са толкова уязвими при инфекции. Неслучайно при заразяване не трябва да се яде и сладко. Отделно в препарата се съдържат селен, цинк и витамин С, които са с ясно имуноукрепващо действие. Като цяло това е сплав от различни билкови екстракти с изявено противопаразитно и антивирусно действие, с доказан ефект при различни епидемии и при клинични проучвания. Повечето екстракти са български, тъй като е известно, че нашите заедно с тези от Мексико и Тибет са най-качествените в световен мащаб. Между другото, тези дни получихме патент за целия Европейски съюз.

- Кога разбрахте, че е ефективен срещу почти всички вируси и настинки?

И. П.: Изпробвахме го първо върху нас, върху нашите семейства и близки. Примерно, когато синът ми настине и го заболи гърло, той спонтанно започва да приема 3 пъти по 3 капсули, за да скъси периода на настинка. Тествахме го при всяко вирусно заболяване, при всяка простуда, пациенти, близки ни даваха обратна връзка и натрупахме широк спектър от мнения.

К. С.: Причината е, че Corviral не е разработен срещу конкретен вирус - да, има такива медикаменти, които са ефективни само срещу един и в повечето случаи те са безсилни срещу останалите, а човек невинаги знае с какъв щам е. Идеята ни бе нашият препарат да е различен - да се справя с всички видове вируси и да е безвреден. Едва сега, две години след пандемията, разбираме, че сме постигнали целта си. В това отношение много полезни ни бяха отзивите на наша колежка, която е хирург дерматолог в "Света София". Тя сподели, че го предписва с успех при херпес зостер и че при няколко пациенти не само има подобрение, а и болките, които при това заболяване са много силни, се облекчават. Имаме добри данни за препарата и при лечение на папилома вирус.

- Смятате ли да направите клинично проучване?

К. С.: Мисля, че не е необходимо, всеки човек, който веднъж е тествал как препаратът може да прекрати вирусно заболяване или настинка, ще продължи да го търси. А и тези проучвания за всеки отделен щам са прекалено скъпи, не са по силите ни.

- Препаратът може ли да се взема превантивно, примерно, ако в офиса има много кихащи и кашлящи?

И. П.: Да, всички компоненти в него са безвредни и укрепват организма.

- По време на пандемията беше хит, сега защо изчезна от аптеките?

И. П.: Предполагам, че това се дължи на нашата пасивност, прекалено заети сме с другите си дейности.

К. С.: Лекарите много добре знаят как действа, защото видяха ефекта му по време на пандемията. Когато говорим с тях и питаме защо не го изписват, те казват, че са забравили. От друга страна, в аптеките държат в наличност само това, което се търси. Ние сме малка фирма и не можем да инвестираме в реклама, но в случая става дума за здравето на хората и лекарите това не трябва да го забравят. Когато даден медикамент е добър, когато се е доказал, той трябва да стане част от техния арсенал. В крайна сметка тези билки се използват стотици и вероятно хиляди години срещу подобни патогени. Освен това има научно проучване, според което, ако терапията с антибиотици се отложи с 5 дни след началото на инфекцията, това няма да доведе до тежки бактериални усложнения. Тоест всички пациенти имаме 5-6 дни, в които да започнем с Corviral и ако след този период не минава, тогава може да се премине към антибиотична терапия. Но ние сме в контакт с наши пациенти и вече имаме достатъчно натрупан опит, за да кажем, че с нашия препарат много рядко се налага да се предписва антибиотик.