Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разсекретеното му досие разкрива: Бил армейски командир в Израел, като е шпионирал за Египет. Бяга, преди да бъде разкрит, но все пак МОСАД го залавя

Описват Улрих Шнафт като дързък и безразсъден човек. Използвал няколко фалшиви псевдонима. Често сменял датите и мястото на раждането си. Съчинил дори история за детството и професията си. Най-вече криел това, че е немец, но не защото не обича родната си Германия. Причината е, че когато бяга от страната в края на Втората световна война, той е войник от Waffen-SS (бойния клон на паравоенната организация на нацистката партия - бел. ред.).

Животът на Шнафт е по-различен от този на десетките генерали на Хитлер, които намират убежище в различни точки на света, за да не бъдат съдени за военни престъпления. Според израелското разузнаване той е бил несравнимо по-безочлив и арогантен от останалите висши командири. Никой от тях например не си позволявал да се представя за евреин заради своята неприязън към последователите на юдаизма. Но за разлика от тях Улрих се скрил именно при тях – в Израел. В интерес на истината службите нямат нито едно свидетелство, че той пряко е участвал в убийства на евреи. Знаят само, че е подкрепял нацизма и е изпратен на руския фронт, а след това е участвал в сражения в Югославия и Италия.

Преди месеци специализираните власти в Тел Авив разсекретиха цяла папка с досиета на нацисти, които са се включили в IDF (Израелските отбранителни сили - бел. ред.) и са шпионирали за Египет. В списъка попада и Улрих Шнафт. Детайли от живота му са споменавани и преди, тъй като историята на изменника е прекалено заплетена. Последният архив дава нови подробности за шпионската му дейност, както и за драмите, които го съпътстват в личен план.

Въпреки това и до днес не е ясно до каква степен той е успял да проникне като „къртица" в тайните служби на Израел.

Какво съдържа файлът, публикуван от контраразузнаването, четете в сп. "Космос"