Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Комитетът излезе с обвинения към Мариела Папазова за натиск върху преподаватели и саботиране на учебния процес
  • Преподаватели от училището: Това са клевети, ние я подкрепяме

Борба кой да е директор на Националната гимназия по древни езици и култура (НГДЕК) е в дъното на нестихващи скандали и оставката на цели 47 учители. В социалните мрежи активно се прокарва тезата, че молбите за напускане са заради сегашния шеф на елитното училище Мариeла Папазова. Както и че

родителите на децата

непрекъснато недоволстват

от факта, че гимназията "пропада", че униформите са по 700 лв., че не се учат класически езици.

За да изясним причините за трусовете в НГДЕК, потърсихме Светослав Живков, който е учител по история в гимназията и едновременно с това е преподавател и в Софийския университет.

"Мога да си позволя да имам независимо мнение, защото аз съм дошъл да помогна на НГДЕК да задържи нивото, моят основен доход не е оттам, аз работя в университета - обясни той пред "24 часа - 168 истории". - Затова мога да говоря като външен наблюдател, а и не съм така пристрастен, защото съм в гимназията от 2019 г. и

не съм свързан

с миналото

както някои колеги, които от години са там. Истината е, че винаги е имало борби за власт, но в случая екипът е сплотен и стои зад директор Папазова."

Според него родителите също ги подкрепят.

"В момента тече кампания, целяща да предреши конкурса за директор, но се преминаха всички граници, изсипват се полуистини и откровени измишльотини, след което започва проверка след проверка."

От друга страна, Комитетът "Бъдеще за НГДЕК", който е съставен, както се презентират самите те, от родители, възпитаници, бивши преподаватели, приятели на класическата общност в България, изпрати до медиите мейл с обвинения към директорката Мариела Папазова. Организацията се обявява срещу политиката на управлението й и говори за натиск, оказван върху преподавателския състав с цел

колективно напускане

на училището

В прессъобщението те добавят, че в последните седмици учебният процес бил оскъден, а Папазова и заместниците й целенасочено го саботирали и обричали на провал.

"Бъдеще за НГДЕК" призовава и Министерството на културата да вземе мерки, за да предотврати задълбочаването на кризата в училището и в най-кратки срокове да обяви нов конкурс за ръководния пост.

"24 часа - 168 истории" не успя да говори с Папазова, тъй като в два последователни дни тя не отговаряше на мобилния си телефон.

На въпрос откъде идват атаките, Живков обясни, че в дъното са няколко души, които основно чрез социалните мрежи манипулират обществото.

"Говори се, че униформите стрували 700 лв., което е лъжа, пишат как "пропада" училището, но как пропада? - пита той. - Пропадане има, ако си имал едни резултати и те са се влошили, а такъв процес няма. Напротив, ние имаме прогимназиален прием след 8. клас с голям ръст. През 2011 г. са били 1,2:1, през 2019 г. бяха 2:1, през 2023 г. бяха 3,7:1.

"Сривът" на училището се изразява в следните позиции в

класирането на матурите

по български и литература

за 12. клас за страната: 2019 г. - 27-о място; 2020 - 16-о място; 2021 - 11-о; 2022 - 25-о; 2023 - 16-о. За 2024 г. при цялата тази мръсна кампания, която се води, нямам идея какви ще са резултатите." Според него е световна тенденция младите да се ориентират към точните науки и затова в университетите приемът на студенти в областта на хуманитаристиката е проблематичен.

"Факт е, че в математическите и езиковите гимназии отиват младежите с най-голям потенциал, но НГДЕК задържа нивото си - посочи още той. - На олимпиадата по история през тази година в Свиленград наш представител е с първи резултат за 12. клас, а за 7. клас е втори. Това ако е пропадане, но имаме и други призови класирания по история.

НГДЕК е на първите места почти по всичко сред училищата, които са към Министерството на културата."

Запитан за обвиненията за малкото часове по древни езици, Живков обясни, че това не е проблем на директора: "Всеки знае, че учебните програми се задават от МОН, аз съм преподавател по история, но впечатленията ми са, че в гимназията се изучават класически езици. Дори да са намалени тези часове, това не се решава от директора."

Според него

оставките на учителите

са знак на протест

тормозът да спре и те нямат нищо общо с Папазова и не са срещу нея.

"Всичко това са клевети, в един момент решихме, че ако не получим подкрепа от Министерството на културата, това е начинът да протестираме - обясни още Живков. - Защото условията стават нетърпими, това е постоянна вълна с доноси, клевети, сигнали, държавните институции са длъжни да реагират, но в училището през ден има някаква проверка. Това е стрес за учителите, излива се помия в социалните мрежи, някои са анонимни, други полуанонимни."

Въпросът е кой стои зад атаката срещу гимназията и ръководството ? И ако това е организацията "Бъдеще за НГДЕК", тогава кои са водещите фигури там? Те твърдят, че са създатели на петицията "За смяна на ръководството на НГДЕК" и че са около 1000 души.

"24 часа - 168 истории" изпрати въпроси до тях. Получихме следния отговор: "Благодарим за интереса. Моля да оставите телефон, на който наш представител (или ПР специалистът ни) да се свърже с Вас в удобно време. Също така моля за малко повече информация относно готвения материал или причината, поради която изпращате въпросите си. Както и моля да разясните целта на материала си."

Факт е, че

конфликтът между

различни лобита

и Папазова, която е директор от 2012 г., продължава от десетилетие.

Светослав Живков допуска, зад атаката стоят бивши кадри на НГДЕК.

"Нападките започнаха от миналото лято заради предстоящия конкурс - обясни учителят по история. - Имаме съмнения, че участват частни фирми, школи, туроператорски фирми, които се опитват да използват училището, защото ние правим много ученически екскурзии.

По-скоро става дума за бивши възпитаници и бивши преподаватели, за наранено честолюбие, кариеристични амбиции - и затова водят война. Това си е лично мое мнение,

възприемат НГДЕК

като бащиния,

където могат да си правят каквото пожелаят."

За да се установи какво става и каква е истината, Министерството на културата като принципал покани преподавателите на среща. Запитан какво е станало там, Светослав Живков обясни, че са се видели със зам.-министър (Виктор Стоянов - бел. ред.) и той започнал разговора с това, че има два лагера.

"А това не е така, това изобщо не отговаря на истината - казва Живков. - В момента учителите в гимназията единодушно стоят зад ръководството си. Разбира се, не мога да гарантирам за абсолютно всеки учител, но нямаме никакви индикации, че има разделение в екипа."

Въпреки това след срещата атаките ескалираха, защото Министерството на културата до редакционното приключване на броя все още не бе обявило конкурс за директор.