Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Грети Стефанова и Васил Терзиев.
Грети Стефанова и Васил Терзиев.

Кметът Васил Терзиев пита съветниците не ги ли е срам да получават заплата, после дари своята - за храна на болния Деян

До 11 януари - засега, ще продължи първото заседание на новия Столичен общински съвет. Тогава членовете му ще направят шести опит да си изберат председател, след като очаквано и вчерашният завърши без успех.

Докато няма избор на шеф, СОС се води в първо заседание. То бе свикано на 13 ноември, когато кметът и съветниците положиха клетва, и реално не може да заработи. Така блокажът ще е с продължителност от два месеца, а срокът да се избере шеф, за да не се стига до нови избори, е средата на февруари.

Поредният провал дойде въпреки решението на Борис Бонев от ПП-ДБ-СС да не се кандидатира за поста и временно за председател да бъде избран най-възрастният общинар - Грети Стефанова. Идеята бе тя да ръководи СОС

до приемането на бюджета на София,

което трябва да се случи към края на февруари. През това време щели да продължат разговорите за управленско мнозинство. Бонев припомни, че по подобен начин в 48-ото Народно събрание за председател бе избран най-възрастният депутат - Вежди Рашидов. До избора на доайена тогава се стигна пак заради блокаж за формиране на мнозинство.

Другата кандидатура за шеф на СОС бе на Пламен Данаилов от ИТН. И двамата обаче не събраха нужните 31 от общо 61 гласа. Три групи съветници бойкотираха вота - на БСП, на “Възраждане”, но и на ГЕРБ.

“Имаме да плащаме 70 млн. лева по европроекти и нула лева в сметката за това. Аз ли съм отговорен за финансовото планиране? Аз предлагам решение. Нека да решим този проблем, а после може да ме бламирате за бюджета, защото не сте се разбрали леви ли сте, десни ли сте, или център-нападатели”, обърна се към общинарите кметът Васил Терзиев по време на заседанието.

“Обвиняваха ни във всякакви сглобки, заварки, рязане с флекс, всички инструменти ги изброихме. Това, което имаме, е проблем, на който ние търсим много прагматично решение. То не решава дългосрочното ни предизвикателство

да седнем с всички, да говорим за политики,

те да бъдат заложени в бюджет и да намерим подкрепа за постоянен председател на Общинския съвет”, заяви той.

А за съветниците от БСП и “Възраждане”, които напуснаха залата заради Паметника на Съветската армия, Терзиев коментира: “Бих ги попитал дали няма да ги е срам да си получат заплатите в края на месеца. Най-вероятно - не.”

Кметът отново предупреди, че времето изтича и ако в СОС не се разберат, столицата ще изгуби милиони безвзъмездни средства.

Няколко часа по-късно Терзиев обясни, че е дарил и първата си заплата като кмет за осигуряване на храна на дете с малнутриция (средна или тежка форма на недохранване).

“Всички разбираме, че дарения не са системно решение на проблемите

Съзнавам и че тази сума е твърде малка и няма да разреши проблемите, с които се сблъсква Деян. Той е на 16 г. и се храни предимно с храни за медицинска употреба, за да може да поддържа тегло около 20 кг. Пациентите с малнутриция не могат да усвояват нормалната храна и затова имат нужда от специална храна”, обясни кметът.

Той е получил 1466,97 лв. за приблизително половин месец на поста. Задържах 1 лев като символична моя заплата, а останалите дарих. Още през юли бях обещал, че ще дарявам заплатата си като кмет за каузи и инициативи на гражданите, написа Терзиев в своя фейсбук профил.

“Винаги съм смятал, че дарението е много личен акт. Аз обаче съм на публична длъжност, дал съм публично обещание и съм длъжен да споделям дали и как изпълнявам обещанията си”, допълни той. Припомни, че наскоро НЗОК приела да реимбурсира ентералните храни от началото на 2024 г. Но дотогава пациентите, които се нуждаят от тези храни, още разчитат на дарителски кампании.