Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Протестиращи излязоха пред БНР в събота срещу участието на руската посланичка Елеонора Митрофанова в предаването на Петър Волгин.
Протестиращи излязоха пред БНР в събота срещу участието на руската посланичка Елеонора Митрофанова в предаването на Петър Волгин.

Как интервю на руската посланичка за БНР се превърна в таен разговор между Елеонора Митрофанова и радиожурналиста

Какво е говорила руската посланичка Елеонора Митрофанова в онзи запис пред Петър Волгин по БНР, за да накара ръководството на общественото радио да свали интервюто ѝ?

Някой ден може и да узнаем, но не и днес, защото “специално на мен и екипа ни е забранено да публикуваме интервюто в каквато и да е форма и където и да е и да го даваме на когото и да е”, каза радиоводещият Волгин.

ПЕТЪР ВОЛГИН
ПЕТЪР ВОЛГИН

В предаването му “Политически НЕкоректно”, което се излъчва всяка събота по програма “Хоризонт” на БНР, трябваше да има негово интервю с извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация Н.Пр. Елеонора Митрофанова, но Програмният съвет на радиото го спря. Обяви официално, че то нарушава журналистическите стандарти, а свалянето му не трябва да бъде използвано за политически цели и внушения. Според Програмния съвет “са нарушени чл. 5 от Етичния кодекс и точки 7.3, 8.1 и глава 13 от редакционните стандарти, които изискват интервютата да бъдат безпристрастни, да не изглеждат благосклонни към позицията на събеседника и регламентират принципите при отразяване на военни действия и позиции на враждуващи страни”.

Кратка хронология на скандала

В петък, 15 декември, във фейсбук Волгин рекламира гостуването на посланичката. Следват възмутени постове в мрежата и призив за протест пред радиото в деня на предаването - 16 декември. Часове по-късно става ясно, че интервюто е записано предварително.

Малко преди началото на “Политически НЕкоректно” е обявено, че то няма да бъде излъчено. Вместо Митрофанова гост е генералният директор на БНР Милен Митев. Обяснява, че спряното интервю е в “несъответствие с редакционните стандарти”.

Дълга хронология на интервюто

Дни преди записа ръководството на БНР знае, че ще има интервю с Митрофанова, и никой няма нищо против, разказа Волгин пред “24 часа”. Той дори записва и Елена Поптодорова, за да има в предаването му различни гледни точки. Впрочем пратил е и покана за интервю към посланичката на Украйна у нас Олеся Илашчук, без уточнение за ден, а когато ѝ е възможно. Отговор засега няма, а украинското посолство реагира негативно на информацията, че е записана Митрофанова.

ЕЛЕОНОРА МИТРОФАНОВА
ЕЛЕОНОРА МИТРОФАНОВА

“Не съм се уплашил от обявения протест пред радиото. Не е прецедент интервюто да е на запис, тъй като всичките ни интервюта с посланици се правят по този начин”, обясни Волгин. Причината е техническа - така е по-удобно за слушателя, иначе ще се чува гласът на преводача върху гласа на интервюирания, а самият разговор ще се проточи прекалено.

Някъде около 22 часа на 15 декември Програмният съвет спешно се събира да заседава. В него участват всички директори на националните, регионалните и дигиталните програми, като срещата се провежда онлайн.

“Програмният съвет е най-високият консултативен орган на БНР по програмните въпроси. Той обсъжда всички нови предавания, спирания на предавания, промени в програмните схеми”, обяснява Митев в “Политически НЕкоректно”. По думите му когато решението се взема от колективен орган, се намалява рискът. Той изразява “наивен оптимизъм” то да не е взето под натиск и че “може би не всеки намира подобно решение за цензура”.

Общественият съвет на БНР обаче - орган, в който влизат доказали се личности, се възпротиви на Програмния съвет. “Престарали са се тези хора в желанието да угаждат и да служат на постовете си. Когато обществото се раздира от противоречия, поне радиото не бива да мълчи и да цензурира различните мнения”, написа във фейсбук Милена Димитрова, председател на Обществения съвет. От името на членовете му тя изрази “недоумение, огорчение и несъгласие с решението”, което по този начин “окастря свободата на словото”.

В работата на медиите не трябва да се месят нито посланици, нито политици. От друга страна в държавното радио и телевизия отдавна се повдигат въпроси дали някои от интервютата съответстват на етичните стандарти. Крайно време е този въпрос да се реши, коментира пък премиерът Николай Денков пред Нова телевизия.

“Политическа цензура и двойни стандарти в българските обществени медии”, определиха от “Възраждане” скандала в БНР.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че “намесата на политици в работата на журналистите е посегателство върху тяхната свобода”.

Повод за тези коментари стана реакцията на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който се обяви срещу гостуването на руската посланичка в БНР още в петък.

“Изразявам голямата си тревога от анонса за предстоящо гостуване на руския посланик в ефира на една от най-влиятелните обществени медии - БНР. Именно този представител на кремълския режим, срещу чиито безпрецедентна арогантност и незачитане на правовата държава многократно сме възразявали. Представител на държава агресор, която освен въоръжена война срещу Украйна води хибридна война срещу ЕС и НАТО. Посланик Митрофанова, която заключва православен храм, назидава и оспорва решения на нашата държава и ЕС”, пише в позиция на ДПС.

Шефката на Съвета за електронни медии Соня Момчилова предположи, че стандартите на БНР може наистина да не са спазени. “Допускам също обаче, че вероятно е зачестила тази страховита, зловеща диагноза на автоцензура, която АЕЖ (Асоциацията на европейските журналисти - б.а.) постави преди време с едно свое изследване – че всеки 3-и-4-и журналист самодекларира автоцензура в работата си”, каза тя в “Политически НЕкоректно”.

Следващите две съботи Петър Волгин и предаването му ще отсъстват от ефира на БНР заради празниците.