Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Създаването на диамантен гоблен е чудесен начин да уплътните свободното си време, да овладеете нови техники и да разширите познанията си в сферата на творчеството. Но как да се отдадете на този вид изкуство, ако сте начинаещи, и до този момент дори не сте чували за диамантените гоблени?

Избор на подходящ дизайн

Избирането на подходящ дизайн е основополагащата задача, към която трябва да се насочите, ако сте нови в това занимание. Освен че има степен на трудност, която да съобразите, в зависимост от подготвеността ви, има и други важни фактори при избор:

  • предпочитания – начинаещите залагат на елмазени модели, които са по-лесни за прилагане на техника от начинаещи. Може да тествате способностите си в областта на различни пейзажи, цветя, животни и други. Богатата гама от възможности се разпростира от китове и други морски създания до анимационни герои;
  • размер – онлайн ще откриете както по-малки размери, като 15x15 см, така и много по-големи. Начинаещите могат да предпочетат по-малки диамантени гоблени;
  • тип на мънистата – смята се, че кръглите мъниста са подходящи дори за хора с много малък или никакъв опит, докато квадратните и специалните се използват по-лесно от напреднали в хобито.

Помислете още дали имате нужда от рамка, която да използвате за окачване на вашето творение на стената в дома ви или другаде.

Снабдете се с помощни средства и материали

В комплектите за изработка на диамантени гоблени има необходимите материали и инструменти, като писалка, която може да бъде стандартна, с накрайник за едно или повече мъниста. Освен нея се включват залепващо платно, мъниста, инструкции за ползване, контейнер за мъниста и лепило.

За допълнително улеснение, особено при начинаещи, е подходящо да се снабдите с помощни средства за създаване на диамантени гоблени – LED осветление, под формата на специални подложки с лампи, органайзери, рамки и други.

Запознайте се с ръководството

Преди да започнете същинската част, се уверете, че сте спазили всички стъпки от приготовлението и разполагате с нужните инструменти и материали за започване на задачата.

В инструкциите ще откриете повече подробности за работата в сферата на деликатното изкуство, техниките по прецизен контрол над малките елементи и други.

Използвайте инструментите по предназначение

Запознайте се с естеството на химикалката, дали съдържа пълнител за восък, или се нуждаете от допълнително лепило, което да се използва в процеса. Ако писалката е восъчна, тя ще прилага скрепяващия материал паралелно и няма да се нуждаете от допълнителни материали.

Създаване на диамантен гоблен – съвети

Въпреки че стъпките са ясно и подробно обяснени в ръководството, ето някои основни съвети и насоки, които да следвате:

  1. Използвайте пинсета от неръждаема стомана за наместване и корекция
    Тя ще ви е необходима за наместване на специалните мъниста. Ако пък ги залепите на грешното място – чрез пинсетата ще успеете да отстраните конкретното мънисто от платното.  в подбора на мънистата и тяхното приложение върху самата писалка, а и върху платното със залепващо покритие.

  2. Работете подредено
    Не разпилявайте материалите, инструментите и помощните аксесоари. Вземете си органайзери, които ще държат всичко необходимо подръка и ще ви помогнат да творите с лекота.

  3. Започнете от един квадрант
    Не бъдете хаотични в творбата си. За начинаещи е препоръчително мислено платното да бъде разделено на квадранти, върху които да се работи постепенно. По този начин следвате определен ред и няма да се объркате в поставянето на мънистата.

Не забравяйте след завършване на творбата, да почистите инструментите и пособията си. За плътно прикрепяне на мънистата към платното, бихте могли да използвате специално валяче или по-тежки книги. По този начин ще бъдете сигурни, че прикрепянето на отделните компоненти е прецизно и всеки детайл от работата ви е фиксиран правилно.