Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вили Лилков КАДЪР: БНТ
Вили Лилков КАДЪР: БНТ

Въпросът с Паметника на съветската армия е политически въпрос, тъй като изразява една историческа неистина. Съветската армия в България не е освободителка, а е окупационна армия, този паметник е изграден не от благодарния български народ, а с решение на Политбюро на ЦК на БКП. Говорим за възстановяване на историческата истина. Това каза пред БНТ лидерът на "Синя София" Вили Лилков.

"Този паметник е много важен за БКП, защото Съветската армия докарва комунистите на власт в България и гарантира тяхната жестока разправа, заедно с криминални елементи, на ликвидирането на българския политически елит", каза Лилков.

По думите му, този паметник трайно е разделил българското общество, а публичните пространства като Княжеската градина, са да събират, а не да разделят и на негово място трябва да се направи нещо красиво:

"Този паметник е спрял историческото развитие на едно от най-красивите места в София. Това място е започнало да се развива по европейски - появява се Ботаническа градина, зоопарк, алпинеуми, царската детска градина, басейни. Там работят най-големите паркостроители на София. И се появява един паметник-натрапник, който за 70 години спира развитието на тази градина."

Според Лилков, ситуацията в Общинския съвет на София ще се промени след 18 декември, защото има обстоятелства, които не позволяват повече протакане - няма да има комисии, които да вземат решение по изплащане на пари за европейски проекти и ще изгубим огромни суми безвъзмездна европейска помощ.

"Няма кой да приеме структурата на общинската администрация, което затормозява работата."

Лилков сподели, че за да застане начело на Общинския съвет, зад него трябва да застане солидно мнозинство, но за съжаление такова не се вижда и най-вероятно ще се управлява на ротационен принцип.