Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лъвицата има няколко висящи дела, но е с чисто досие.  СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА
Лъвицата има няколко висящи дела, но е с чисто досие. СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

За първи път спира доброволно на вдигната палка и не бяга, но е с кокаин - дали пък този път някой не му е сипал дрогата в питието

Дали след над 20 задържания за кражби на коли Светослав Петков-Лъвицата ще бъде осъден, макар и за шофиране с кокаин?

Това е въпрос, който се обсъжда в коридорите на столичната и националната полиция след поредния арест на славния автокрадец. Прякорът му Лъвицата е от дете. Тогава бил обсебен от филмчето за лъвицата Елза, гласи едната версия. А другата, която е някак по-мъжествена е, че в софийския зоопарк го нападнала лъвицата и едва се спасил.

На 4 декември 2023 г. следобед Светослав Петков, може би за пръв път в живота си, доброволно спрял на полицейски патрул. Последвалият тест на място за дрога отчел употреба на кокаин. Той отказал да даде кръв и по закон се приемат показанията на уреда, използван при спирането. Така Лъвицата рискува до 3 години затвор, глоба от 500 до 1500 лева, както и да плати стойността на колата, която се води фирмена.

Още отсега обаче полицаи смятат, че Лъвицата ще извади поредния трик от ръкава си, както е правил винаги. И дават пример за случай, когато техен колега го засякъл зад волана на джип. Криминалистът питал Петков дали е откраднал автомобила, той отрекъл. Веднага след това натиснал газта и изчезнал, а справка показала, че джипът е краден. Петков обаче успял да се изплъзне. На шестия ден се появил с бележка от бургаски хотел, че по време на преследването е бил на отдих в една от стаите. Нямало записи от камерите в хотела, защото се пазели само 5 дни. А той пък бил собственост на майката на Лора Александрова, половинка на сочения за първи лейтенант помощник на Петков - Георги Воденичаров-Кико.

20 дни след това хотелът бил обран, а бургаските криминалисти установили, че записите от камерите се съхраняват не 5 дни, както ги убеждавали ятаците на Лъвицата, а 14 дни. Но кадрите, на които уж трябвало да показват отдъхващия Петков, вече били изчезнали.

Именно с Воденичаров Петков бе засечен от криминалисти през октомври 2018 година. Двамата задигнали джип. Петков само го отворил и запалил, а Кико, познат и като Чепика, седнал да кара. Лъвицата тръгнал с “работната” кола.

При последвалата полицейска засада Воденичаров бе задържан, а Петков избяга. Предаде се след месец. След като на първа инстанция съдът го пусна, на втора прокурорката Теодора Златева не поиска арест за Лъвицата. Тя не мотивира решението си пред Софийския градски съд и Петков остана на свобода.

Запитана за странната позиция извън съдебната зала, Златева заяви, че няма ДНК на Петков като доказателство, което да го свързва с кражбата. Всъщност по ключа, изработен, за да се запали краденото беемве, бе открит негов генетичен материал, сочат материалите по делото. Такъв е открит и по автомобила, с който той бяга от местопрестъплението. Тогава катастрофира и работната кола, отваря се ербегът. По него има кръв от Петков, който иначе не отрича, че е карал колата, но твърди, че във въпросната вечер си е бил вкъщи.

За пръв път Петков присъства в полицейските сводки през 2002 г., пак за кражба на кола. Освободен е без обвинение.

Днес срещу него се точат споменатите дела, плюс още 2. Едното е за банда за кражби на коли, която действала от 2005 до 2007 година. Обвинителният акт е внесен през 2019 година в съда и разбираемо редица свидетели казват, че не си спомнят нищо.

По делото има СРС-та, но надали ще помогнат, тъй като групата използвала  интересни кодови думи при общуването си. “Маргелица” значело “Мерцедес”, а “Олимпиада” - “Ауди”. “Пастет” пък не била готварската смес, а “Фолксваген Пасат”. С “1 на 0” член на групата казвал на другарите си, че е откраднал една кола.

Според обвинението Петков е бил член на бандата, чийто лидер бил Георги Георгиев - Бакалина. Колите се продавали на части. Кико също е в нея, както и Ярослав Димитров-Яро.

Той се прочу, след като ядоса тогавашния премиер Бойко Борисов през 2015 г. Димитров бе заснет да краде кола, докато е под домашен арест. Оттогава натрупа няколко присъди, лежа в затвора, избяга от полицаи, а месеци след това го хванаха при рутинна проверка.

Срещу Петков има още едно дело за банда за кражби на коли, което все още се разследва. По него е обвинен за укривателство на джип на молдовец. Автомобилът е бил задигнат в София, но полицията го открила. Още същата вечер колата пак е задигната от паркинга на 4-о РУ. Според обвинението зад това е стоял Кико. Тъй като джипа го няма, обвинението е за вещно укривателство. По същия член Петков е обвинен и за джипа, с който полицай го видял.

Причината - през 2015 година в Наказателния кодекс нямаше член за кражба на кола. Подобно престъпление се водеше противозаконно отнемане с цел “ползуване”. Затова при акции полицаите чакаха бандитите да подкарат колата - в противен случай получаваха обвинение само за взломяването на автомобила, което се наказва твърде леко. Така се стигаше до гонки, в които дори да бъде хванат бандитът, често имаше материални щети в най-добрия случай. И трябваше да ги видят първо да разбият нарочената за отвличане кола, защото, ако само се возят в нея, ги обвиняваха за вещно укривателство.

Днес вече има член за кражби на коли. Но Лъвицата не е обвиняван по него. Казват - защото само пали колата, а Кико кара. Но по делото за каране дрогиран Кико няма как да бъде намесен. Надали ще даде показания, че е сложил кокаин в питието на Петков. Но кой знае - може да се окаже, че полевият тест не е сертифициран. Дотогава хората ще се чудят как Петков не е осъждан.