Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Невяна Владинова и Илияна Раева Снимка: фейсбук на БФХГ
Невяна Владинова и Илияна Раева Снимка: фейсбук на БФХГ

Конгресът на европейската гимнастика гласува против връщането на спортистите от Русия и Беларус на международни турнири от 1 януари 2024 година. Заседанието на централата се провежда в София.

“Конгресът на европейската гимнастика гласува против разрешаването на спортисти и длъжностни лица от Русия и Беларус да се върнат на състезания по гимнастика в Европа от 1 януари 2024 година, като по този начин не спазва решението на Международната федерация по гимнастика (ФИГ)”, се казва в официалното изявление.

“Интересно бе да видим как ще се поизнесат европейските федерации по отношение на връщането на Русия и Беларус на олимпийските игри. За съжаление, огромна част от делегатите гласуваха против тяхното завръщане”, заяви за БНТ президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева.

През юли 2023 г. Изпълнителният комитет на ФИГ позволи на спортистите от двете държави да се състезават с неутрален статут от 1 януари 2024-а. На 10 ноември ФИГ публикува критерии за допускане на руски спортисти до състезания под нейна егида.

"Отказът на Европейската гимнастика да допусне руски и беларуски спортисти до състезания не беше изненада за мен", коментира президентът на руската федерация по художествена гимнастика и старши треньор на националния отбор Ирина Винер.