Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шакира на излизане от съда.
Шакира на излизане от съда.
  • Певицата се споразумя с прокуратурата за данъчни измами, но я чака второ за укриване на 6,6 млн. долара през 2018 г.
  • Испанските власти започнаха да я преследват, след като името ѝ се появи в "Досиетата Пандора"

Срещу 7 милиона долара и 3-годишна условна присъда певицата Шакира отърва 8 години затвор за данъчни измами в Испания в съдебно дело, което продължи точно 8 минути.

Пред съдията Хосе Мануел дел Амо 46-годишната звезда обяви, че е невинна, но приема споразумението заради децата си. Така Шакира се призна за виновна по шестте обвинения за неплащане на данъци на испанското правителство между 2012 г. и 2014 г. в размер на 14,5 млн. долара, за което испанската прокуратура й бе поискала глоба от 24 млн. евро през юли тази година.

"Пощадих децата си – обясни латинопевицата. –

Не исках да виждат как майка им е жертва

на личното им благополучие. Трябва да преодолея стреса и емоционалното натоварване от последните няколко години и да се съсредоточа върху нещата, които обичам - моите деца и всички възможности, които предстоят в кариерата ми, включително предстоящото ми световно турне и новия ми албум, от които съм изключително развълнувана. Възхищавам се изключително много на онези, които се бориха с тези несправедливости докрай, но за мен днес победата означава да си върна времето за децата и кариерата си."

Адвокатката на Шакира, Мириам Компани, също обясни пред репортери, че това решение е взето изключително трудно, защото екипът й е бил отлично подготвен за съдебната битка. Всички били убедени, че могат да докажат нейната невинност и да спечелят делото. "Обстоятелствата се промениха", лаконично приключи изявлението си Компани.

Всъщност до този момент поппевицата твърдеше, че е невинна с основанието, че между 2012 и 2014 г. е била длъжна да плаща данъци на Бахамите, а не в Испания. Делото срещу нея предвиждаше даването на показания от над 100 свидетели. Те трябваше да предоставят информация, която да покаже дали в периода, за който е обвинена, Шакира е живяла повече от половин година в Испания. Ако това беше доказано, трябваше да плати данъците върху всичките си доходи.

Междувременно обаче тя и адвокатският й екип твърдяха, че през тези години латинозвездата не е прекарала 6 месеца в Испания, защото по това време е била на световно турне и е била в САЩ като жури за музикалното предаване на The Voice. Тезата им бе, че тогава се е водела по местожителство на Бахамите, където

данъчните ставки върху доходите са доста ниски

Певицата обясни, че официално се е установила в Барселона през 2014 г., когато по-големият й син е бил записан на училище в града.

Всъщност това не е първата сделка, която бе предложена на Шакира. През юли 2022 г. 46-годишната певица отхвърли друга оферта от испанската прокуратура, но за нея изобщо не бяха оповестени подробности. И до днес не е ясно какви точно са били условията. Вероятно обаче никак не са устройвали звездата. Тогава в публично изявление изпълнителката заяви, че вярва в своята невинност и избира да остави въпроса в ръцете на закона.

Междувременно срещу нея в момента тече още едно разследване на прокуратурата в Барселона. През септември те отново повдигнаха обвинения на Шакира, че е укрила 6,6 млн. долара данъци върху доходите си за 2018 г., използвайки офшорна компания. Според докладите тя не е декларирала авансови плащания в размер на над 14 млн. долара от световното си турне "Ел Дорадо", наред с други суми.

Разследването по случая започна през юли

тази година, като основанието е същото като в първото дело. Според испанските власти през 2018 г. звездата е живяла повече от 6 месеца в Барселона заедно с бившата си половинка Жерар Пике. Именно затова е длъжна да обложи всичките си международни приходи в Испания.

Прокуратурата е категорична, че вместо да направи това, певицата е пренасочила парите си към компании, "установени в страни с ниско данъчно облагане и ниска прозрачност".

На този етап обаче адвокатите на Шакира не бяха разглеждали подробно тези обвинения, защото се подготвяха за другото дело. След като то приключи в полза на испанските власти, е вероятно и по второто производство певицата да сключи споразумение.

Всъщност разследванията срещу Шакира започнаха през 2021 г., след като името ? бе намерено в т.нар. "Досиета Пандора" за укриване на приходи в страни "данъчни убежища".

Тогава повече от 300 световни лидери, политици, бизнесмени и звезди бяха свързани със сложни офшорни счетоводни схеми за избягване на данъци. Докладът, съставен от Международния консорциум на разследващи журналисти, се основава на

изтичането на приблизително 11,9 милиона документи

от 14 компании за финансови услуги.

Точно в този период съдът в Испания се бе произнесъл в полза на Шакира по данъчен иск относно поредица от допълнителни такси, които испанската данъчна агенция неправилно е събрала от нея.

Според досиетата Шакира е свързана с три компании, създадени през 2019 г., регистрирани на британските Вирджински острови.

Неин представител тогава обясни, че компаниите й, посочени в "Досиетата Пандора", са били декларирани правилно пред испанските данъчни власти и са "напълно прозрачни".

Според него по това време те били създадени за конкретна оперативна цел, но днес вече нямали никакви приходи или дейност и всъщност били в процес на ликвидация.

Междувременно латино дивата намекна, че испанската прокуратура злоупотребява и с други звезди през последното десетилетие. Данните показват, че

властите в Барселона силно са затегнали законите за хора,

които се опитват да укрият данъците си. Футболните звезди Лионел Меси и Кристиано Роналдо също получиха условни присъди и глоби за милиони долари, след като получиха същото обвинение като това на Шакира.

След делото певицата отново се върна в Маями при децата си Милан и Саша, където живее от миналата година, откакто се раздели с футболната звезда Жерар Пике. Слуховете за двамата не спират оттогава, тъй като разводът им беше придружен с шумен скандал. Причината за разпадането на брака им беше, че Пике е изневерил на съпругата си с по-млада жена.

Изпълнителката не успя да преглътне този удар и в началото на тази година пусна песен, която бе истинско женско отмъщение срещу футболиста.

"Мислеше, че ще ме нараниш, но ти ме направи по-силна - пее тя в песента. - Жените вече не плачат, жените издават фактури. Без обиди, скъпи, желая ти всичко най-добро с предполагаемата ми заместничка. Дори не знам какво се е случило с теб.

Толкова си странен, че дори не мога да те разпозная

Заменил си Ferrari за Twingo. Заменил си "Ролекс" за "Касио"... Аз те надраснах и затова си с момиче, което е точно като теб."

Междувременно Пике открито започна да се вижда с младата си приятелка Клара Чиа Марти, а през лятото двамата живееха заедно в старото семейно имение на Шакира и футболиста. Бившият капитан на Барселона и колумбийската певица обитаваха къщата при

първата й бременност през 2012 г.

Тя е и първият дом на Шакира в Испания.

"Има достатъчно снимки как Шакира влиза и излиза, докато е бременна. Имението е в изключително спокоен район и е съвсем близо до морето. Това не е ново любовно гнездо - това е къща, която Пике и Клара Чиа ще използват през лятото", обясни тогава журналистът Пепе дел Реал.

Ходът на Пике дойде след новината за три тайни срещи на Шакира с Люис Хамилтън в Ибиса. Певицата и британският пилот от Формула 1 предизвикаха вълна от слухове, след като прекараха известно време заедно. Не е ясно обаче дали двамата имат някакви отношения.