Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вили Лилков
Вили Лилков

Имаме много общи виждания и приоритети - на тази основа се прави политика, а не на инат, със заклинания и капризи на лидерите, казва за "24 часа" общинският съветник от "Синя София" пред ЦВЕТЕЛИНА СТЕФАНОВА

  • Презастрояването в южните квартали трябва да спре и да се развиват северните
  • Убеден съм, че няма да се стигне до нови избори за столични общински съветници след 3 месеца
  • Избирателите на ПП-ДБ-СС, ГЕРБ и БСП ще ги разберат, ако се договорят - хората искат да се работи за града
  • Да тръгнат лифтовете на Витоша,да пуснем градска железница и да осигурим домове за стари хора
  • Идеята на Васил Терзиев да дарява заплатата си е добра,може да увлече и други за подкрепа на смислени каузи

- Г-н Лилков, възможно ли е вие да се окажете решението на патовата ситуация в Столичния общински съвет (СОС) - така както доайенът  Вежди Рашидов бе избран за парламентарен шеф и работата на 48-ото НС се отпуши?

- Все още общинският съвет не е изпаднал в патова ситуация, защото не са изчерпани всички възможности за избор на председател, а водещите политически сили не са започнали дори разговори помежду си.

Партиите са в плен на предизборната треска и продължават със заклинанията, но постепенно градусът ще намалява. Те съвсем скоро ще осъзнаят, че гражданите очакват да видят готовност за работа и конкретни решения и затова ще станат по-отстъпчиви и готови на компромиси. Решение ще се намери и ключът за това е споразумение между водещите партии в СОС.

- Все пак и наблюдатели заговориха, че вие може да се окажете комромисната личност за председател, след като явно се върви към блокаж на кандидатурата на Борис Бонев. Знак в тази посока ли е позиция от сряда на “Да, България” - категорична забрана техните съветници в столицата и в страната да подкрепят действия на тези от “Възраждане”?

- Не съм запознат с мотивите за тази позиция, но предвид на принципните различия между партия “Възраждане” и проевропейските партии и коалиции в България, това ми изглежда логично.

- Програмите ви за София се доближават изключително много с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ-СС. Има ли начин това да стане основа за намиране на път един към друг, или прогнозирате, че политиката на инат ще продължи?

- Правилно отбелязвате - “политика на инат”! Анализът, който направихме в “Синя София”, показва, че има еднакво разбиране за това, че презастрояването в южните квартали на столицата трябва да спре; че трябва да се развиват северните територии на общината и създаването на бързи пътни артерии в тази посока е наложително; че час по-скоро лифтовете на Витоша трябва да се модернизират и тя да стане много по-достъпна, без да се застроява повече.

За минералните извори единно е мнението, че това е занемарено богатство на София, а тяхното развитие ще даде мощен тласък на туризма, който за мен е приоритет.

Всички подчертаваха, че проблемът с местата в детските градини е тежък, към това добавям и проблема с местата в домовете за стари хора. Кой няма да подкрепи създаването на една четиригодишна програма “Дом за нашите деца и родители”?

Общо е мнението, че заедно с държавата трябва да обсъдим идеята за т.нар. градска железница, която да обслужва столицата и крайградските райони от Перник до Елин Пелин.

Кой не е съгласен, че метрото трябва да се развива и че високоекологичен градски транспорт трябва да влезе в малките квартали, за да довежда до метростанциите хората от по-отдалечените части от големите комплекси?

Никой не е против това! Аз знам, че избирателите ще приемат споразумение между политическите формации в името на изпълнението на тези приоритети. Описвам тези неща, защото те са в основата на управлението, а не заклинанията и капризите на лидерите!

- Кметът на София Васил Терзиев обяви след срещата си с премиера Николай Денков, че ще говори с всички политически сили. Състоя ли се среща с вас? 

- Това е правилният подход - кметът да потърси мнозинството, което да му гарантира изпълнението на неговата програма за управление.

Без солидна подкрепа от основните политически сили той ще бъде в слаба позиция.

Ние ще се отзовем на среща, ако бъдем поканени, но подчертавам - ключът за решението е в първите три политически формации в СОС!

- Възможно ли е да се стигне до нови избори за общински съветници след три месеца?

- Убеден съм, че до тази ситуация няма да се стигне. Партиите, които допуснат това да се случи, а това е много малко вероятно, ще трябва да се скрият на следващите избори.

- Обяснете как си представяте подписването на това споразумение за управление на София. И не е ли всъщност тази ваша идея допълваща друга, която пък различни наблюдатели лансират през последните дни - че именно вие може да сте фигурата, която компромисно да оглави СОС?

- По-горе споделих общите разбирания на повечето от политическите партии и коалиции в СОС за проблемите на общината. Точно те са в основата на споразумение за общо управление, което трябва да предхожда избора на председател на СОС.

Решението трябва да се даде от първите политически сили в СОС, защото волята на избирателя е такава. Без споразумение между ПП-ДБ-СС с ГЕРБ-СДС или с левицата няма да има стабилно управление. Съответно няма да бъде избран и председател на СОС, защото е логично той да бъде избран от средите на управляващото мнозинство, за да има солидна подкрепа.

- А може ли и на “Московска” 33 да има председател на ротация?

- Тази формула на управление в момента се прилага експериментално на национално ниво и виждаме колко проблеми създава. София се нуждае сега от по-стабилно решение.

- Едно от първите ви питания е за преместването на Паметника на Съветската армия. Може ли решаването най-после на съдбата на паметника да стане обединител между вас и другите десни, т.е. ПП-ДБ-СС, ГЕРБ и вашата “Синя София” да се сближите около това? 

- От “Синя София” очакваме да получим от кмета много ясен отговор за демонтажа, по-точно “пътна карта” за действия в тази насока. Вече няма оправдания с правителство, парламент или областен управител - всички досега са декларирали ясно позицията си. Време е да се действа.

Не трябва да забравяме и другото ни питане - за изграждане на паметника на инж. Иван Иванов, което се бави и саботира вече 12 години. За него също няма да отстъпим!

- Кои ще са следващите най-важни според вас решения за София?

- Подготвяме предложения за Програма за проучване и експлоатация на минералните извори, Програма за изграждане на 24 спортни зали в училищата на всеки от районите на столицата.

Ще поискаме от кмета да предложи програма за поставяне на указателни табели по улиците и кварталите в Столичната община, защото те липсват навсякъде; ще внесем предложение за създаване към Столичния инспекторат на лицензирано звено за контрол и борба с шума; ще настояваме да започне разработване на проекти за превръщането на малки квартали или на части от тях в уютни градски пространства.

Имаме предложение за насочване на 30% от средствата от реклама за  финансиране на строителството на спортни обекти, както и за двойно увеличение за 2024 г. на средствата за спортни и детски дейности.

Ще предложим да се създаде работна група в СОС за подготвяне на законодателни промени, които да облекчат работата на общината, да започнат разговори с държавата за градската железница, ще поискаме НКЖИ да прехвърли в собственост на общината трасето на бившата околовръстна жп линия, за да се превърне то във велосипедно и пешеходно трасе, което ще бъде изключително атрактивно и емблематично за София. Списъкът е дълъг...

Но трябва спешно да започнем работа по въпроса с “Топлофикация” - проблемът е сериозен и трябва да бъде споделен с държавата.

- Как ви се струва идеята да се работи без заплата? 

- Вероятно имате предвид обещанието на кмета Васил Терзиев да дарява своята заплата?

- Да.

- Добра идея, която вероятно ще увлече и други хора за подкрепа на смислени каузи!