Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

от 1 юли пенсиите ще се увеличат с 11%.
от 1 юли пенсиите ще се увеличат с 11%.
  • Държавата планира да прибере от осигуровки 12,73 млрд. лв., но това не спасява дефицита на НОИ. Той ще е 11 млрд. лева

Минималната заплата ще се вдигне от 780 лв. на 933 лв. през следващата година. Това предвижда проектобюджетът на държавното обществено осигуряване, който бе приет от НОИ във вторник.

933 лв. обаче ще е и минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители.

На 933 лв. ще правят вноските си и всички, които сами се осигуряват

Това пък ще доведе и до по-скъп стаж за пенсия. Всеки, на когото не достига осигурителен стаж, за да се оттегли от работа, има право да купи до 5 години.

Цената за купуване на недостигащия стаж се вдига с 30,22 лв. от 1 януари. Така от Нова година

един месец вече ще струва 184,73 лв.

До края на 2023-а всеки ще може да си го купи на настоящата цена от 154,44 лв.

При заложеното повишение година недостигащ стаж за пенсия вече ще струва 2216,76 лв., а пълните 5 г. (това е таванът, който човек може да си купи от държавата) - 11 083,80 лв.

Само за една година българите са платили 30 млн. лв. за недостигащ стаж. Купен е от хора, излезли в пенсия от 2022 г. до март тази година.

Както “24 часа” вече писа, всички пенсии ще се вдигнат по класическото швейцарско правило от 1 юли 2024 г. Според последните сметки това означава ръст на парите на възрастните с 11 на сто.

Минималната ще се вдигне с 57,53 лв. до 580,57 лева и това ще доведе до увеличение на пенсиите, които зависят от нея - социални и инвалидни. (Виж инфографиката.)

Социалната за старост ще бъда 307,07 лв. Предвижда се

средната пенсия да достигне 971 лева. Таванът остава без промяна - 3400 лв.

Той обаче и към момента ограничава около 1000 пенсионери, чиято сума го надвишава.

Така за пенсии догодина ще се изразходват общо 21,606 млрд. лева.

Максималният осигурителен доход също ще се вдигне на 3750 лв. , което е с 350 лв. увеличение. Над тази сума в момента получават между 270 000 и 290 000 души.

Вдигането на максималния осигурителен доход ще доведе до допълнителни приходи в бюджета на Националния осигурителен институт, където дефицитът е огромен.

Държавата планира да събере от осигуровки 12,73 млрд. лева. Но въпреки това остава дупка - недостигът, или т. нар. дефицит на НОИ, който ще се покрие от бюджета, е малко над 11 милиарда лева.

Въпреки обещанията от миналата година, че максималният осигурителен доход ще се вдига по формула, и сега не заложено как точно ще се определя той.

“Има работна група за определянето му, която е инициирана от министъра на финансите, очевидно е, че с това предложение работата ѝ се обезсмисля.

Идеята беше да има механизъм как да нараства максималният осигурителен доход

Избързва се с това предложение, защото се гледа един параметър, а не системата. Трудно е да се оцени, не се знае защо е взет този размер, трябва да има ясна визия какъв ще е ефектът върху системата и какво ще се случва в годините напред”, каза зам.-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева.

Втората година от майчинството остава 780 лв. Толкова ще бъде и новият отпуск за бащите, който могат да ползват до навършването на 8 г. на детето. “Добро решение е размерът на втората година на майчинството да остане на 780 лв. и да не се приравнява на минималната заплата. Нашата позиция е, че трябва да се правят политики за стимулиране на връщането на майките на работа, а не непрекъснато финансиране на големи обезщетения”, каза още Минчева.

И през тази година минималното обезщетение за безработица ще бъде 18 лв. на ден, а максималното - 85,71 лева.

Абсолютно сме категорични, че обезщетението за безработица трябва да се вдигне. Минималното да стане 24 лв. и 114 лв. максималното, посочи обаче Ася Гонева от КНСБ.

Еднократната помощ за смърт на осигурено лице остава 540 лв.

Бизнесът вече ще плаща само първите два дни от болничните, вместо сегашните три

По първоначални сметки това ще спести на работодателите около 70 млн. лв.

Сега първите 3 дни се покриват от тях в размер 70% от дневното брутно възнаграждение. Условието е да са плащани социалноосигурителни вноски за предходните 18 месеца. След 3-ия ден болният вече получава 80% от заплатата си и това се поема от държавата.

Така при 5 дни домашно лечение и брутна заплата 1000 лв. на месец за първите три дни болнични ще получите от работодателя 33,3 лв. на ден, или общо 99,9 лв. За следващите 2 дни обезщетението се поема от НОИ, който трябва да ви изплати 76,2 лв.

Плащането на първите три дни болничен от работодателите бе въведено през 2008 г., като антикризисна мярка и това временно решение остана постоянно. От години всички работодателски организации настояваме за отпадането на това задължение, защото ние плащаме осигуровки, напомни Мария Минчева.