Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вдовишките добавки ще се увеличат на 30%.
Снимка: Архив
Вдовишките добавки ще се увеличат на 30%. Снимка: Архив

За първи път от 12 години се предвижда увеличение на т.нар. вдовишки добавки към пенсиите. То трябва да се случи от 1 юли.

Така вместо 26,5% от пенсията на починал съпруг или съпруга вече вдовците ще получават 30%. Това е заложено в проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2024-а, който бе утвърден от надзора на НОИ.

В момента около 680 хил. души получават вдовишка добавка.

Средната възраст на вдовците е 77,1 години, а средният размер на тази добавка в момента е 153,48 лева. Това означава, че парите им само по новото увеличение ще се вдигнат с 5,37 лв. Отделно обаче размерът на пенсията на починалия съпруг ще се вдигне с 11% по швейцарското правило.

Мъжете получават по-високи пенсии от жените и съответно вдовишките добавки, изчислени от техните пенсии, също са по-високи. В края на 2022 г. вдовишката добавка при жените средно е 160,15 лв., а при мъжете - 120,50 лв.

Само през миналата година са отпуснати над 51 хил. вдовишки добавки, като очаквано най-много са в София, където живеят най-много хора - 7279.

Вдигането на вдовишката добавка не е разумно решение, защото тя изначално бе привнесена от парламентаристи, които са чули и видели някъде, но нашата система е замислена като индивидуални права, обясни Ася Гонева от КНСБ преди заседанието на надзора на НОИ. Тя припомни, че никога осигурителната вноска не е била изчислявана по начин, който дава възможност за отклонени права, и следването на тази линия води до обезсмислянето на наследствените пенсии.

Дори сега, когато добавката е 26,5%, голяма част от размера на пенсията на наследодателя не е достатъчна, за да се платят наследствените пенсии, когато право на такива имат повече от едно лице, обясни Гонева.