Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова за трайно прекратяване на огъня в ивицата Газа, подкрепено от непрекъснати доставки на хуманитарна помощ в обсадения анклав, предаде ДПА, цитира БТА.

Израелското правителство, което се държи като глезеното дете на Запада, трябва да компенсира унищоженията, които причини (в Газа)", каза още турският президент, цитиран от ДПА.

„Това, което е спешно, е да има трайно прекратяване на огъня, а не само неколкочасово прекъсване", каза Ердоган на извънредна арабско-ислямска среща в столицата на Саудитска Арабия - Рияд.

Турският президент призова също за международно разследване на израелските бомбардировки в ивицата Газа, които осъди като „безпрецедентна варварщина".

Той критикува и западните държави, че мълчат относно клането в Палестина, допълва Анадолската агенция.

„Срамота е, че западните държави, които винаги надигат глас за човешки права и свободи, запазват мълчание за клането в Палестина. Изправени сме пред безпрецедентна варварщина в историята, когато болници, училища и бежански лагери са бомбардирани и се избиват цивилни", заяви Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Ердоган каза, че е жизненоважно да се достави гориво на местата, които спешно се нуждаят от това, особено болниците в Газа.

По думите му трябва да бъде създаден фонд за възстановяването на Газа в рамките на Организацията за ислямско сътрудничество.

Конфликтът в ивицата Газа започна на 7 октомври с нападението на палестинското движение „Хамас" срещу Израел и последвалите ответни бомбардировки на еврейската държава срещу палестинския анклав.

Анадолската агенция посочва, че са загинали най-малко 11 078 палестинци, сред които 4506 деца и 3027 жени. Израелските жертви, според официални източници, са около 1200, посочва турската държавна новинарска агенция.