Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Адресна регистрация в чужбина е причината Асен Василев да не бъде допуснат да гласува в Хасково СНИМКА: Ненко Станев
Адресна регистрация в чужбина е причината Асен Василев да не бъде допуснат да гласува в Хасково СНИМКА: Ненко Станев

Адресна регистрация в чужбина е причината Асен Василев да не бъде допуснат да гласува в Хасково. Василев е изваден от избирателния списък и е попаднал в т. нар. забранителен списък, в който влизат избиратели, нямащи право да дадат вота си.

"За да упражни правото си на вот в нашата секция, трябва да ни представи удостоверение по чл. 40 от Изборния кодекс, издадено от общината, и да попълни декларация, че няма да гласува на друго място. Това му беше обяснено. Той се съгласи, и ако се върне с тези документи, ще му дадем правото да гласува, като ще го впишем под чертата в избирателния списък", заяви председателката на секционната избирателна комисия в Хасково Петя Шопова.

Според чл. 40 от Изборния кодекс избирател, който в изборния ден установи, че е вписан в списъка на заличените лица, има право да гласува, ако представи удостоверение, че е отпаднало основанието или не е налице основание за вписването му в списъка. Удостоверението се издава от кмета на общината, след извършване на проверка.

"Секционната комисия е действала правилно. При моя проверка се установи, че от 2000 година г-н Василев има настоящ адрес в САЩ и до настоящия момент в общинска администрация в Хасково няма информация, че този адрес не е активен или че е променен", заяви председателят на ОИК Хасково Добромир Якимов. Той поясни, че за разлика от парламентарните избори при местните важи принципът на уседналост, което означава, че трябва да има постоянен и настоящ адрес в България.

"Г-н Василев трябва да представи доказателства, че данните на ГРАО не са верни със документ от САЩ, с които да се удостоверява, че към 28 април настоящият му адрес не е в щатите", каза още Добромир Якимов. Той поясни, че документът който трябва да се представи не могат да бъдат данъчни декларации, декларации пред КПКОНПИ, а трябвало да бъде удостоверителен документ от съответната държава.

АСЕН ВАСИЛЕВ
АСЕН ВАСИЛЕВ