Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Pixabay
Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Pixabay

Турският президент Реджеп Тайип  Ердоган разкритикува днес Съвета за сигурност на ООН, който не успя да приеме резолюция за хуманитарна пауза в конфликта между палестинските и израелските сили, съобщи Ройтерс. 

"Съветът за сигурност на ООН, който стана още по-неефективен, отново не изпълни своята отговорност“, заяви Ердоган в социалната платформа Екс. "Гнусното нападение срещу болница Ал Ахли Араби вчера изведе клането в Газа на друго ниво“, добави турският президент.

Съветът за сигурност на ООН отхвърли внесена от Бразилия проекторезолюция, осъждаща войната между палестинското ислямистко движение "Хамас" и Израел и "ужасните терористични атаки" на "Хамас".

Проекторезолюцията бе подкрепена от 12 от общо 15-те страни в Съвета за сигурност, предаде БТА. Две държави - Русия и Великобритания - се въздържаха, а Съединените щати гласуваха "против". Така САЩ наложиха вето на проекторезолюцията, призоваваща за хуманитарни паузи в конфликта между Израел и "Хамас", с които да бъде гарантирана доставката на хуманитарна помощ за ивицата Газа, предаде БТА.

Ердоган отбеляза също, че "в сътрудничество с властите на Египет Турция е доставила в региона три самолета с хуманитарна помощ".