Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Денков СНИМКА: Пресцентър на Министерски съвет
Николай Денков СНИМКА: Пресцентър на Министерски съвет
  • Премиерът: Не съм призовавал хората да си дават данните
  • Мошеници използваха образа и д-р Ненков, за да рекламират съмнителни лекарства

68 долара струват програмите, с които във фалшив клип уж премиерът акад. Николай Денков призовава за инвестиции. Сумата е за два софтуера за аудио- и видеообработка и един плъгин.

След като клипът се появи на 3 октомври във фейсбук, инстаграм и други социални мрежи, се наложи от кабинета да обявят, че е менте. “Никога не съм призовавал хора да си предоставят личните данни и и никога няма да го направя. Много е важно хората да знаят, че не трябва да го правят , който и да им се появи по телевизора”, обяви и самият акад. Денков.

За измамата е ползвано видео от изказване на министър-председателят след извънредната среща в Министерския съвет на 24 юни по повод напредването на руската групировка “Вагнер” към Москва. При проверка и сравнение това става ясно от костюма на Денков - черен, цвета на вратовръзката му и факта, че академикът не носи значка на сакото си - нещо, което е рядко за него. От други изяви се вижда и същото намачкване на ризата вдясно при говоренето на премиера. За да нагласят изказването на премиера, мошениците са използвали отделни негови изречения. Резултатът - Денков уж призовава хората да инвестират в акции на “Лукойл”. Тъй като някои думи са били казвани от премиера с различна интонация, се наложило да ползват и безплатен руски сайт. С негова помощ с гласа на академика се произнася думата “гражданин”. Ударението във видеото е на последното “и”. Проблем има и при произнасянето на 9200. Машината чете първо 9, а след това 200.

Сайтът е руски

и е напълно

безплатен

Няма опция за български език. При други изречения се забелязва накъсване - “Това е”, последвано от голяма пауза, тъй като е монтиран друг фрагмент, “исторически”, нова пауза, “момент”. Изречението показва и откога е измамата - най-много на месец. Причината - Денков изрича “исторически” в Деня на Съединението, 6 септември.

За да е по-убедителна измамата, вървят и субтитри. Те издават с каква програма е правено ментето. Фонът им - синкав, е типичен за приставката на софтуера After Effects - Labels-PPro. Именно те струват общо 68 долара - 56 за основната програма, която върви и с другите продукти на Adobe, и 12 за приставката, в която се намира специфичният цвят.

Видеото е представено като новина - уж на Нова телевизия, а анонсът е на водещия Методи Владимиров. Той обявява, че премиерът ще съобщи “важна новина за всички българи”. И при Владимиров са ползвани няколко отделни негови анонса, сглобени в един.

Измамата се разпространява в социалните мрежи през профил, който уж е на полска дизайнерска фирма. Дори е изписан телефонен номер, който обаче е украински и е изключен.

Страницата е създадена на 17 септември. Името ѝ е Same simple. Сайтът, към който води линкът над видеото, препраща към сайт, създаден на 28 септември и последно ъпгрейдван ден по-късно.

Домейнът струва

18 лв. за година,

а собственикът

е скрит

За да не се издадат, хората зад фейсбук страницата не я управляват от лични профили, а са създали отделна регистрация за нея. Рекламите с премиера са пуснати на 3 октомври. Поради променените правила на фейсбук обаче става ясно кой се възползва от рекламата - това е компанията felix store inc. Проверка на “24 часа” откри поне 8 такива фирми. Малко вероятно е името да е менте, тъй като фейсбук иска доказателства. Това обаче значи, че компанията може просто да е регистрирана на бушони.

Всъщност премиерът е втората жертва на подобна видеоизмама. Досега те бяха само с текст (виж карето). Първата е Аделина Радева от БНТ.

Първият фейк - Аделина Радева съобщава, че ген. Мутафчийски е пребит
Първият фейк - Аделина Радева съобщава, че ген. Мутафчийски е пребит

Фалшивата новина, която образът на журналистката поднася, е за нападение над кардиолог от директор на известна българска фармацевтична компания по време на живо предаване. Във видеото е използвана снимката на ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски като жертва на нападението. Коремният хирург е обявен за кардиолог. Причината за “тв побоя” - фалшивият образ на ген. Мутафчийски бил направил сензационно изявление, което нарушавало предварително уговорен сценарий.

Става дума за фалшиво лекарство, което щяло да остави без работа кардиолозите, защото лекувало всички сърдечни заболявания. Цената - 49 лева. Ако човек поръча, ще получи витамини под формата на хапчета. Качеството им е съмнително.

За водещата на “По света и у нас” това не е първият случай на злоупотреба. За първи път потребителите се манипулират чрез фалшиво видео, създадено обаче на основата на автентични снимки, картина и звук. Гласът е композиция от отделни изказвания. Само накъсаните фрази издават фалшификата, но те изискват задълбочена проверка, която не всеки би направил.

“Това е като да пуснеш един вирус, да нямаш лечение за него и да очакваш обществото в един момент да се саморегулира и лекува. На практика никой няма лекарство срещу тази грандиозна и грозна измама”, коментира Радева.

След премиера още един известен лекар стана жертва на измама. Д-р Мирослав Ненков, бивш здравен министър, бе използван за реклама на лекарство за диабет Diaxil. То е по-скоро хранителна добавка, става ясно от описанието му в "Амазон", където се търгува за 39 евро за 20 капсули.

Измами със същата добавка е имало и в чужбина. Казусите са разследвани, но без резултат, защото не може да се установи производител на продукта.

Бразилски политик лъже с образите на Стоичков, Божков и Майкъл Джордан

Стотици са измамите с уж новинарски статии, а ползваните лица са на “президента Румен”, различни министри и спортисти. И докато повечето са с трудно установим автор, то бразилският политик Руй Иригарай ги прави явно.

Изгоненият от сената на Рио де Жанейро през 2022 година заради серия измами, свързани с обществени поръчки до тъща му, Иригарай спонсорира ментетата през личния си профил. Той е верифициран от фейсбук - бил е потвърден с личната карта на политика.

В момента Иригарай дори използва името на “24 часа” за измама с образа на обвинения в 19 престъпления бизнесмен Васил Божков. “Той не знаеше, че микрофонът е включен”, заявява текстът над снимка на Божков. Сложено е и логото на “24 часа”. Линкът обаче води към материал, в който не е цитиран нито бизнесменът, нито пък изглежда подобно на “24 часа”. Същата схема се прилага и с Христо Стоичков. Както при Божков, и линкът на Камата води към същия сайт, в който името му не е споменато. Той не прилича на нито един новинарски портал у нас. Вътре има призив за инвестиции в криптовалути.

Иригарай е толкова навътре, че има общо 420 активни реклами, свързани с инвестиционна измама. При това на различни езици. Има реклами и с Конър Макгегър, както и с Майкъл Джордан. “24 часа” потърси Иригарай на телефона, оставен в профила, но той бе изключен. Същият номер бе посочен и като собственост на човека, платил за рекламите - част от тях са свързани с политици и затова фейсбук показва подобна информация.

Сайтът на “24 часа” е сред най-използваните при другите ментета. Неотдавна в страница, направена да наподобява тази на изданието ни, “президентът Румен” призоваваше за инвестиции в акции на Българския енергиен холдинг. Разбира се, такива няма. След това известният певец Васил Боянов (Азис) също се обърна към хората с подобна покана. Двете ментета вече са спрени от фейсбук.