Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Антон Златанов КАДЪР: БНТ
Антон Златанов КАДЪР: БНТ

До 6 месеца от датата на влизане в България имат да напуснат страната колите с руска регистрация, които в момента са у нас. Това става след започването на изпълнението на забраната за допускането на подобни автомобили на територията на Европейския съюз.

Ограниченията се прилагат съвместно от органите на Агенция “Митници” и Главна дирекция “Гранична полиция”. Те започнаха работа по механизма веднага след публикуването на допълнителните насоки за забраната от страна на ЕС на 12 септември.

“Работихме от четвъртък много активно. Сигурен съм, че до края на деня (понеделник - б.р) забраната за влизане на руски автомобили ще започне да действа и в България. За товарните автомобили тя работи от няколко месеца”, каза пред БНТ директорът на Гранична полиция главен комисар Антон Златанов. Забраната обхваща не само автомобили, но и стоки. Златанов не можа да посочи колко руски коли влизат у нас месечно, но уточни, че не са много.

Забраната обхваща не само декларирането за допускане за свободно обращение или за специален режим, напр. временен внос, а се прилага още при въвеждане на стоките на митническата територия на съюза и представянето им пред митническите органи - каквото по същество е влизането на автомобили с руска регистрация на територията на България. Не се допуска и транзитно преминаване през страната.

Забраната важи за пътнически и други автомобили с руски регистрационни табели, предназначени за транспорт на до 10 души, включително лични.

Изключения са възможни само за дипломатически автомобили. Това включва делегации, посолства и мисии, както и граждани на държавите членки и най-близките членове на техните семейства.

Колите, които вече са у нас, имат само 6 месеца да напуснат. След това не могат да влязат отново. Няма да се удължава и срокът за временното им оставане.

Анализите на трафика през българските ГКПП от 12 сепрември насам показват малък брой случаи, предимно на транзитно преминаване през страната, на автомобили с руска регистрация.