Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руските учебници реабилитират ролята на „бащата на народите“ за победата във Втората световна война и икономическото издигане на Съветския съюз

Новият единен учебник по история на Русия обективно излага ролята на Йосиф Сталин в живота на страната, фигурата му вече не е представена едностранчиво, както в учебниците от 90-те и 2000-те години. Наред с други неща, Сталин е показан като “явен защитник" на интересите на СССР по време на Великата отечествена война.

Това каза на пресконференция Михаил Мягков, научен директор на Руското военноисторическо дружество (РВИО), цитиран от агенция ТАСС на 21 август.

„В учебниците, финансирани през 90-те години на миналия век от фондацията на Сорос (фондацията „Отворено общество“, създадена от американския милиардер Джордж Сорос, е призната за нежелана организация в Руската федерация – бел. ТАСС), той беше тиранин, звяр, некомпетентен командир, който жертва безброй хора, изобщо “престъпният сталински режим” - такава червена нишка минава през много учебници, днес в нашия единен учебник ролята на Сталин е изложена точно и правилно, тоест обективно “, каза Мягков,

По-конкретно, според него Сталин е представен като човек, който през годините на Великата отечествена война е заемал длъжността Върховен главнокомандващ на СССР, без чието участие не е преминала „нито една голяма операция - не само стратегическа, но и фронтова, даже армейска“. „Това е човекът, който номинира нашите командири на Победата, включително Жуков, Конев, Ватутин, Василевски, и човекът, който - това е особено важно да се отбележи - ясно защитаваше интересите на съветската външна политика, включително в годините на битката при Курск”, каза той на пресконференция, посветена на 80-годишнината от победата в преломната битка на Великата отечествена война.

По-рано министърът на образованието на Руската федерация Сергей Кравцов каза, че вече е разработен нов учебник за 10. - 11. клас по история на Русия и световна история. Според министъра до 1 септември във всички училища в страната ще бъде доставен учебник за 11. клас, а преходът към единни държавни учебници в руските училища ще продължи следващите пет години. Работата по новия учебник по история се ръководи от председателя на Руското военноисторическо дружество, помощник на президента на Руската федерация - Владимир Медински.

Дълго време възраждането на култа към Сталин изглеждаше немислимо. Но тенденция в тази посока започна около 2014 г., с анексирането на Крим. Всъщност на фона на събитията в Руската федерация официалната реабилитация на съветския диктатор изглежда логична. Още с идването на президента Путин на власт из цялата страна не само все по-често се чува името на Йосиф Висарионович, но напоследък постоянно се изграждат нови негови паметници.

Последното събитие в тази връзка е от град Велики Луки в Псковска област, където на 16 август тържествено беше открита 8-метрова статуя в цял ръст на съветския вожд. Духовници от Руската православна църква осветиха паметника на тиранина и му поднесоха цветя. Отец Антоний, който водеше церемонията, призна, че Сталин е убил много свещеници. Но за това, според него, на диктатора трябва да се благодари, защото „той даде на Църквата много нови мъченици. Хора, чийто пример може да бъде последван от онези, които са достойни за святост и вечен живот на небето“.

На церемонията говори и известната руска актриса и телевизионна водеща Мария Шукшина, която в речта си нарече Сталин „дарен от Бога лидер“. В същото време, по странна ирония на съдбата, дядото на наричаната от някои „Мерил Стрийп на руското кино“, е убит именно по заповед на Йосиф Висарионович. През 1933 г. Макар Шукшин работил в колхоза „Пламък на комунизма“, когато е арестуван за „антиколхозен заговор“ и заедно с други свои колеги е разстрелян по решение на специална тричленка на ОГПУ.

Нещо повече - руската актриса, която е дъщеря на известния съветски писател, актьор и режисьор Василий Шукшин, в своя телеграм-канал реагира на думите на заместник-председателя на патриаршията Зеленоградски епископ Сава (Тутунов), който се възмути от освещаването на монумента във Велики Луки. Тя припомни, че след смъртта на Сталин във всички православни църкви е била отслужена панихида за „бащата на народите“, а патриархът на Москва и цяла Русия Алексий II го е нарекъл блестящ и велик лидер.

Според нея паметникът, създаден в рамките на общоруския проект на скулптора Михаил Красилников с доброволни дарения на територията на пилотния завод MICRON, призовава „за възстановяване на историческата справедливост и събуждане на патриотичните чувства на руските граждани“.

След това стана известно, че Руската православна църква започва проверка срещу духовниците, участвали в откриването на паметника на Сталин във Велики Луки. От РПЦ подчертаха, че свещениците са участвали в събитието по собствена инициатива, без да са получили благословията на епархийската администрация.

В наши дни в Русия официално са поставени около 10 бюста на Сталин. Във Велики Луки, който е известен и като „Малкия Сталинград“, е открит първият бронзов паметник на вожда в цял ръст. Освен изграждането на “Сталин център” в Нижгородска област, тази година в Руската федерация може да се появят още 3 – 4 нови паметника на Сталин, съобщава “Московский комсомолец”.

На следващия етап от реализацията на проекта на фондацияс “Русский витязь” се планира да се открие паметник на Йосиф Сталин в село Туруханск в Красноярския край, последното място на заточение на “великия вожд на съветския народ”.

”Русия воюва и във военно време, и в мирен труд се освобождава от колониалната си зависимост, възвръщайки човешкото си достойнство. Паметник на великия хуманист Й. В. Сталин – нашите стремежи, отлети от бронз”, пише на сайта на фондация “Русский витязь” по този повод. В тази връзка фондацията се похвали, че получила обръщение от редица волгоградски обществени организации с молба за съдействие за разрешаване на проблеми, свързани с поставянето на паметник на Йосиф Висарионович Сталин на входа на плавателния Волго-Донски канал, кръстен на Ленин.

Според идеята на инициаторите това трябва да бъде точно копие на паметника, разрушен през 1961 г., чийто автор е скулпторът Вучетич. Управителният съвет на фондацията стигнал до заключението, че е необходимо да подкрепи тази инициатива в рамките на проекта „Генералисимус на победата“, и продължава да набира средства за нейното изпълнение.

Модата за инсталиране на паметници на Сталин започва през 2005 година. От този момент нататък лицето на лидера започна да украсява градовете в цялата страна. Същата тенденция се забелязва и в новозавладените територии. Например в Северна Осетия вече има най-малко 24 негови паметника.

И този факт никак не е случаен, тъй като проучванията през 2021 година на руския център „Левада“ показват, че 45% от руснаците изразяват уважение към Сталин, а 48% подкрепят поставянето на негови паметници.