Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кметът на Кърджали Хасан Азис показва купите, спечелени от “Арда” в
 Аматьорската лига.
Кметът на Кърджали Хасан Азис показва купите, спечелени от “Арда” в Аматьорската лига.
  • Европарламентът е май новата цел на човека, управлявал 20 години Кърджали
  • Един от най-толерантните български политици заведе поп и мюфтия чак при папата в Рим

Ерата Хасан Азис приключи и след две десетилетия Кърджали ще има друг кмет. Решението за нов кандидат на ДПС за града край Арда е взето след кастинг и в присъствието на почетния председател Ахмед Доган.

Името на човека, който ще се бори за кметския стол, на който 20 години седя Хасан Азис, е Ерол Мюмюн, директор на офиса в Кърджали на една от българските банки.

“Благодаря на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и ръководството на партията за възложената отговорност в последните 20 години да бъда част от отговорността за развитието на града и пълното му преобразяване в столица на толерантността на България, Балканите и Европа”, написа Хасан Азис във фейсбук минути след като срещата в София приключи.

Каква е причината за промяната в Кърджали,
едва ли ще стане ясно

Вероятно Азис, който е и зам.-председател на ДПС, ще погледне към Европейския парламент на изборите догодина. Със сигурност нито една партия не би се лишила от подобно емблематично лице.

Най-дълго управлявалият кмет на Кърджали е роден през 1969 г. в село Мост. Завършва с отличие езиковата гимназия в града и се дипломира като инженер по промишлено и гражданско строителство в Университета по архитектура в София. Има диплома по маркетинг и мениджмънт от УНСС, където през 2020 г. получава и степен “доктор”.

Хасан Азис е женен за студентската си любов Невин Караджа, която е шеф на банков клон в Кърджали. Двамата имат дъщеря студентка по медицина в Германия и син ученик.

Политическата кариера на Хасан Азис започва като студент през 1991 г., когато е

сред учредителите на “Академично дружество” – ДПС,

на което е председател. Тогава става и член на Централния съвет на партията. След като се дипломира, започва работа в София по специалността си.

Завръща се в Кърджали през 2001 г., когато е назначен за зам. областен управител. Именно тази длъжност става трамплин към голямата политика. За 3 години успява да покаже, че умее да работи с хора.
Азис се заема да убеди собствениците на парцели по бъдещето трасе на пътя за ГКПП Маказа да преостъпят земите си.

“Поисках автомобил, лаптоп и принтер и тръгнах по селата. Никой не вярваше, че ще успея, но въпреки това го направих”, припомня си по-късно Азис. Той не довършва мандата като зам. областен - през есента на 2003 г. е издигнат за кандидат-кмет на ДПС в Кърджали.

По това време става популярен като “Европейското лице на Кърджали”, какъвто беше слоганът на кампанията му.

Победата му през октомври 2002 г. беше много важна за ДПС, защото само години по-рано - през 1999 г., партията губи властта в 3 от 7-те общини в областта, включително и в Кърджали.

Хасан Азис печели вота още на първи тур

Това се повтаря и при следващите 4 местни избора и така става най-дълго управлявалият кмет на Кърджали.

Кметът, попът и мюфтията на Кърджали гости на папа Франциск
Кметът, попът и мюфтията на Кърджали гости на папа Франциск
Азис беше различен политик - млад, сдържан и премерен - рядко срещани качества сред партийния елит в Кърджалийско от онези години. Хората го усещаха близък, защото разговаряше и намираше път към всеки.

Това качество му помага много като кмет - успокояваше и най-яростните си противници с думи.
Комична бе ситуацията през 2017-а, когато пенсионери обградиха входа на сградата, в която общинският съвет решаваше за вдигане на местните данъци.

Ядосаните възрастни носеха плакати и искаха оставката на кмета. 10-ина минути разговор стигнаха на Азис да ги успокои. След което пенсионерите започнаха да го прегръщат.

Непринудеността е част от рецептата за успех на кърджалийския кмет.

Той стана известен и с билковия си чай, с който черпи гостите. Той задължително е подсладен с местен мед. Рецептата му е тайна и не я споделя. Знае се само, че съдържа над 20 билки от региона. Съотношението им обаче е запазена марка на Азис.

През годините пържи мекици с домакини в деня Арифе,

който предхожда Курбан байрам. Никога не пропускаше да помогне при товаренето на помощи за пострадали при различни бедствия. Обичайна гледка беше да подкара багер, камион или трактор.

Управлението на превозни средства са страст на Хасан Азис. Той има книжка за управление на МПС кат. B, M, C, D, както и за управление на кораб. Винаги с удоволствие минава с мощно АТВ по пистата на ежегодния офроудфест в Кърджали.

През 2019 г. предизвика фурор сред феновете на “Арда”, подкарвайки автобуса, с който ги заведе на мач на любимия отбор. Влизането на тима в професионалната лига се дължи на волята на кърджалийския кмет, който успя да обедини няколкото местни футболни отбора.

“Арда” в професионалната лига стана един от големите успехи на Хасан Азис.

Археологическият комплекс Перперикон е една от марките “Хасан Азис” - за 20 години беше разработен и се превърна в популярна дестинация в България.
Години наред се включваше в шествията за Богоявление на свещеник Петър Гарена.

Двамата бяха начело с файтон, БТР, камили, магарета. Запазена марка станаха кафетата, които Хасан Азис пиеше на 3 март и на Рамазан байрам с отец Петър и с районния мюфтия.

Азис прокарваше идеята за толерантност между различните религии в града, влизаше в черква и в джамия, а накрая заведе поп и мюфтия при папата в Рим.