Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че очаква скоро да обсъди с руския държавен глава Владимир Путин перспективите за увеличаване на доставките на храни за бедните страни в Африка, предадоха турските медии.

Ердоган говори пред журналисти в самолета на връщане от Индия, където се състоя срещата на върха на Г-20.

Преди известно време бяха доставени 33 млн. тона различни видове зърно. Отново предложихме да помогнем на най-слабо развитите страни в Африка, да увеличим тези обеми, посочи Ердоган.

Руският външен министър Сергей Лавров по време на разговорите в Индия предложи да обсъдим това с руския президент. Отново ще обсъдя въпроса с президента Путин по телефона. Би било полезно да се увеличат обемите с помощи за най-слабо развитите страни в Африка, каза Ердоган.

Турският президент също така отбеляза, че страната му ще продължи да търси решения за възобновяване действието на споразумението за износа на зърно от украински пристанища, предаде БТА. 

Западът трябва да изпълни обещанията, дадени на Русия, посочи Ердоган.

През юли Москва преустанови участието си в "зърнената сделка", като посочи, че не са спазени обещанията към нея в рамките на споразумението.

Турският президент заяви също, че Турция продължава да работи по проекта за изграждане на газов хъб, предаде телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Продължаваме да полагаме усилия за транспортиране на руски газ до Европа през Турция. С превръщането на Турция в глобален енергиен център е възможно ресурсите на други държави да достигнат до европейския пазар, каза Ердоган.

По думите на турския президент с конкретните стъпки, които Анкара ще предприеме, като например създаването на физическа база за природен газ, "световната цена на природния газ ще се определя в Турция".

Обсъдихме проекта за създаване на газов хъб в Тракия с руския президент Владимир Путин в Сочи. Около 40-50 на сто от газа, постъпващ в газовия център, ще задоволява нуждите на Турция, посочи турският лидер, като добави, че и европейски страни очакват газ от този хъб.

Ердоган посочи още, че бизнес центърът в истанбулския квартал Аташехир на свой ред ще се превърне в платформа за търговия с енергийни ресурси, природни ресурси и метали.

Идеята за създаване на газов център в Турция за доставки на газ към Европа бе предложена от руския президент Путин през октомври миналата година, а турският президент Ердоган я подкрепи. В края на миналата година турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез каза, че се планира проектът за създаване на енергиен център на територията на Турция да бъде осъществен в срок до една година.