Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илияна Раева 
СНИМКА: НАЙДЕН ТОДОРОВ
Илияна Раева СНИМКА: НАЙДЕН ТОДОРОВ

Балтимор. Там се ражда Майкъл, високо, слабо и проблемно момче. Да, така го определяха първо учителите, а после и професорите. Майкъл е жизнен, тича ,чупи и получава лоши оценки в училище. Някои от проблемите му изглежда произтичат от изоставянето от баща му. Майка му Деби сама отглежда Майкъл и двете му сестри Уитни и Хилари.

Надявайки се да помогне на сина си, Деби посещава д-р Вакс, който веднага поставя диагноза, която „смърди“ на доживотна присъда.

„Вашето дете има синдром на дефицит на вниманието, хиперактивно е и за съжаление няма да постигне нищо добро в живота си.“

Лекар предписва някои лекарства за лечение на психични разстройства, за да контролира енергията на Майкъл. Деби обаче, не е убедена в полезността на тези хапчета и скоро ги прибира на дъното на шкафа, освобождавайки място за нова спортна дейност.

По настояване на сестрите му Деби води Майкъл на басейна.

Между Майкъл и басейна не се заражда "любов от пръв поглед", тъй като момчето не иска да се гмурка и да пъха главата си под водата.

Още един провал? Не. Защото Уитни и Хилари имаха една идея. Гръб, нулеви гмуркания и лице извън вода. Майкъл влага цялата си енергия в този стил и започва да "пори" басейна. Силата, която излъчва, привлича вниманието на треньора Боб Боуман, който забеляза голям потенциал в момчето. Има голям природен талант, но нещо му липсва, темпо! Боб дава на Майкъл едни слушалки „Това е Еминем! Този ритъм е за теб!“

От този момент нататък, под ръководството на Боуман, Майкъл става „Балтиморската акула“!

През годините е печели 23 златни медала от олимпийски игри и 26 от световни първенства. Отличия, които го класираха като най-великия плувец в историята.

Да, това проблемно дете без бъдеще се превърна в Майкъл Фелпс - най велик олимпиец на всички времена

Роден на 30 юни 1985 г. Балтимор, САЩ

Плувец и спортист с най-много златни олимпийски медали за всички времена. Има 28 олимпийски медала и е 23-кратен олимпийски шампион. Държи рекордите за най-много златни медали за всички времена (23), за най-много златни медали в индивидуално състезание (13) и за най-много олимпийски медали в индивидуално състезание за мъже (16). Със спечелването на 8 златни медала на Олимпиадата в Пекин през 2008 г. Фелпс спечелва рекорда за най-много първи места в една Олимпиада. На Олимпийските игри в Лондон през 2012 година Майкъл Фелпс спечелва 4 златни и два сребърни медала, и обявява своето оттегляне от спорта.

Не позволявайте на никого да ви отхвърля.

Не позволявайте на никого да ви събаря и да ви смята за „провал“.

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие!”

От фейсбук