Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Йорданов
КАДЪР: БНТ
Александър Йорданов КАДЪР: БНТ

ШАНТАВИ ЛЮДЕ

В Северната, гдето е на югозапад, вчера чествали Илинденското българско въстание. Това добре. Но не са споменали, че това въстание от 1903 г. е дело на македонските българи. Днешни македонци, като президентът Пендаровски, премиерът Ковачевски и лидерът на опозицията Мицковски, нямат абсолютно никакво отношение към него, защото те твърдят, че не са българи. Но е добре все пак, че са почели българите - героите от Илинден.

Лошо е само, че не са поканили на тържеството наследниците на илинденци - македонските българи. Някои от тях живеят в "майка България", а други - в милата Македония, както би написал поетът Яворов, пръв другар на българския революционер Гоце Делчев.

В България Илинден 1903 г. винаги се е отбелязвал с почит и поклон. В Северната, гдето е на югозапад, се сещат за този ден отскоро, откакто станаха независима държава, че и успяха името си да сменят. Много биха се смели войводите Никола Карев и Питу Гули, героите на Крушевската република, ако научат как днес се казва тяхната Македония. Но, нейсе!

Както и да въртят, и да сучат днешните македонци, Илинден си остава български паметен ден. Въстанието вдигнато на този ден през 1903 г. е въстание на българите в Македония. Един македонец не е участвал в него. Това е отбелязала европейската преса, това говорят документите в архивите. Факт. Ето го и знамето на охридските илинденци.

От фейсбук