Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сибир СНИМКА: Pixabay
Сибир СНИМКА: Pixabay

Всяка година през август организирам във Фейсбук своята "Лятна читалня". Тази година започвам с тема, която намирам за подходяща за летните горещини. Приятно четене!

ЗДРАВЕЙ, СИБИР!

Част първа.

Историята е велик учител. Тя ни учи, че през всички векове са се раждали нови държави. Така е в Европа след Първата световна война. Но също така ни казва, че се е случвало държави да изчезват. Например българските комунисти и русофили още не могат да се примирят, че създадената в началото на ХХ век нова държава СССР в края на същия век се разпадна и изчезна от политическата карта на света. Какъв парадокс наистина: "могъщият" СССР изчезна, а близкото до нас Косово се роди като незамисима държава. СССР не можа да изкара дори моите години. А само като си спомня каква фукня бе тая "велика" държавици!? За такива случаи се отнася крилатата фраза на Варлаам Копринарката, по прякор Тарилйомът: "Чудесата Господни са чудесни!"

Отдавна съм направил прогноза, че през ХXI век ще се роди новата държава Сибир или Сибирската федерация. Това ще доведе до разпадането на държавата Руска федерация.

В Сибир живеят десетки народи. Те не са руснаци. Младите сибиряци все по-често говорят за отделяне на родната им земя от Русия. Те твърдят, че не Русия е необходима на Сибир, а обратното - Сибир е необходим на Русия, но не като част от нея, а като нормална съседна независима държава със свои политически и икономически интереси.

Желязна логика. Защото досега Русия е използвала земята на Сибир за концлагер, за дърводобив, за добив на газ и петрол. Но парите от сибирските природни богатства са отивали в московските политици и олигарси.А за Сибир е оставал само голият студ. Но вече е родена идеята за освобождение от руското колониално робство. Близо 50 сибирски народи (българските русофили биха ги нарекли сибирски "индианци"!) ще си направят през XXI век своя федерална държава.

Убеден съм, че това ще бъде много успешна държава и не само защото ще има огромна територия с несметни природни богатства (Виж картата). Съседството й с развитите икономики на Китай, Япония и Южна Корея ще я направи привлекателна, както за инвеститорите, така и за живеене. Сибир ще бъде регионален фактор за сигурност, който ще сдържа традиционната агресия на Московията, както и днес сибиряците наричат Русия.

Същевременно, четейки в последно време плашещите прогнози за глобалните климатични промени и слушайки говоренето по този въпрос на Урсула фон дер Лайен в Европарламента, съм склонен да предположа, че ако не в средата на века, то към неговия край, Сибир може да се превърне в привлекателна дестинация за заселване. Поради климатичните промени той ще стане „много по-топъл”, както твърдят британски учени, които прогнозират, че населението му ще се увеличи повече от три пъти. Те твърдят, че в края на XXI век от 50 до 80 % от територията на Сибир ще има мек климат, благоприятен за развитие и на модерно селско стопанство.

В Сибирския федерален окръг на Руската федерация все повече стават привържениците на обществени групи и движения, които можем да определим като „борци за свобода и независимост ”. Като такива се афишираха още преди години Областна алтернатива Сибир (ОАС), "Сибирско движение", "Новите пътища на Сибир“, "Сибиряци" и др. Социологически анкети показват, че около 30% от населението на Сибир приветства незабавното и пълно отделяне от Руската федерация. А 60-70% поддържат идеята за „преходен период" с частична автономия преди утвърждаването на пълна независимост. Само около 10% от сибиряците са доволни от властта в Кремъл. Абсолютно съм сигурен, че след предприетата от Путин военна агресия срещу Украйна тези проценти са се увеличили в посока на неизбежното - отделянето от Москва. Още повече, че вече няколко десетки хиляди сибиряци загинаха в Украйна за този гдето рано или късно ще "духне супата", както би се изразил треньорът на футболния тим "Хебър" Любослав Пенев.

Любопитно е също така, че при последното преброяване на населението в Руската федерация, в графата „националност“ десетки хиляди граждани са вписали „сибиряк“. Най-много се оказват сибиряците в Тюмен, Омск, Новосибирск и Кемерово. А в Сибирско-американския факултет на университета в Иркутск студенти вече моделират варианти за развитието на икономиката на държавата Сибир.

За младото поколение на Сибир Москва е безкрайно далече, на разстояние почти толкова, колкото за московчани е разстоянието до Париж. И вместо да пътуват към Москва, на сибиряците им е по-изгодно да посетят близкия юг и югоизток. По-евтино и изгодно им е да отскочат до Китай. А търговско-икономическите отношения на сибирските фирми с Китай, Южна Корея и Япония дори днес са по-активни, отколкото са те с намиращата се „на края на света“ Москва.

.

Ясно е, че Русия няма да иска да загуби контрола върху газовите и петролни залежи на Сибир. Но е факт, че предстои енергийна революция и енергии от други източници ще движат икономиката на света. На много места вече е така. Но дори това да се окаже либерално-зелена фантазия, няма пречка Русия да си запази мястото на държава хъб – „транспортен” възел за доставки от държавата Сибир към Украйна и останалите европейски държави. Разбира се, условието ще бъде хъбът да е демократичен. В противен случай ще минем и без него, както и сега в Европа минават без доставка на руски газ и петрол. Важно е, че "бензиностанцията" ще бъде новата държава Сибир.

За нас, българите, е любопитно знамето на бъдещата държава. То е бяло и зелено. Белият цвят символизира сибирския сняг, а зеленият – сибирската тайга. Ако Русия реши да окървави сибирската земя, както го е правила в своите концлагери по императорско и по съветско време, това само може да прибави към знамето на новата държава още един символ – червеният цвят. И тогава знамето на Сибир ще наподобява нашето знаме.

Време е за смели политически прогнози. През XXI век ще се роди държавата Сибирска федерация! Убеден съм, че когато това се случи българофилите у нас ще бъдат повече от русофилите. България веднага ще установи дипломатически отношения с новата държава и ще установим трайни приятелски и взаимоизгодни отношения. Нещо повече. Сигурен съм, че нероден още наш поет възторжено ще напише:

"Здравей, Сибир, шир безкрайна!

Земя на вечна младост и тъга!

Гордей се ти със свойта свобода.

Щастлив съм, че те има на света!"

От Фейсбук.