Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Актрисата в момента се снима в главната роля в сериала “Алея на славата”, който ще тръгне есента по NOVА
  • След постановка на Морфов разбира, че иска
    да е актриса. В НАТФИЗ проф. Стефан Данаилов белязва пътя й напред в професията
  • “Меденият месец може и да е през зимата, а най-добре нека е през всеки сезон на нашия живот”, споделя красавицата, която се омъжи през юни

Представлението “Хъшове” свършва, а едно 14-15-годишно момиче иска да остане. Всички да излязат и тя да стои сама в салона. В това невъзможно пространство. В този свят, който взривява всичките й сетива, и ум, и душа. Така започва всичко за Радина Боршош, която днес омагьосва зрителите от сцената, в киното и тези пред малкия екран. С лекота красивата актриса покорява дори властелина на мечтите в театъра - Робърт Уилсън, който лично я избира за неговата Миранда в “Бурята”. Пред камерата в момента Боршош се изявява в главната роля в новия български сериал “Алея на славата”, чиято премиера е наесен по NOVА. Участва и във филма “Колело към Рая” (The Wheels of Heaven), предстоящ британски драматичен трилър на режисьора Бен Чарлз Едуардс, в който роли имат Гари Стреч, Джеф Бел и номинираният за “Оскар” Мики Рурк. В лентата тя си партнира и с младите български актьори Елеонора Иванова и Димитър Николов.

Със завладяваща енергия Радина прелита от олтара, където казва “да” на своя избраник в живота, на снимачната площадка, слагайки готварската престилка на героинята си Али, защото любовта винаги трябва да е в полет! И сякаш винаги е около нея във всичко, което прави.

- Как се чувствате на снимачната площадка на сериала “Алея на славата”?

- Това е първият кулинарен сериал в България. Тръгваме по алеята на славата на големите звезди в кухнята, открехваме вратите и навлизаме в една сложна и вълнуваща професия. Нашият сериал ще разказва красива история - драматична, романтична, няма да липсва и екшън обаче. Предстои ни дълго пътешествие и се надявам, че много зрители ще искат да го извървим заедно.

Повече от 2 месеца се подготвяхме преди старта на снимките. Уроци по готварство с едни от най-добрите мастършефове на България, част от тях са и консултанти на сериала и са плътно до нас, когато снимаме. Сюжетната линия е изключително интересна и динамична. Всеки ден на снимачната площадка се убеждавам, че работата в ресторант е екипно оцеляване - никой не може без другия и провалът на един е провал за всички в кухнята. Както е в семейството - заедно се подкрепяме и заедно се изправяме пред трудностите и кризите. Храната е нещо, което събира хората и ги прави щастливи. Нашето екранно семейство ще преживее много - и добро, и лошо. Предстои да видите!

СНИМКА: Красена Ангелова, NOVA
СНИМКА: Красена Ангелова, NOVA

- Как може да опишете партньорството си с Мак Маринов, с когото сте в главните роли?

- Мак е ураган. Още от първите ни кастсцени заедно ние си паснахме, говорим си много за персонажите, заедно търсим и намираме актьорски решения в сцените. Дискусиите ни винаги са разпалени и буквално валят идеи, с които затрупваме снимачния екип. Двамата работим с голямо доверие един към друг, това някак се случи от самото начало, което е най-ценното в екранното партниране.

Мак е много талантлив и мислещ актьор и заедно успяваме да водим нашите герои през трудни, но и много красиви моменти. Няма да скрия, че много се смеем заедно, което също помага. Моята героиня има и важна сюжетна линия с героя на Деян Донков в сериала. Работата с Динката е също много вдъхновяваща, ние сме колеги в Народния театър и бяхме заедно в сериала “Ягодова луна”, но за първи път имаме толкова пълнокръвна и ярка сюжетна линия заедно.

- Лесно ли се играе под режисурата на Виктор Чучков?

- Световноизвестните готвачи си имат един девиз: “Няма велик готвач, без велик екип”. Затова съм много щастлива, че съм част от този сериал - заради невероятните колеги, с които го създаваме. За първи път работя с продуцента Светлин Нейнски и режисьора Виктор Чучков. Познавам и се възхищавам на работата на Виктор Чучков в киното и винаги съм искала да се срещнем професионално. Той работи отблизо и в дълбочина с актьорите си и изважда от нас тези фини детайли, които карат героите да заживеят като реални личности. Виктор прави истинско кино, като въздействие и психологическа мощ в сериите. Искрено съм впечатлена и от начина, по който Борислав Захариев, нашият главен сценарист, разказва тази история - оригинално, въздействащо и емоционално. Боби е с нас и на снимачната площадка. Най-любимите ми моменти са преди заснемане на ключови сцени, когато заедно с Виктор, Боби и Мак разговаряме и намираме още и още начини, за да подсилим момента и емоциите на героите. Понякога е достатъчен малък жест, който превръща сцената в откровение.

От снимачната площадка на „Алея на славата“ с Виктор Чучков
СНИМКА: Личен архив
От снимачната площадка на „Алея на славата“ с Виктор Чучков СНИМКА: Личен архив

Искам да отбележа и изключителната работа на нашия оператор Христо Генков. С него толкова бързо се сработихме, все едно това ни е пореден проект заедно. Камерата на Христо дава душа на историята, която разказваме.

- С какво е предизвикателна за вас ролята на Али?

- В момента заспивам и се събуждам с Али - втори месец снимаме всеки ден и ще продължим цяла есен, затова мога да кажа, че вече познавам Али като реален човек, когото съм срещнала в живота. Разбирам я и когато имаме нова ситуация в сериите, веднага си казвам: “Али би казала това или Али никога не би реагирала така”. Тя е млад талант в кухнята. Завършила е с отличие престижен университет в Париж в школата на световните мастършефове. Предлагат й да остане във Франция, но тя избира да се върне в България, защото вярва, че нейният път е тук и тук може да постигне много. Моята героиня е повече човек на стриктните правила, на фанатичното спазване на рецептите, но й предстои да открие, че сърцето е не по-малко мощен фактор за създаването на съвършеното ястие и за отстояването на истинската любов. За нея важат думите на Антъни Бурдейн: “Уменията се усвояват. Характера обаче или го имаш, или го нямаш.”

Зад кадър в ролята на Али
СНИМКА: Личен архив
Зад кадър в ролята на Али СНИМКА: Личен архив

- Самата вие как се справяте в кухнята? Удава ли ви се кулинарията, или тепърва учите много неща заради продукцията?

- Всъщност мисля, че не само аз, но и много хора в България вече имат специален интерес към кулинарията и висшето майсторство в професионалната кухня. Респектирана съм от тази професия. Да си готвач, е много трудно и изисква отдаденост и постоянство. Изисква освен талант и силен характер, за да успееш и да станеш най-добър в кухнята. На пръв поглед от нещо просто и познато за всички да подредиш чиния, която е шедьовър.

Дори един омлет може да е изкуство, ако се прави от истински талантлив шеф. Готвачът не работи просто с продукти, той влага душа и сърце в работата си, това са часове наред къртовски труд в кухнята, за да се постигне съвършенство. Неслучайно казват: “Рецептите не работят, ако не използваш сърцето си”. Това като че ли е валидно за всяка работа, с която се захващаме - да вложиш сърцето си в нея. Ние също влагаме сърцето си в сериала и вярвам, че това, което правим ще докосне зрителите. Искаме този сериал да е вкусен от първата до последната серия!

- Харесва ли ви да се учите от по-опитни колеги, с които си партнирате - като например от Теодора Духовникова за първата ви роля в Народния театър в “Лисичета”; от Владимир Пенев във филма “Рая на Данте”? Или предпочитате сама да намирате пътя и начина към всяка роля?

- Теди Духовникова е изключително важен човек в моя живот и в личен, и в професионален план. Мисля, че съдбата ми подари тази среща. Още от първата ми роля в Народния театър през 2017 година в “Лисичета”. От този първи момент и досега, а вярвам, че и завинаги тя ще е важна за мен и ще я обичам. Впечатляващо е да си на сцената с Теодора Духовникова. Такава мощ изригва. Чувствам се прекрасно, когато съм с нея, имаме много силна химия заедно и винаги се усещаме една друга. Когато се е случило по-дълго време да не се видим и преди представление, винаги си отделяме време да си разкажем, да се попитаме - как си, много често се вслушвам в нея не само за професионални, но и за житейски ситуации.

С Теодора Духовникова в „Лисичета“
СНИМКА: Павел Червенков
С Теодора Духовникова в „Лисичета“ СНИМКА: Павел Червенков

А Владо Пенев е обич! Има ли човек, който да не обича Владо Пенев! Освен че е титаничен актьор, той умее да дава подкрепа и уважение, щедро сърце. Това го могат само големите в нашата професия. Винаги съм се чувствала подкрепена от него и когато снимахме “Рая на Данте”, между нас се изгради хармонично и топло партниране, усещането, че си важен за другия. Всеки актьор търси и намира ключ към героите си по различен начин, но когато имаш късмета да си с най-големите и на сцена, и на екран, това определено дава различен тласък.

С Владо Пенев зад кадър на „Рая на Данте“
СНИМКА: Личен архив
С Владо Пенев зад кадър на „Рая на Данте“ СНИМКА: Личен архив

- С какво смятате, че впечатлихте гениалния режисьор Робърт Уилсън, който лично ви избира за ролята на Миранда в “Бурята” на Шекспир?

- Робърт Уилсън отново беше в България преди няколко седмици. Дойде с екипа си за няколко дни, завъртяхме пак целия спектакъл, дори излезе с нас на поклоните пред публиката. Бях щастлива да ги видя отново, да чуя гласа му от салона и после да си поговорим след представлението. Огромна чест и отговорност е, че играя в негов спектакъл, че съм неговият избор за Миранда.

От представлението „Бурята“ в ролята на Миранда
СНИМКА: Народен театър
От представлението „Бурята“ в ролята на Миранда СНИМКА: Народен театър

Беше дълъг и труден процес. Той работи неуморно, неговото “всевиждащо око” ме кара да давам още и още на сцената. Режисьор, който винаги знае докъде може да стигне с актьорите си, всеки милиметър в пространството на сцената е като партитура, поставена от него. Боб Уилсън винаги те държи в светлината и в пряк, и в преносен смисъл. Гениален творец. Дори празна сцена може да превърне във въздействащ и необикновен свят, в мечта. И “Бурята” така завършва с песента Innocent when you dream - “Невинен си, когато мечтаеш”. Боб Уилсън е властелинът на мечтите в театъра.

С Боб Уилсън
СНИМКА: Личен архив
С Боб Уилсън СНИМКА: Личен архив

- Кои напътствия и съвети в професионален и житейски план на проф. Данаилов няма да забравите? За какво винаги ще сте му благодарна?

- Стефан Данаилов беляза целия ми път напред като актьор. Неизбежно е, когато се докоснеш до такъв велик човек. До последен дъх той жадуваше за сцената, сънуваше сцената и искаше и ние да обичаме така театъра и актьорската професия. Има стотици неща, които помня и ще нося в сърцето си завинаги. В него имаше една лекота - не задържаше лошо, не познаваше завист и умееше да се раздава докрай.

Всяко едно от тези неща са пример как да извървиш пътя си като актьор. Той не губеше мотивация и любопитство към ролите си - всяка вечер се качваш и слизаш от сцената и пак се качваш, и пак слизаш, и всеки път да се опитваш да го правиш с нови сили и енергия. Винаги, когато се спомене неговото име, искам да кажа: “Благодаря, Мастър!”.

От представлението „Идеалният мъж“
СНИМКА: Стефан Щерев
От представлението „Идеалният мъж“ СНИМКА: Стефан Щерев

- Преди да ви приемат в НАТФИЗ, имаше ли и друг път пред вас?

- Щях да ставам археолог, певица, журналист и какво ли още не, съвсем обичайните неща за всяко дете. Сигурно съм била на 14-15 години, когато ни заведоха от училище на “Хъшове” в Народния театър. Представлението свърши, аз исках да остана. Исках всички да излязат и аз да стоя там сама в салона, в това невъзможно пространство, в този свят, който взриви всичките ми сетива, и ум и душа. Така започна всичко. Александър Морфов и неговите велики и необятни светове бяха първото ми пробуждане към театъра. И колко неочакван може да бъде животът, животът може да е наистина прекрасен понякога - 10 години по-късно моят актьорски път стигна до постановка на големия Александър Морфов. През януари тази година при възстановяването на спектакъла “Животът е прекрасен” в Народния театър - Иван Бърнев, Стелиян Радев и аз станахме новите актьорски попълнения в това изключително представление.

От представлението „ Животът е прекрасен“
СНИМКА: Стефан Щерев
От представлението „ Животът е прекрасен“ СНИМКА: Стефан Щерев

- Омъжихте се през юни, а ден след сватбата сте на терен за снимки. С вашия съпруг Владимир Томашевич не планирате ли меден месец някъде между работните ви ангажименти?

- Планирахме сватбения ден и запазихме датата миналото лято. Кой да предположи, че от април ще започна подготовка, а от юни вече и снимки на нов сериал. Но това не попречи да изживеем този миг с цялото щастие и споделеност. Меденият месец може и да е през зимата, а най-добре нека е през всеки сезон на нашия живот.

Сватбен танц
СНИМКА: Личен архив
Сватбен танц СНИМКА: Личен архив

- Много от гостите на тържеството споделиха, че е било приказно, а вие сте били най-нежната, най-щастливата и най-танцуващата булка. Как се чувствахте вие самата, празнувайки любовта си?

- На сватбата присъстваха най-близките ми хора. Вярвам, че този ден трябва да се сподели с най-скъпите приятели и колеги и нашите семейства. Всеки човек, който беше с нас в тази приказна вечер, е особено важен за мен. Бях щастлива, че всички те са там и подкрепят нашето ДА!

- Мина ли всичко по план, или изобщо нямаше как нещо (дори да се обърка) да попречи на доброто настроение?

- Исках всичко да бъде максимално естествено и да няма излишно напрежение около организацията, а и когато избереш точните хора за подготовката, повече не го мислиш. Не можех да си представя как дни наред ще прекарам в нерви за всякакви безумни въпроси. Хареса ми лекотата, с която се случи тази вечер, да сме с най-важните ни хора и да си говорим, да се смеем и танцуваме до сутринта.

Булката заедно с Розалина Пейчева, Теодора Духовникова и Ана Пападопулу
СНИМКА: Личен архив
Булката заедно с Розалина Пейчева, Теодора Духовникова и Ана Пападопулу СНИМКА: Личен архив

- С какво и как Владимир Томашевич ви открадна сърцето?

- Понякога просто срещаш своя човек. Неочаквано и изненадващо се случва. Да търсиш и намериш обич, е стремежът на всяко сърце. Такава обич, която да приема, прощава, да дава свобода и остава до теб каквото и да се случва. Знам, че звучи прекалено идеалистично и романтично, но е така. Вярвам в любовта, вярвам в нашата любов. Вярвам, че ДА е по-силно от всяко НЕ.

- Заредена ли сте с много нови мечти в професионален и личен план, които ви изпълват с ентусиазъм?

- Предстои ми работно лято и натоварена есен. Мечтая си нашият сериал “Алея на славата” да спечели сърцата на зрителите и да имам още много вълнуващи актьорски срещи на екрана и на театралната сцена. А любовта винаги да е в полет!