Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радиоводещият Петър Волгин СНИМКА: "24 часа"
Радиоводещият Петър Волгин СНИМКА: "24 часа"

Събитията в Русия, свързани с вчерашния "преврат", за пореден път показаха тоталната липса на аналитични умения у представителите на българския евроатлантически умнокрасивитет. И това важи за всички негови представители - от политиците им, през анализаторите им, та чак до "журналистите" им. Това последното го пиша в кавички, защото телевизионните и всякакви други мисирки, поддакващи на откровените глупости, ръсени в ефира от правоверния планктон, няма как да бъдат наречени журналисти.

Разбира се, ние едва ли някога ще разберем всички подробности около станалото вчера в Русия. На мен всичко това удивително ми прилича на прословутата операция "Тръст". Това е многоходова комбинация, извършена от съветските тайни служби през 20-те години на миналия век. Основната ѝ цел е не просто да изкара наяве всички скрити противници на съветската власт, но и да държи под контрол и да манипулира антисъветските центрове в чужбина. За целта чекистите създават фиктивната антисъветска организация "Монархическо обединение на Централна Русия". В същото време пускат слухове в обществото, а и сред емигрантските среди за нейното могъщество. Успяват да примамят в Съветска Русия дори някои от лидерите на тези среди и им представят спектакъл, който трябва да ги убеди колко популярна е въпросната опозиционна структура. Разбира се, всички "влиятелни вътреши опозиционери" са агенти на съветските служби.

Какъв е резултатът от операция "Тръст", след нейното прекратяване? Първо, изкарани са на светло автентичните опозиционери в самия СССР и, второ, силно дискредитирано е цялото емигрантско антисъветско движение, понеже се е хванало на въдицата на ОГПУ.

Какви са приликите с днешните събития? Действията на Пригожин и хората му приличаха много повече на постановка, отколкото на автентичен бунт. Някакви хора си се движат по магистралата към Москва, ясно заявявайки, че ще я превземат, и никой не им пречи. После същите хора изведнъж решават, че Москва вече не им е интересна и финализират цялата работа. Постановка, откъдето и да я погледнеш.

Разбира се, не можем да кажем дали всичко е измислено от самото начало, за да се развие точно по този начин или някакви подробности са били добавяни впоследствие. Но е сигурно, че събитията дават чудесна възможност за допълнително идентифициране на членове на "либералната" и опозиционна на Кремъл прослойка в руския елит. И, естествено, интересно е да видим дали и съдбата на тези хора ще последва съдбата на хората, осветени при операцията "Тръст". А най-важното е какво ще стане с Шойгу и неговия антураж. Ако всички те бъдат принудени да напуснат постовете си, това ще бъде най-доброто доказателство, че никакъв "автентичен" бунт не е имало, а сме наблюдавали добре режисирана постановка.

*От фейсбук!