Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Много експерти по сигурността се изказват в дните след атентата на бургаското летище. Всички говорят за пропуски в охраната и изобщо в работата на специалните служби, които не са предотвратили атентата.
Неяснотите около камикадзето са големи, но аз, който съм лаик, не спирам да си мисля за един аспект, който може би е ключов за предотвратяването на атентат от такъв тип.
Защо се охраняват толкова неистово летищата и хората, които се качват в самолетите, биват събличани, събувани, скенирани и душени.
Но в мига, в който се прехвърлят в друг вид транспорт, всичките тези мерки изчезват и всеки тип с перука и маратонки "Адидас" може да се разхожда необезпокояван с 3 кила тротил в раницата.
Става дума за изначално заслепение в мерките за сигурност. Нормалното е, че щом пътниците от Израел са под по-голяма сигурност във въздуха, тази засилена охрана да продължи и на земята. Най-лесният и евтин начин за това е, автобусите им да са отделени в отцепен район и в тях да се допускат само хора с бординг пасове. Не е особено сложно и на багажите им да се прави портидж до стаите, като свалените и проверени куфари от самолета да се доставят до стаите. Може да се стигне още по-напред - след слизане от самолета да се качват на проверени автобуси още на пистата и да се карат директно до хотела, а багажът им да се движи с паралелен транспорт.
Не особено сложни мерки, които не са били взети, при все че има сигнали за евентуално нападение и дългогодишния израелски опит в тази посока.
Защо? Най-вероятно поради традиционна българска немарливост. За летището са дадени специални указания, те се спазват, и дотам. Няма общ подход и заплахите за сигурността на израелските туристи се подценяват.
Самите израелци също са недооценили реалния риск в приятелска България. Защото както успяват да постигат специални охранителни мерки във въздушния транспорт, биха постигнали същото и в наземния.
И, разбира се, провалът на българското контраразузнаване, което и до днес е като страничен наблюдател.
Ние поддържаме служби, за да ни информират именно за такива неща. ДАНС би следвало да се занимава главно със заплахите от терор. За майтап точно в деня на атентата служители от направлението антитерор на ГДБОП пък бяха заловени в семпъл рекет.
Вместо да ни пазят от терористите, ние трябва да се пазим от тях.