Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Литовците едва ли са предполагали в колко неподходящ момент пускат снимката от съблекалнята, отредена за българския национален отбор на стадион “Дариус и Геренас” в Каунас. След поредица от слаби резултати играчите на Младен Кръстаич бяха подложени на натиск както от страна на феновете, така и от преките им началници, които продължават да лъжат всички, че проблеми няма и всичко върви по план.

В мача с Литва се видя, че нищо не е наред. Нашите играха като равен с равен с непретенциозен съперник, който на всичкото отгоре остана с човек по-малко още в началото на мача. След края на поредния срамен епизод треньор и футболисти

избълваха поредната

порция баналности

и решиха, че случаят е приключен. И точно тогава дойде фотосът с кочината, която са оставили след себе си българите. Литовците остават крайно неприятно изненадани от превърнатата в бунище съблекалня. Явно са очаквали, че иначе “тихите” на терена гости също толкова тихо ще си съберат багажа и ще се отправят към самолета. Подобни очаквания явно показват непознаване на манталитета на българските футболисти, които на терена са незабележими, но извън него се превръщат в истински тигри.

Вълната от възмущение прекоси набързо разстоянието от Каунас до София и на родна земя също заваляха критични коментари. Което явно жегна и без това изнервените национали и техния директор Георги Иванов-Гонзо. Той напомни, че футболната съблекалня не е лаборатория и е нормално в нея да се съберат отпадъци след края на мача. Шефът в БФС обаче отрича подопечните му съзнателно да са хвърляли на земята пластмасови бутилки, бинтове, лепенки, банан и кутии от пица. “Внушенията, че нашите играчи

съзнателно са оставили

съблекалнята

в пълен хаос, са откровена манипулация – лично аз видях, че стаята бе подредена при нашето напускане, а какво и защо се е случило впоследствие, няма как да знам. Всички знаете, че националният отбор отпътува от Каунас непосредствено след мача, но въпреки това се постарахме да оставим съблекалнята в нормален вид”, се казва в официалната позиция на Георги Иванов.

Думата “манипулация” се завъртя и в устата на капитана на държавния тим Кирил Десподов. И той реагира остро на обвиненията, че заедно с останалите момчета са превърнали съблекалнята си в минибунище.

“Не знам кой е направил тази снимка. По средата имаше маса и всичко беше оставено там, включително храната. Познавам всички момчета, ние имаме уважение към храната. Според мен някой е дръпнал тази маса, нещата са паднали”, заяви Десподов на пресконференцията преди мача със Сърбия.

Засега никой от българския отбор не се нае да определи с по-голяма точност кой би имал интерес да злепостави българския национален отбор в толкова тежък за него период. За сметка на това на родна земя заваляха купища коментари, че фотосът на съблекалнята е всъщност рентгенова снимка на тежкото заболяване, от което страда българският футбол.

Ангажираните с неговото производство явно не успяват да се заразят с добрите европейски практики и продължават

да страдат от липсата

на манталитет

и възпитание. А футболът в никакъв случай не е игра за прости хора, за които да уцелят кошчето и вратата на противника се оказват еднакво трудни за изпълнение мисии. Липсата на първите седем години все по-очевидно се набива на очи сред младото футболно поколение. Тук е мястото да припомним неприятната случка от април месец, когато няколко непълнолетни момчета замерваха със сурови яйца пътниците от автобус 204 в София. Впоследствие се оказа, че авторите на гаменската постъпка са част от елитна футболна школа.

Дори и това да са изолирани случаи, снижаването на нивото сред подрастващите не може да остане незабелязано. Тази година отчетохме ниски резултати по терените и ниски резултати на матурите. На младите нито им се учи, нито им се тренира. И трудно се намират хора, които да ги побутнат в правилната посока. И така лека-полека се стигна до срамната ситуация да говорят за националния отбор не заради победите, а заради боклуците му.

Манипулация или не, случилото се в съблекалнята на чисто новия стадион в Литва все пак

не е изолиран случай

в световния футбол

И други далеч по-успели момчета са хвърляли на земята отпадъка, който произвеждат преди и след мача. Навремето играчите на “Реал” (Мадрид) бяха съсипани от критики, след като журналист на “Марка” снима свинщината, която са оставили в съблекалнята на скромно стадионче, сдобило се с честта да приеме европейския и световен колос.

Голяма олелия се вдигна и в Англия, където звездите на “Арсенал” превърнаха в невъобразима кочина отреденото им помещение на малкото спортно съоръжение - дом на аматьорския “Сътън”. Камарите с отпадъци тогава изнервиха жестоко параолимпийската шампионка в леката атлетика Тани-Грей Томпсън, която написа в туитър: “Ще ги върна там, за да си изчистят”. Това, разбира се, не се случи, но на друго място и в друг момент

титуляри и резерви

почистиха

толкова изрядно

своята съблекалня, че накараха целия свят да говори за тях.

Случката е от световното в Русия, когато все още живеехме с мисълта, че Европа е най-сигурният континент на планетата и жестоките уроци от Първата и Втората световна война никога няма да бъдат забравени. Та на въпросния мондиал през 2018 г. Япония среща Белгия на осминафинала и въпреки че повежда с 2:0, губи инфарктно с 2:3.

Драмата в азиатския отбор

е голяма,

но въпреки мъката и гнева японските играчи почистват до блясък съблекалнята си и оставят една-единствена табелка, на която пише “благодаря” на руски. Впоследствие някои от звездите на тима признават, че са останали учудени от реакцията на останалия свят.

“В Япония от деца ни учат, че трябва да оставяме всяко място по-чисто, отколкото е било преди нас”, опитва да обясни постъпката на съотборниците си защитникът Мая Йошида. Ние по-скоро ще пратим българин в Космоса, отколкото да ги стигнем японците, но поне никой не ни пречи да помечтаем, че един ден националите пак ще играят на световно, пак ще стигнат до осминафинал и после на тръгване ще почистят след себе си.